Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αντίληψη εαυτός: Πώς αλλάζει η αντίληψη για τον εαυτό μας καθώς μεγαλώνουμε;

Αντίληψη εαυτός: Πώς αλλάζει η αντίληψη για τον εαυτό μας καθώς μεγαλώνουμε;

Αντίληψη εαυτός: Καθώς περνάνε τα χρόνια, η αντίληψη για τον εαυτό μας αλλάζει σταδιακά.

Καθώς περνάνε τα χρόνια, η αντίληψη για τον εαυτό μας αλλάζει σταδιακά. Αυτές οι διακυμάνσεις στην εικόνα του εαυτού μας αντανακλούν τις αλλαγές στο κοινωνικό μας περιβάλλον μαζί με τις αλλαγές ωρίμανσης όπως η εφηβεία και η γνωστική έκπτωση κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας. Μπορεί να δείχνει αξιοσημείωτη σταθερότητα δεδομένων των διαφόρων συναντήσεων που επηρεάζουν μια βιωμένη ζωή. Ταυτόχρονα, δείχνει επίσης συστηματικές αλλαγές που συνδέονται ουσιαστικά με εμπειρίες και περιβάλλοντα ζωής που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτές οι κανονιστικές αλλαγές εμφανίζουν τον ρόλο του «εαυτού» ως ψυχολογικής κατασκευής που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα προσανατολίζουν τη συμπεριφορά τους για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις στο περιβάλλον τους και στις νέες αναπτυξιακές προκλήσεις. Τελικά, ποιοι είμαστε παρά το αποκορύφωμα όλων των εμπειριών και των αλληλεπιδράσεων που είχαμε ποτέ;

Η ώρα που ξεκινά το πραγματικό ταξίδι του «εαυτού» σου

Η κατανόηση της τροχιάς της αυτοαντίληψης μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τις υποκείμενες διαδικασίες που διαμορφώνουν την ανάπτυξή της. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η αυτοεκτίμηση μειώνεται τόσο στην εφηβεία όσο και στην τρίτη ηλικία υποδηλώνει ότι και τα δύο στάδια μπορεί να έχουν κοινά σημεία (π.χ. η συμβολή πολλαπλών κοινωνικών και σωματικών αλλαγών) που επηρεάζουν αρνητικά την αυτοεικόνα. Κατόπιν τούτου; με την ηλικία έρχεται επίσης μια αίσθηση καλύτερης κατανόησης του εαυτού. Μαθαίνουμε να απολαμβάνουμε τις μικροσκοπικές στιγμές, να κρατάμε τις αγαπημένες μας αναμνήσεις και να περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με ανθρώπους που βγάζουν το καλύτερο από εμάς. Μαθαίνεις να γυρίζεις προς τα μέσα και να κάνεις δύσκολες ερωτήσεις. Το φαινόμενο του «προβολέα» για το οποίο είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, αποδεικνύεται ότι είναι μόνο στο μυαλό μας. Η πικρή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν εστιάζεται σε εμάς όσο στον εαυτό του, οπότε ποιοι παλεύαμε να γίνουμε; Και για ποιον; Από τη στιγμή που το συνειδητοποιούμε, ξεκινά το πραγματικό ταξίδι του «εαυτού» μας. Από το να βιώνεις την απόκοσμη μοναξιά μέχρι να τονώνεις την αλληλεγγύη, να αποκτάς νέα χόμπι, να εκτιμάς τη γνώμη σου και να μην βρίσκεις την ιδέα να είσαι μόνος σου αφόρητη. Μαθαίνεις να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είσαι ολόκληρος.

Να είσαι αληθινός ως προς το ποιος είσαι

Η αντίληψη για τον εαυτό μας θα μπορούσε να είναι πολλά πράγματα που μας υπενθυμίζουν μια τρομερή στενοχώρια, ένα πένθος για μια απώλεια, μια προσωπική τραγωδία, μια ασθένεια και αν είστε τυχεροί μια στιγμή ενός μικρού θαύματος. Αλλά ένα πράγμα που θα μάθουμε καθώς διανύουμε αυτή τη ζωή είναι ανεξάρτητα από το πόσο όμορφα, τραχιά, συναρπαστικά, περιπετειώδη ή τραγικά είναι τα πράγματα αν είμαστε πιστοί σε αυτό που είμαστε ξεπερνάμε τα πάντα. Αν ξέρεις ποιος είσαι, πάντα θα το ξεπερνάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πού στον εγκέφαλο βρίσκεται η αίσθηση του εαυτού σας;

Πώς μπορείτε να προσεγγίσετε κάποιον σε ένα μπαρ;

Κάντε τα όνειρά σας πραγματικότητα σε οποιαδήποτε ηλικία

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει την κατάθλιψη;

Πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας όταν παλεύετε με τη μοναξιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια ροφήματα δρουν ως κατασταλτικά της όρεξης;

Διαχείριση βάρους: Ενώ ο καφές και το νερό με ανθρακικό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αποτελούν μαγικές λύσεις για την απώλεια βάρους.

Πώς να ξεφορτωθείτε ρούχα που κρατάτε για συναισθηματικούς λόγους;

Ρούχα συναισθήματα: Το να απαλλαγείτε από ρούχα που έχουν συναισθηματική αξία μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν στοχαστικοί τρόποι να τα αποχωριστείτε διατηρώντας τις αναμνήσεις τους.

Πιτυρίδα ή ξηρότητα: Πώς τα ξεχωρίζουμε; 

Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι συνήθως μεγαλύτερες, κίτρινου ή λευκού χρώματος και μπορεί να συνοδεύονται από λιπαρές, λιπαρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ οι ξηρές νιφάδες είναι μικρότερες και πιο πούδρες στην υφή.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας στο δέρμα μας;

Λεβάντα: Το έλαιο λεβάντας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Close Icon