Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ασφάλεια τροφίμων: Ισχύει πράγματι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

Ασφάλεια τροφίμων: Ισχύει πράγματι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

Ασφάλεια τροφίμων: Έχει επιστημονική υπόσταση ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων για το φαγητό που κατά λάθος αγγίζει το έδαφος;

Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι ένας ευρέως αποδεκτός «εμπειρικός κανόνας» στη λαϊκή κουλτούρα, μια φαινομενικά ακίνδυνη πεποίθηση ότι το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα είναι ασφαλές να καταναλωθεί αν το σηκώσουμε μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα. Υπάρχει όμως κάποια επιστημονική αλήθεια σε αυτόν τον ισχυρισμό ή είναι απλώς ένας ακόμη αστικός μύθος; Αυτό το άρθρο διερευνά τα γεγονότα και τα λάθη του κανόνα των πέντε δευτερολέπτων από επιστημονική άποψη.


Ο κόσμος κάτω από τα πόδια μας: Κατανόηση των μικροοργανισμών

Η αρχή του κανόνα των πέντε δευτερολέπτων είναι ότι τα μικρόβια χρειάζονται συγκεκριμένο χρόνο για να μεταφερθούν από το πάτωμα στο φαγητό. Για να καταλάβουμε αν αυτό είναι δυνατό, πρέπει να εξετάσουμε τον κόσμο των μικροοργανισμών που υπάρχουν σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένων των δαπέδων της κουζίνας μας. Αυτοί οι μικροοργανισμοί, που περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς και μύκητες, μπορούν ενδεχομένως να μολύνουν το φαγητό μας κατά την επαφή.

Η ταχύτητα έχει σημασία: αλλά όχι με τον τρόπο που σκέφτεστε

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση που υποστηρίζεται από τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων, η μεταφορά βακτηρίων μπορεί να συμβεί σχεδόν ακαριαία κατά την επαφή. Μια μελέτη που διεξήχθη από τον καθηγητή Donald Schaffner στο Πανεπιστήμιο Rutgers αποκάλυψε ότι η μόλυνση θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, καταρρίπτοντας την ιδέα ότι η ταχύτητα είναι με το μέρος μας όταν πρόκειται για φαγητό που πέφτει.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν: υγρασία, επιφάνεια και χρόνος επαφής

Η μελέτη του Schaffner αποκάλυψε επίσης τρεις σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταφορά βακτηρίων: την υγρασία, την επιφάνεια και τον χρόνο επαφής. Τα υγρά τρόφιμα προσελκύουν περισσότερα βακτήρια από τα ξηρά τρόφιμα, οι τραχιές επιφάνειες φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια από τις λείες και ενώ η άμεση μόλυνση είναι δεδομένη, η ποσότητα των βακτηρίων που μεταφέρονται αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά όχι στο σημείο των πέντε δευτερολέπτων.

Το είδος του δαπέδου έχει σημασία

Είναι ενδιαφέρον ότι ο τύπος του δαπέδου παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο. Τα χαλιά, για παράδειγμα, βρέθηκαν να είναι λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν βακτήρια σε σύγκριση με τα δάπεδα με πλακάκια ή ξύλινα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη δομή των ινών του χαλιού, που μπορεί να παγιδεύσει βακτήρια και να εμποδίσει τη μεταφορά τους στο φαγητό.

Κίνδυνος εναντίον πραγματικότητας: Είναι στοίχημα η κατανάλωση φαγητού;

Το πραγματικό ερώτημα είναι, ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος από την κατανάλωση τροφής που έχει πέσει στο πάτωμα; Ενώ ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι επιστημονικά άκυρος, είναι επίσης αλήθεια ότι δεν είναι όλα τα βακτήρια επιβλαβή και ότι το σώμα μας είναι εξοπλισμένο με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κίνδυνος καθορίζεται από τον τύπο των βακτηρίων στο πάτωμα και από το κατά πόσο είναι παθογόνα (προκαλώντας ασθένειες).

Τούτου λεχθέντος, τα επιβλαβή βακτήρια όπως η Salmonella ή το E. coli χρειάζονται μόνο μικρούς αριθμούς για να προκαλέσουν ασθένεια και θα μπορούσαν να υπάρχουν στους ορόφους σας, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία ή σε τοποθεσίες κοντά σε κάδο απορριμμάτων ή σε εξωτερικούς χώρους.

Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων – Ένας επικίνδυνος μύθος;

Τελικά, ενώ ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι ένα αγαπημένο κομμάτι της λαογραφίας των τροφίμων, αποτυγχάνει υπό επιστημονικό έλεγχο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φαγητού που πέφτει στο πάτωμα ενέχει πάντα κάποιο κίνδυνο, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα μαζεύεται. Η καλύτερη πολιτική για το φαγητό που πέφτει είναι ίσως η πιο απλή: σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε το έξω. Εξάλλου, είναι καλύτερο να σπαταλήσετε λίγο φαγητό παρά να διακινδυνεύσετε μια τροφιμογενή ασθένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

20 σοκαριστικά στοιχεία για την προσωπική μας υγιεινή

Υψηλά επίπεδα τοξικών χημικών σε αθλητικά σουτιέν, μπλουζάκια και κολάν

Οι Air fryers αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα χωρίς λάδι;

Η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα δεν σχετίζεται με ασθένειες από χαλασμένες τροφές, λένε οι ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Apps για την έμμηνο ρύση θέτουν σε κίνδυνο τις χρήστριες 

Η συλλογή και αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως η ημερομηνία έναρξης και λήξης της περιόδου, τα συμπτώματα, η διάθεση και άλλα σχετικά στοιχεία, μπορεί να αποτελέσει στόχο για hackers ή κακόβουλες εταιρείες. Αν τα δεδομένα αυτά διαρρεύσουν ή καταχραστούν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για καταστάσεις παρενόχλησης, διακρίσεων ή ακόμα και οικονομικής εκμετάλλευσης της χρήστριας.

Τι κάνει την ζάχαρη τόσο εθιστική;

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες στη σύγχρονη διατροφή, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλό μας μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό που προκαλούν ουσίες όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη.

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Η παγκόσμια αντασφάλιση θεωρείται σταθερή

S&P: Ο συμβουλευτικός ρόλος ενός μεσίτη γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος σε περιόδους αβεβαιότητας, βοηθώντας τους πελάτες να πλοηγηθούν σε ασφαλιστικές αποφάσεις σε ένα εξελισσόμενο τοπίο.

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

Υπέρταση: Η υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης και στην πρόληψή της.

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Close Icon