Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πονόλαιμος

Αυγά και σωστό μαγείρεμα

Αυγά και σωστό μαγείρεμα

Τα αυγά είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιεινά λίπη και διάφορα θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Ο τρόπος που μαγειρεύετε τα αυγά μπορεί να επηρεάσει το προφίλ των θρεπτικών τους συστατικών.

Αυγά: Το μαγείρεμα κάνει κάποια θρεπτικά συστατικά τους πιο εύπεπτα

Ένα παράδειγμα αυτού είναι η πρωτεΐνη στα αυγά. Μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται πιο εύπεπτη, όταν θερμαίνεται. Αυτή η αλλαγή στην πεπτικότητα συμβαίνει επειδή η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στις πρωτεΐνες.

Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα της βιοτίνης. Τα αβγά είναι μια καλή πηγή βιοτίνης, το οποίο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στον μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης. Είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη B7, ή βιταμίνη H.

Στα ωμά αυγά, μια πρωτεΐνη στο ασπράδι που ονομάζεται αβιδίνη κολλάει στην βιοτίνη και κάνει αδύνατον για το σώμα σας να την χωνέψει. Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται, η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στην αβιδίνη, η οποία πλέον δεν κολλάει στην βιοτίνη. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφήσει τη βιοτίνη.

  • Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμότητα μπορεί να καταστρέψει άλλα θρεπτικά συστατικά

Αν και το μαγείρεμα των αυγών κάνει κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως η βιοτίνη, πιο εύπεπτα, μπορεί να καταστρέψει κάποια άλλα. Αυτό συμβαίνει σχεδόν με όλες τις τροφές, άλλωστε. Μελέτες έχουν εξετάσει αυτό το φαινόμενο στα αβγά.

Μια μελέτη έδειξε ότι το μαγείρεμα του αυγού μειώνει την περιεκτικτότητά του σε βιταμίνες Α κατά περίπου 17-20%. Το μαγείρεμα μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά την ποσότητα των αντιοξειδωτικών στα αβγά ακόμα και 6-18%.

Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος μαγειρέματος (ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες) τόσο περισσότερο διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι όταν τα αυγά μαγειρεύονται για 40 λεπτά, μπορεί να χάσουν έως και το 61% της βιταμίνης D, σε σύγκριση με το 18% όταν γίνονται τηγανητά, ή βραστά για μικρότερο χρονικό διάστημα.

  • Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμότητα οξειδώνει την χοληστερόλη στα αυγά

Οι κρόκοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 212 mg χοληστερόλης. Ωστόσο, όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, η χοληστερόλη οξειδώνεται και παράγει ενώσεις γνωστές ως οξυστερόλες.

Αυτό συντελεί λόγο ανησυχίας για κάποιους ανθρώπους, επειδή αυτή η οξειδωμένη χοληστερόλη και οι οξυστερόλες στο αίμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Τούτου λεχθέντος, οι κύριες διατροφικές πηγές της οξειδωμένης χοληστερόλης δεν είναι τα αυγά. Είναι τα εμπορικά τηγανισμένα τρόφιμα, όπως το τηγανητό κοτόπουλο και οι τηγανητές πατάτες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χοληστερόλη που οξειδώνεται μέσα στο σώμα πιστεύεται ότι είναι πιο επιβλαβής από την ήδη οξειδωμένη χοληστερόλη που παίρνετε από τα αβγά.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να έχουν δείξει ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου σε υγιείς ανθρώπους.

Αυγά: Τέσσερις συμβουλές για να τα μαγειρεύετε με τον πιο υγιεινό τρόπο

Τα αυγά είναι θρεπτικά, αλλά μπορείτε να τα κάνετε ακόμα πιο υγιεινά. Δείτε πώς:

  1. Επιλέξτε μια μέθοδο μαγειρέματος χαμηλών θερμίδων

Αν προσπαθείτε να περικόψετε τις θερμίδες στη διατροφή σας, επιλέξτε ποσέ ή βραστά.

  1. Συνδυάστε τα με λαχανικά
  2. Τηγανίστε τα αυγά σε λάδι που παραμένει σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  3. Μην τα μαγειρεύετε υπερβολικά
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρησμένες αμυγδαλές: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Ποια σημάδια δείχνουν βακτηριακή λοίμωξη στο λαιμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε ωφελεί η αφαίρεση των αμυγδαλών

Η αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) δεν ωφελεί επτά στα οκτώ παιδιά που την κάνουν, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Τομ Μάρσαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Journal of General Practice”, ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για περισσότερα […]

Επίμονα δέκατα: πως να τα αντιμετωπίσω;

Σε γενικές γραμμές, ο πυρετός είναι ένα “όπλο” άμυνας του οργανισμού μας έναντι των λοιμώξεων. Τα περισσότερα βακτήρια και ιοί που προκαλούν λοιμώξεις στους ανθρώπους, ακμάζουν καλύτερα στους 37°C. Δέκατα πυρετού έχει ένα άτομο όταν αναπτύσσει θερμοκρασία σώματος πάνω από 37,0°C για τις πρωινές ώρες και πάνω από 37,2°C για τις απογευματινές ώρες. Είναι πολλά […]

Με το Tantum Verde βελτιώνεις την στοματοφαρυγγική κοιλότητα

Το Tantum Verde αφού αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τον πονόλαιμο καθώς και άλλες Φλεγμονώδεις παθήσεις της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, χάρη στην τριπλή δράση της βενζυδαμίνης. Το Tantum Verde προσφέρει πολύ περισσότερα από το να απαλύνει μόνο τον λαιμό μας από τον ενοχλητικό και σε πολλές περιπτώσεις οξύ πονόλαιμο που δημιουργείται τον φθινόπωρο αλλά και τον χειμώνα […]

Έλληνες γιατροί στο Ισραήλ – μεγάλα πεδία συνεργασίας

Προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων και των Ισραηλινών ιατρών περί δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του τραύματος, την διαχείριση κρίσεων, μαζικών καταστροφών, επειγουσών καταστάσεων, αλλά και την δημιουργία προγράμματος ανταλλαγής ιατρών και γενικότερης συνεργασίας με επαγγελματίες του χώρου υγείας με ειδίκευση στον εν λόγω τομέα από την Ελλάδα, συζητήθηκαν στην πρώτη επίσκεψη αντιπροσωπείας διακεκριμένων […]

Οργή ΙΣΑ για τους θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Να αποδοθούν ευθύνες στις αρμόδιες αρχές για ενδεχόμενες παραλείψεις σε σχέση με τους θανάτους συμπολιτών μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Συγκεκριμένα ο ΙΣΑ αναφέρει: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει τη λύπη του, για τους άδικους θανάτους συμπολιτών μας, από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς η ασθένεια συνεχίζει […]

Λοίμωξη λαιμού: Βακτηριακή ή Ιογενής – Σημάδια

Θυμάστε τότε που ήσασταν παιδιά και μόλις πόναγε ο λαιμός σας, η μητέρα σας σάς πήγαινε στον παιδίατρο για strep test; Ο γιατρός σας ζητούσε να ανοίξετε όσο το δυνατόν πιο πολύ το στόμα σας για να μπορέσει να πάρει με το ξυλάκι δείγμα σάλιου από το πίσω μέρος του λαιμού σας, μια όχι και […]

Δωρεά φαρμάκων από την ΠΕΦ στους πυρόπληκτους

Της Αρετής Διαμάντη Με ευαισθησία και υπευθυνότητα η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) , στέκεται αρωγός στους κατοίκους της Αττικής που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές, προσφέροντας ιατροφαρμακευτικό υλικό. Η ΠΕΦ το πρωί της Τρίτης (24/7) έσπευσε και επικοινώνησε με δική της πρωτοβουλία με τα Κοινωνικά Φαρμακεία των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Μαραθώνος και Μεγαρέων ώστε να λάβει […]

Απαλλαγείτε μία και καλή από τον ενοχλητικό πονόλαιμο

Κάθε φορά που καταπίνετε νιώθετε ένα… γυαλόχαρτο να τρίβει τον λαιμό σας, ενώ όταν βήχετε ο πόνος γίνεται αφόρητος. Τα σπιτικά γιατροσόφια προσφέρουν μια πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Το μέλι, τα ζεστά ροφήματα και οι καραμέλες καταπραΰνουν τον ερεθισμό, αν θέλετε όμως να απαλλαγείτε οριστικά από τον πονόλαιμο, δείτε ποιες είναι οι […]

Close Icon