Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ασφάλεια τροφίμων: Μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε τη μούχλα από το ψωμί μας;

Ασφάλεια τροφίμων: Μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε τη μούχλα από το ψωμί μας;

Ασφάλεια τροφίμων: Είναι ακίνδυνο να αφαιρούμε τη μούχλα από το ψωμί και να καταναλώνουμε το υπόλοιπο;

Φανταστείτε μια εικόνα στην κουζίνα σας. Είστε έτοιμοι να κόψετε ένα καρβέλι ψωμί, και να. Ένα θολό μπλε σημείο μούχλας στην επιφάνεια του ψωμιού που μόλις αγοράσατε χθες. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς διδαχτήκαμε απλά να κόβουμε τη μούχλα και να τρώμε το υπόλοιπο για να μην σπαταλάμε φαγητό, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια.


Γιατί δεν πρέπει να αφαιρέσετε τη μούχλα από το ψωμί και να φάτε το υπόλοιπο

«Δεν συνιστούμε να κόψετε τη μούχλα του ψωμιού, γιατί είναι μαλακό φαγητό», είπε η Marianne Gravely, ειδικός τεχνικών πληροφοριών για το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Με μαλακό φαγητό, είναι πολύ εύκολο για τις ρίζες [της μούχλας], τα πλοκάμια, ή όποια ανατριχιαστική λέξη θέλετε να χρησιμοποιήσετε, να διεισδύσουν [πιο βαθιά στο φαγητό]». Βασικά, οι ρίζες του σπορίου μούχλας πηγαίνουν πολύ πιο μακριά στο ψωμί από ό,τι μπορούν να δουν τα μάτια μας.

Σύμφωνα με την Gravely, μπορεί να υπάρχει λίγος χώρος όταν πρόκειται για κομμένο ψωμί σε φέτες. Εάν μπορείτε να πείτε ότι το ένα άκρο μιας μακριάς φραντζόλας είναι καθαρό εσωτερικά και εξωτερικά, είναι ασφαλές να το κρατήσετε. Αλλά αν δεν είστε σίγουροι, απλά πετάξτε το. «Έχω δει μούχλα να απλώνεται από τη μια φέτα στην άλλη», είπε η Gravely. “Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα ήθελαν πραγματικά να πιέσουν την κατάσταση, αλλά το ψωμί είναι φθηνό. Πηγαίνετε να αγοράσετε λίγο ακόμα.”

Τι γίνεται με άλλα μουχλιασμένα τρόφιμα;

Το ψωμί δεν είναι το μόνο φαγητό που δεν μπορείτε απλά να κόψετε τα μουχλιασμένα κομμάτια και να φάτε τα υπόλοιπα. Η μαρμελάδα, τα μαλακά φρούτα και το κρέας πρέπει επίσης να πετιούνται μόλις εντοπιστεί μούχλα σε οποιοδήποτε μέρος του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια καλά νέα. Πιο σκληρά τρόφιμα όπως το σαλάμι, τα καρότα και τα σκληρά τυριά μπορούν να διασωθούν κόβοντας την ορατή μούχλα, καθώς οι ρίζες της δεν μπορούν να κινηθούν τόσο γρήγορα στις σκληρές επιφάνειές τους. Για να είστε ασφαλείς, η Gravely συνιστά να κόψετε μια επιπλέον ίντσα τροφής γύρω από τη μούχλα.

Τι πρέπει να κάνετε εάν φάτε μούχλα κατά λάθος;

«Δεν πρόκειται να πεθάνετε τρώγοντας μούχλα», είπε ο Rudolph Bedford, MD, γαστρεντερολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα, μιλώντας στο Women’s Health. Πιθανότατα δεν θα σας κάνει εξαιρετικά άρρωστους, ειδικά αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι σε κίνδυνο. Εάν αισθάνεστε άρρωστοι μετά την κατανάλωση μουχλιασμένων τροφών, πιθανότατα οφείλεται στο ότι η μούχλα έχει άσχημη γεύση και όχι επειδή είναι πολύ τοξική. Ωστόσο, υπάρχει ένας ιδιαίτερα επιβλαβής τύπος μούχλας εκεί έξω που ονομάζεται μυκοτοξίνες.

Η Georgia Jones, PhD, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν, είπε στο Women’s Health ότι “μικρές ποσότητες [μυκοτοξινών] είναι απίθανο να αρρωστήσουν κάποιον, αλλά αυτές μπορεί να συσσωρευτούν στο ήπαρ και τα νεφρά και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο μακροπρόθεσμα.” Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να φάτε μεγάλες ποσότητες μούχλας για να αρρωστήσετε πολύ. Στην απίθανη περίπτωση που αρρωστήσετε πολύ πέρα από ήπια ναυτία και εμφανίσετε επίμονους εμετούς, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόφιμα που μπορείτε ακόμα να φάτε μετά την ημερομηνία λήξης

Πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας τα οικιακά μικρόβια;

Οι μυκητιάσεις σκοτώνουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως

Σπατάλη τροφίμων: Αντιμετώπιση της μάστιγας της σύγχρονης ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon