Η νηστεία χαρακτηρίζεται από πλήρη αποχή από την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και προϊόντων ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σαν διατροφικό πρότυπο, η νηστεία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, συμβάλλοντας στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και ενισχύοντας την πρόσληψη φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών, που ασκούν πλήθος ευεργετικών δράσεων.
Στον αντίποδα, ο αποκλεισμός των παραπάνω ομάδων τροφίμων από το διαιτολόγιο, οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση της πρόσληψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών, που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αναπληρωθούν. Μεταξύ αυτών, σημαντική θέση καταλαμβάνει ο σίδηρος, ένα απαραίτητο συστατικό, που συμμετέχει σε βασικές βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η σύνθεση της αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων.
Επομένως, κατά τη διάρκεια της νηστείας -και ιδιαίτερα όταν αυτή τηρείται σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής-, θα πρέπει να καταναλώνονται «εναλλακτικές» πηγές σιδήρου, όπως τα θαλασσινά, αλλά και τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Ωστόσο, στην περίπτωση των τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπου ο σίδηρος παρουσιάζει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, είναι σημαντική η ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης C, που ενισχύει την απορρόφησή του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις