ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Συνήθειες Τεχνολογία: Η σύγχρονη ζωή εχθρός στην υγεία του εγκεφάλου

Συνήθειες Τεχνολογία: Η σύγχρονη ζωή εχθρός στην υγεία του εγκεφάλου

Η καθιστική ζωή αναδιαμορφώνει τη μορφή συγκεκριμένων νευρώνων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με ένα έρευνα από το Journal of Comparative Neurology, η οποία υποδεικνύει την ύπαρξη μιας σύνδεσης ανάμεσα στην ακινησία και στη γνωστική εξασθένηση.

Συνήθειες Τεχνολογία: Στην εποχή της τεχνολογίας, έχουμε όλοι «προγραμματιστεί» πια να χρησιμοποιούμε έντονα συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μας και αφήνουμε «απ’ έξω» κάποιες άλλες. Η πλαστικότητα του εγκεφάλου το επιτρέπει, αλλά μήπως κάποιες από τις σύγχρονες συνήθειες μας κάνουν τελικά λιγότερο παραγωγικούς και αποτελεσματικούς;

Έξι συνήθειες της σύγχρονης ζωής βλαβερές για την υγεία του εγκεφάλου

  1. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Η σωματική έλλειψη δραστηριότητας συνοδεύεται από προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, κατάθλιψη, άνοια και καρκίνο. Η καθιστική ζωή αναδιαμορφώνει τη μορφή συγκεκριμένων νευρώνων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με ένα έρευνα από το Journal of Comparative Neurology, η οποία υποδεικνύει την ύπαρξη μιας σύνδεσης ανάμεσα στην ακινησία και στη γνωστική εξασθένηση.

  1. Η πλάνη του multitasking

Νομίζουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί• στέλνουμε μήνυμα ενώ περπατάμε στο δρόμο, διαβάζουμε email ενώ μπαίνουμε στο τρένο, διαβάζουμε ή ακούμε podcasts ενώ περιμένουμε στην ουρά. Η αλήθεια είναι όμως ότι το multitasking κάνει κακό στην παραγωγικότητά μας. Αποδεικνύεται ότι είναι μια συνήθεια που αναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο και μας κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς. Επίσης, αυτή η συνήθεια αυξάνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες και μας στερεί τη συγκέντρωση.

  1. Οι πολλές πληροφορίες προκαλούν μη αναγκαία υπερδιέγερση του εγκεφάλου

Ο μεγάλος όγκος εργασιών, email, πληροφοριών στο διαδίκτυο και συνεχών ειδοποιήσεων προκαλούν ασυνείδητο άγχος. Η συνεχής ροή περιεχομένου, αν δεν υπάρξει τρόπος διαχείρισης, μπορεί να προκαλέσει στρες και να οδηγήσει σε κακές, αναποτελεσματικές αποφάσεις. Μάλιστα, έρευνα έχει συμπεράνει ότι αν προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε σε μια εργασία και γνωρίζουμε ότι μας περιμένουν αναπάντητα email, το IQ μας μπορεί να μειωθεί ακόμα και κατά 10 βαθμούς.

  1. Η καθιστική ζωή

Όπως προαναφέρθηκε, η καθιστική ζωή δεν αποτελεί μόνο έναν σωματικό κίνδυνο, αλλά και έναν νευρολογικό. Επιστήμονες αναφέρουν ότι φαίνεται πως αποτελεί έναν πιο σημαντικό προβλεπτικό παράγοντα της εγκεφαλικής δομής, σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

  1. Οι πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη

Μία συζήτηση δια ζώσης είναι εξαιρετικά ευεργετική για τον εγκέφαλο• αυξάνει αποδεδειγμένα τη μνήμη και τις γνωστικές δεξιότητες. Η έλλειψη αληθινών προσωπικών αλληλεπιδράσεων περιορίζει τις ευκαιρίες του εγκεφάλου να κάνει καλύτερες συνδέσεις. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πολύς χρόνος μπροστά στην οθόνη έχει αρνητική επίδραση στις διανοητικές μας ικανότητες.

  1. Τα ακουστικά μπορεί να βλάψουν σημεία του αυτιού, ζωτικά για την ακοή μας

Αγαπάμε, εκ φύσεως, τη δυνατή μουσική. Βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο μέσα σε αυτή. Στην εποχή όμως των ακουστικών που εισχωρούν πιο βαθιά στο αυτί, αυτό μπορεί να αποδειχθεί βλαβερό, καθώς μπορεί να επηρεαστεί μακροχρόνια η ακοή μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Άνδρες ή γυναίκες διακρίνονται στο multitasking;

Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός με τα Google Glass;

Καμπανάκι κινδύνου για την παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Κορωνοϊός κρυολόγημα γρίπη: H ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊου αυξάνεται σε πολλές χώρες δεδομένης της επικείμενης συνύπαρξης του κορωνοϊού με τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης. Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με […]

Πρωτεϊνούχες τροφές που χορταίνουν και μειώνουν το βάρος

Τυπικά, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν. Επομένως, η αύξηση της κατανάλωσής τους αυξάνει τον κορεσμό και γι’ αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους. Επίσης, καταναλώνοντας λιγότερους υδατάνθρακες, το σώμα μας μαθαίνει να καίει περισσότερο λίπος ως καύσιμο.

Αποκαλυπτική μελέτη για την επίδραση της ζάχαρης στον εγκέφαλό μας

Μια νέα έρευνα μας βοηθά να ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το θέμα, καθώς ο Michael Winterdahl από το τμήμα Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και οι συνάδελφοί του εξέτασαν την επίδραση της ζάχαρης στο σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο χοίρων.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής