Δυσκοιλιότητα

Έγκριση στο φάρμακο Halaven για το λιποσάρκωμα

Έγκριση στο φάρμακο Halaven για το λιποσάρκωμα

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση  μίας  σπάνιας μορφής καρκίνου για το λιποσάρκωμα προστίθεται στην φαρέτρα των γιατρών και είναι το φάρμακο Halaven (με την δραστική ουσία εριβουλίνη)  

Tο φάρμακο Halaven (με την ουσία εριβουλίνη) για το λιποσάρκωμα, μία σπάνια μορφή καρκίνου, η οποία αναπτύσσεται στον λιπώδη ιστό πήρε έγκριση από τον FDA.   

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το φάρμακο Halaven (με την ουσία εριβουλίνη) για το λιποσάρκωμα, μία σπάνια μορφή καρκίνου, η οποία αναπτύσσεται στον λιπώδη ιστό.

Το φάρμακο Halaven έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Η έγκριση χρήσης του Halaven στη θεραπεία για το λιποσάρκωμα αφορά μόνο ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο και / ή με καρκίνο που δεν είναι σε θέση να αφαιρεθεί χειρουργικά. Οι ασθενείς πρέπει επίσης να έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία με χημειοθεραπεία από την κατηγορία των παραγόντων που αναφέρονται ως ανθρακυκλίνες.

Το λιποσάρκωμα αποτελεί μία από τις σπάνιες μορφές καρκίνου των μαλακών μορίων (μύες, τένοντες, συνδετικούς ιστούς, λίπος, αιμοφόρα αγγεία, νεύρα) και μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, στο στήθος, στην πλάτη, στο λαιμό, αλλά συχνότερα όμως στην κοιλιά και στα άκρα. Το 50% περίπου των περιστατικών παρουσιάζεται στην περιοχή του μηρού. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, περίπου 12.000 ασθενείς διαγνώστηκαν με λιποσάρκωμα στις ΗΠΑ το 2014.

Παράγοντες αύξησης του κινδύνου εμφάνισης του σαρκώματος είναι η έκθεση σε χημικές ουσίες ή σε ακτινοβολία, κληρονομικές ασθένειες, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το λιποσάρκωμα δεν είναι μέχρι και σήμερα γνωστό γιατί προκαλείται αλλά υπεύθυνοι θεωρούνται κληρονομικοί παράγοντες και ελαττωματικά γονίδια. Πολλές φορές εμφανίζεται σε μία περιοχή του σώματος όπου υπάρχει τραυματισμός. Αποτελεί την δεύτερη συνηθέστερη μορφή σαρκωμάτων των μαλακών ιστών.

Για να πάρει έγκριση το φάρμακο Halaven οι ερευνητές μελέτησαν 143 ασθενείς με προχωρημένο λιποσάρκωμα που είχαν ήδη υποβληθεί σε θεραπεία με χημειοθεραπεία. Οι ασθενείς στη μελέτη έλαβαν θεραπεία είτε με Halaven είτε με δακαρβαζίνη. Ο συνολικός χρόνος επιβίωσης ήταν 15,6 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Halaven, σε σύγκριση με μόνο 8,4 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με δακαρβαζίνη.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το φάρμακο Halaven είναι η κόπωση, η ναυτία, η απώλεια μαλλιών, η δυσκοιλιότητα και η αδυναμία / το μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]