Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ασφάλεια τροφίμων: Μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε τη μούχλα από το ψωμί μας;

Ασφάλεια τροφίμων: Μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε τη μούχλα από το ψωμί μας;

Ασφάλεια τροφίμων: Είναι ακίνδυνο να αφαιρούμε τη μούχλα από το ψωμί και να καταναλώνουμε το υπόλοιπο;


Φανταστείτε μια εικόνα στην κουζίνα σας. Είστε έτοιμοι να κόψετε ένα καρβέλι ψωμί, και να. Ένα θολό μπλε σημείο μούχλας στην επιφάνεια του ψωμιού που μόλις αγοράσατε χθες. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς διδαχτήκαμε απλά να κόβουμε τη μούχλα και να τρώμε το υπόλοιπο για να μην σπαταλάμε φαγητό, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια.

Γιατί δεν πρέπει να αφαιρέσετε τη μούχλα από το ψωμί και να φάτε το υπόλοιπο

«Δεν συνιστούμε να κόψετε τη μούχλα του ψωμιού, γιατί είναι μαλακό φαγητό», είπε η Marianne Gravely, ειδικός τεχνικών πληροφοριών για το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Με μαλακό φαγητό, είναι πολύ εύκολο για τις ρίζες [της μούχλας], τα πλοκάμια, ή όποια ανατριχιαστική λέξη θέλετε να χρησιμοποιήσετε, να διεισδύσουν [πιο βαθιά στο φαγητό]». Βασικά, οι ρίζες του σπορίου μούχλας πηγαίνουν πολύ πιο μακριά στο ψωμί από ό,τι μπορούν να δουν τα μάτια μας.

Σύμφωνα με την Gravely, μπορεί να υπάρχει λίγος χώρος όταν πρόκειται για κομμένο ψωμί σε φέτες. Εάν μπορείτε να πείτε ότι το ένα άκρο μιας μακριάς φραντζόλας είναι καθαρό εσωτερικά και εξωτερικά, είναι ασφαλές να το κρατήσετε. Αλλά αν δεν είστε σίγουροι, απλά πετάξτε το. «Έχω δει μούχλα να απλώνεται από τη μια φέτα στην άλλη», είπε η Gravely. “Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα ήθελαν πραγματικά να πιέσουν την κατάσταση, αλλά το ψωμί είναι φθηνό. Πηγαίνετε να αγοράσετε λίγο ακόμα.”

Τι γίνεται με άλλα μουχλιασμένα τρόφιμα;

Το ψωμί δεν είναι το μόνο φαγητό που δεν μπορείτε απλά να κόψετε τα μουχλιασμένα κομμάτια και να φάτε τα υπόλοιπα. Η μαρμελάδα, τα μαλακά φρούτα και το κρέας πρέπει επίσης να πετιούνται μόλις εντοπιστεί μούχλα σε οποιοδήποτε μέρος του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια καλά νέα. Πιο σκληρά τρόφιμα όπως το σαλάμι, τα καρότα και τα σκληρά τυριά μπορούν να διασωθούν κόβοντας την ορατή μούχλα, καθώς οι ρίζες της δεν μπορούν να κινηθούν τόσο γρήγορα στις σκληρές επιφάνειές τους. Για να είστε ασφαλείς, η Gravely συνιστά να κόψετε μια επιπλέον ίντσα τροφής γύρω από τη μούχλα.

Τι πρέπει να κάνετε εάν φάτε μούχλα κατά λάθος;

«Δεν πρόκειται να πεθάνετε τρώγοντας μούχλα», είπε ο Rudolph Bedford, MD, γαστρεντερολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα, μιλώντας στο Women’s Health. Πιθανότατα δεν θα σας κάνει εξαιρετικά άρρωστους, ειδικά αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι σε κίνδυνο. Εάν αισθάνεστε άρρωστοι μετά την κατανάλωση μουχλιασμένων τροφών, πιθανότατα οφείλεται στο ότι η μούχλα έχει άσχημη γεύση και όχι επειδή είναι πολύ τοξική. Ωστόσο, υπάρχει ένας ιδιαίτερα επιβλαβής τύπος μούχλας εκεί έξω που ονομάζεται μυκοτοξίνες.

Η Georgia Jones, PhD, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν, είπε στο Women’s Health ότι “μικρές ποσότητες [μυκοτοξινών] είναι απίθανο να αρρωστήσουν κάποιον, αλλά αυτές μπορεί να συσσωρευτούν στο ήπαρ και τα νεφρά και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο μακροπρόθεσμα.” Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να φάτε μεγάλες ποσότητες μούχλας για να αρρωστήσετε πολύ. Στην απίθανη περίπτωση που αρρωστήσετε πολύ πέρα από ήπια ναυτία και εμφανίσετε επίμονους εμετούς, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόφιμα που μπορείτε ακόμα να φάτε μετά την ημερομηνία λήξης

Πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας τα οικιακά μικρόβια;

Οι μυκητιάσεις σκοτώνουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως

Σπατάλη τροφίμων: Αντιμετώπιση της μάστιγας της σύγχρονης ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon