Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τροφιμογενείς Ασθένειες: Τα βακτήρια στην κουζίνα μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο νομίζετε

Τροφιμογενείς Ασθένειες: Τα βακτήρια στην κουζίνα μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο νομίζετε

Η γνώση των βακτηρίων που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη των ανθρώπινων ασθενειών, και ίσως θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πιο υγιεινά σχέδια κουζίνας και σε καλύτερα σκεύη καθαρισμού, δήλωσε η Moen.

Τροφιμογενείς Ασθένειες: Τα βακτήρια που βρέθηκαν σε 74 κουζίνες που ήταν διασκορπισμένες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες ήταν ως επί το πλείστον αβλαβή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Μικροβιολογία” (Applied and Environmental Microbiology). “Έχουμε βρει στο παρελθόν σημαντικές διαφορές στα πρότυπα των κουζινών, στις πρακτικές παρασκευής τροφίμων και στα καθεστώτα καθαρισμού μεταξύ Γαλλίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας”, δήλωσε η Birgitte Moen, Ph.D., επιστήμονας-Τμήμα Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, Nofima Ås (Nofima-Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research, Ås, Νορβηγία).


Στη μελέτη, οι ερευνητές πήραν δείγματα πληθυσμών βακτηρίων από νεροχύτες, σανίδες κοπής, πάγκους εργασίας, λαβές και σκεύη καθαρισμού -σφουγγάρια και πανιά- που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες. Παρά τον μεγάλο αριθμό ειδών και τις σημαντικές διαφορές στη βακτηριακή ποικιλομορφία μεταξύ των δειγμάτων, οι ερευνητές εντόπισαν οκτώ βακτηριακά γένη που συνδέονται συνήθως με περιβαλλοντικές πηγές στις περισσότερες από τις κουζίνες που πήραν δείγματα, τα οποία χαρακτήρισαν ως “βασική μικροβιακή χλωρίδα”. Αυτά περιελάμβαναν τα Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus και Staphylococcus. Στην έκθεση, οι συγγραφείς τόνισαν ότι ο πυρήνας του μικροβιόκοσμου παρέμεινε παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των κουζινών της μελέτης. Ορισμένες κουζίνες δεν διέθεταν τρεχούμενο νερό, άλλες δεν διέθεταν εσωτερικό νεροχύτη και άλλες δεν είχαν πλυντήριο πιάτων. Επίσης, παρέμειναν, παρά τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής τροφίμων, τις διατροφικές συνήθειες και τις διαφορές στην υγιεινή των χεριών και της κουζίνας, οι οποίες επηρεάζουν την πιθανότητα μόλυνσης. Η μελέτη παρακινήθηκε από την περιέργεια των συγγραφέων, δήλωσε η Moen. Τα βακτήρια στα τρόφιμα, στο έντερο, στα νοσοκομεία και στην επαγγελματική παραγωγή τροφίμων είχαν ερευνηθεί καλά, αλλά λίγα ήταν γνωστά για τα μικρόβια που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα. Με μια ήδη υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ χωρών, “είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να το ψάξουμε αυτό”, πρόσθεσε η Moen.

Η ομάδα γνώριζε ότι τα επιβλαβή βακτήρια εισέρχονται στις κουζίνες μέσω μολυσμένων τροφίμων και ότι ο τύπος αυτών των βακτηρίων διέφερε από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η σαλμονέλα δεν αποτελεί πρόβλημα στη Νορβηγία, αλλά είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενών ασθενειών στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η γνώση των βακτηρίων που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη των ανθρώπινων ασθενειών, και ίσως θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πιο υγιεινά σχέδια κουζίνας και σε καλύτερα σκεύη καθαρισμού, δήλωσε η Moen.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιστήμη του να μην πλένουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα

Τι πρέπει να καθαρίζετε πρώτα στην κουζίνα σας;

Ισχύει πράγματι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

To πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα είναι μεγάλο λάθος

Το σφουγγάρι δεν είναι το πιο βλαβερό μέρος στην κουζίνα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Αυτές είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών

Διατροφικές διαταραχές: Οι διαταραχές διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, αποτελούν σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία των ατόμων. Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Μια φυσική ασπίδα κατά της κατάθλιψης

Κουκιά: Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φροντίστε τη διατροφή σας και δώστε στον οργανισμό σας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Close Icon