Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τροφιμογενείς Ασθένειες: Τα βακτήρια στην κουζίνα μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο νομίζετε

Τροφιμογενείς Ασθένειες: Τα βακτήρια στην κουζίνα μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο νομίζετε

Η γνώση των βακτηρίων που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη των ανθρώπινων ασθενειών, και ίσως θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πιο υγιεινά σχέδια κουζίνας και σε καλύτερα σκεύη καθαρισμού, δήλωσε η Moen.

Τροφιμογενείς Ασθένειες: Τα βακτήρια που βρέθηκαν σε 74 κουζίνες που ήταν διασκορπισμένες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες ήταν ως επί το πλείστον αβλαβή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Μικροβιολογία” (Applied and Environmental Microbiology). “Έχουμε βρει στο παρελθόν σημαντικές διαφορές στα πρότυπα των κουζινών, στις πρακτικές παρασκευής τροφίμων και στα καθεστώτα καθαρισμού μεταξύ Γαλλίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας”, δήλωσε η Birgitte Moen, Ph.D., επιστήμονας-Τμήμα Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, Nofima Ås (Nofima-Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research, Ås, Νορβηγία).

Στη μελέτη, οι ερευνητές πήραν δείγματα πληθυσμών βακτηρίων από νεροχύτες, σανίδες κοπής, πάγκους εργασίας, λαβές και σκεύη καθαρισμού -σφουγγάρια και πανιά- που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες. Παρά τον μεγάλο αριθμό ειδών και τις σημαντικές διαφορές στη βακτηριακή ποικιλομορφία μεταξύ των δειγμάτων, οι ερευνητές εντόπισαν οκτώ βακτηριακά γένη που συνδέονται συνήθως με περιβαλλοντικές πηγές στις περισσότερες από τις κουζίνες που πήραν δείγματα, τα οποία χαρακτήρισαν ως “βασική μικροβιακή χλωρίδα”. Αυτά περιελάμβαναν τα Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus και Staphylococcus. Στην έκθεση, οι συγγραφείς τόνισαν ότι ο πυρήνας του μικροβιόκοσμου παρέμεινε παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των κουζινών της μελέτης. Ορισμένες κουζίνες δεν διέθεταν τρεχούμενο νερό, άλλες δεν διέθεταν εσωτερικό νεροχύτη και άλλες δεν είχαν πλυντήριο πιάτων. Επίσης, παρέμειναν, παρά τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής τροφίμων, τις διατροφικές συνήθειες και τις διαφορές στην υγιεινή των χεριών και της κουζίνας, οι οποίες επηρεάζουν την πιθανότητα μόλυνσης. Η μελέτη παρακινήθηκε από την περιέργεια των συγγραφέων, δήλωσε η Moen. Τα βακτήρια στα τρόφιμα, στο έντερο, στα νοσοκομεία και στην επαγγελματική παραγωγή τροφίμων είχαν ερευνηθεί καλά, αλλά λίγα ήταν γνωστά για τα μικρόβια που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα. Με μια ήδη υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ χωρών, “είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να το ψάξουμε αυτό”, πρόσθεσε η Moen.

Η ομάδα γνώριζε ότι τα επιβλαβή βακτήρια εισέρχονται στις κουζίνες μέσω μολυσμένων τροφίμων και ότι ο τύπος αυτών των βακτηρίων διέφερε από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η σαλμονέλα δεν αποτελεί πρόβλημα στη Νορβηγία, αλλά είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενών ασθενειών στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η γνώση των βακτηρίων που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη των ανθρώπινων ασθενειών, και ίσως θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πιο υγιεινά σχέδια κουζίνας και σε καλύτερα σκεύη καθαρισμού, δήλωσε η Moen.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιστήμη του να μην πλένουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα

Τι πρέπει να καθαρίζετε πρώτα στην κουζίνα σας;

Ισχύει πράγματι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

To πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα είναι μεγάλο λάθος

Το σφουγγάρι δεν είναι το πιο βλαβερό μέρος στην κουζίνα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έχει σημασία τι τρώτε ή πίνετε πριν κοιμηθείτε;

Το να έχεις πολλή τροφή στο στομάχι σου πριν τον ύπνο μπορεί να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το έντερο για να αφομοιώσει το φαγητό, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σου.

Δημιουργικότητα και χιούμορ προάγουν την ευημερία στους ηλικιωμένους

Η ικανότητα να προσαρμόζει κανείς την άποψή του και να βλέπει τον κόσμο ή τα γεγονότα από διαφορετική οπτική γωνία μπορεί να συνδεθεί τόσο με δημιουργικές διαδικασίες όσο και με χιούμορ.

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Close Icon