Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τροφιμογενείς Ασθένειες: Τα βακτήρια στην κουζίνα μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο νομίζετε

Τροφιμογενείς Ασθένειες: Τα βακτήρια στην κουζίνα μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο νομίζετε

Η γνώση των βακτηρίων που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη των ανθρώπινων ασθενειών, και ίσως θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πιο υγιεινά σχέδια κουζίνας και σε καλύτερα σκεύη καθαρισμού, δήλωσε η Moen.

Τροφιμογενείς Ασθένειες: Τα βακτήρια που βρέθηκαν σε 74 κουζίνες που ήταν διασκορπισμένες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες ήταν ως επί το πλείστον αβλαβή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Μικροβιολογία” (Applied and Environmental Microbiology). “Έχουμε βρει στο παρελθόν σημαντικές διαφορές στα πρότυπα των κουζινών, στις πρακτικές παρασκευής τροφίμων και στα καθεστώτα καθαρισμού μεταξύ Γαλλίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας”, δήλωσε η Birgitte Moen, Ph.D., επιστήμονας-Τμήμα Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, Nofima Ås (Nofima-Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research, Ås, Νορβηγία).

Στη μελέτη, οι ερευνητές πήραν δείγματα πληθυσμών βακτηρίων από νεροχύτες, σανίδες κοπής, πάγκους εργασίας, λαβές και σκεύη καθαρισμού -σφουγγάρια και πανιά- που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες. Παρά τον μεγάλο αριθμό ειδών και τις σημαντικές διαφορές στη βακτηριακή ποικιλομορφία μεταξύ των δειγμάτων, οι ερευνητές εντόπισαν οκτώ βακτηριακά γένη που συνδέονται συνήθως με περιβαλλοντικές πηγές στις περισσότερες από τις κουζίνες που πήραν δείγματα, τα οποία χαρακτήρισαν ως “βασική μικροβιακή χλωρίδα”. Αυτά περιελάμβαναν τα Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus και Staphylococcus. Στην έκθεση, οι συγγραφείς τόνισαν ότι ο πυρήνας του μικροβιόκοσμου παρέμεινε παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των κουζινών της μελέτης. Ορισμένες κουζίνες δεν διέθεταν τρεχούμενο νερό, άλλες δεν διέθεταν εσωτερικό νεροχύτη και άλλες δεν είχαν πλυντήριο πιάτων. Επίσης, παρέμειναν, παρά τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής τροφίμων, τις διατροφικές συνήθειες και τις διαφορές στην υγιεινή των χεριών και της κουζίνας, οι οποίες επηρεάζουν την πιθανότητα μόλυνσης. Η μελέτη παρακινήθηκε από την περιέργεια των συγγραφέων, δήλωσε η Moen. Τα βακτήρια στα τρόφιμα, στο έντερο, στα νοσοκομεία και στην επαγγελματική παραγωγή τροφίμων είχαν ερευνηθεί καλά, αλλά λίγα ήταν γνωστά για τα μικρόβια που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα. Με μια ήδη υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ χωρών, “είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να το ψάξουμε αυτό”, πρόσθεσε η Moen.

Η ομάδα γνώριζε ότι τα επιβλαβή βακτήρια εισέρχονται στις κουζίνες μέσω μολυσμένων τροφίμων και ότι ο τύπος αυτών των βακτηρίων διέφερε από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η σαλμονέλα δεν αποτελεί πρόβλημα στη Νορβηγία, αλλά είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενών ασθενειών στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η γνώση των βακτηρίων που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη των ανθρώπινων ασθενειών, και ίσως θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πιο υγιεινά σχέδια κουζίνας και σε καλύτερα σκεύη καθαρισμού, δήλωσε η Moen.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιστήμη του να μην πλένουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα

Τι πρέπει να καθαρίζετε πρώτα στην κουζίνα σας;

Ισχύει πράγματι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

To πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα είναι μεγάλο λάθος

Το σφουγγάρι δεν είναι το πιο βλαβερό μέρος στην κουζίνα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λευχαιμία: Γιατί οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

Λευχαιμία: Η λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου που προσβάλλει το αίμα και τον μυελό των οστών, και παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα διαφορά φύλου στην επίπτωσή της, με τους άνδρες να διαγιγνώσκονται συχνότερα από τις γυναίκες.

Μικροθρεπτικά συστατικά: Το κλειδί για μια υγιή ζωή

Μικροθρεπτικά συστατικά: Τα μικροθρεπτικά συστατικά, αν και συχνά παραβλέπονται σε συζητήσεις γύρω από τη διατροφή, είναι κρίσιμα για την πρόληψη νοσημάτων και τη διατήρηση της συνολικής υγείας.

Εμμηνόπαυση: Γιατί είναι σημαντική η καλή υποστήριξη από τους παρόχους υγείας;

Εμμηνόπαυση: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε σημαντικά κενά στη φροντίδα της εμμηνόπαυσης στα πρωτοβάθμια ιατρικά κέντρα, επισημαίνοντας την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και πόρους για τους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης.

Τι είναι το διαγενεακό τραύμα και που οφείλεται;

Διαγεανεακό τραύμα: Η διαγενεακή τραυματική εμπειρία (ή διαγενεακό τραύμα) αναφέρεται στο ψυχολογικό, συναισθηματικό και συχνά φυσικό τραύμα που περνά από τη μία γενιά στην επόμενη, χωρίς οι απόγονοι να έχουν ζήσει άμεσα τα τραυματικά γεγονότα.

Νευρογένεση: Νέες αποκαλύψεις για τη διατήρηση της γνωστικής υγείας στους γηρασμένους εγκεφάλους

Νευρογένεση: Μια πρόσφατη μελέτη έχει ανοίξει νέες προοπτικές για την κατανόηση της παραγωγής νέων νευρώνων σε γηρασμένους εγκεφάλους, αμφισβητώντας την παλιά αντίληψη ότι η νευρογένεση—η διαδικασία παραγωγής νέων νευρώνων—συμβαίνει κυρίως κατά την πρώιμη ανάπτυξη.

Τηγανητές πατάτες: Πώς έγιναν γαστρονομικό φαινόμενο μέσα από την όραση;

Τηγανητές πατάτες: Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, η φράση "μάτια στις τηγανητές πατάτες" αποτυπώνει μια κρίσιμη αλήθεια για την αλληλεπίδραση μεταξύ της οπτικής απήχησης και των τάσεων στο φαγητό.

Μουσική: Ο ρόλος της στη γνωστική ανάκαμψη καρκινοπαθών και COVID-19 επιζώντων

Μουσική: Η μουσική έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο στη θεραπεία και την υποστήριξη της υγείας, με πρόσφατες έρευνες να αναδεικνύουν τη θετική της επίδραση στη γνωστική λειτουργία, ιδιαίτερα για καρκινοπαθείς και επιζώντες του COVID-19.

Close Icon