Διάρροια

Διάρροια: πρωτίστως ενοχλητική και σπανίως ανησυχητική

Διάρροια: πρωτίστως ενοχλητική και σπανίως ανησυχητική

Η διάρροια είναι αποτέλεσμα τροφικών δηλητηριάσεων οι οποίες οφείλονται σε δράση τοξικών παραγόντων που εισάγονται στον οργανισμό, σχετίζονται με την τροφή και το νερό και επιδρούν βλαπτικά στον οργανισμό, παρουσιάζοντας μία ποικιλία συμπτωμάτων.

Η διάρροια είναι πρωτίστως ενοχλητική και σπανίως ανησυχητική. Τυπικά διαρκεί δύο με τρεις ημέρες και αντιμετωπίζεται εύκολα. Η διάρροια μπορεί βέβαια να είναι αρκετά συχνή εάν αποτελεί σύμπτωμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή άλλων παθήσεων που πλήττουν το παχύ έντερο.

Υπάρχουν τρία είδη διάρροιας

1. Οσμωτική διάρροια: Όταν κάτι στο έντερο αντλεί νερό από το υπόλοιπο σώμα. Κλασικό παράδειγμα είναι η σορβιτόλη, ένα υποκατάστατο της ζάχαρης που χρησιμοποιείται σε τσίχλες και καραμέλες. Η σορβιτόλη δεν απορροφάται από τον οργανισμό αλλά προσελκύει νερό προς το έντερο, προκαλώντας διάρροια.

2. Εκκριτική διάρροια: Όταν το ίδιο το σώμα απελευθερώνει νερό στο έντερο. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης ή άλλης πάθησης.

3. Εξιδρωματική διάρροια: Όταν υπάρχει αίμα και πύον στα κόπρανα. Είναι αποτέλεσμα φλεγμονώδους πάθησης, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Η συνηθέστερη αιτία της διάρροιας είναι η λοίμωξη του εντέρου από ιό. Άλλα συνήθη αίτια είναι τα εξής:

– Λοίμωξη από βακτήριο (η αιτία των περισσότερων περιστατικών τροφικής δηλητηρίασης)

– Λοίμωξη από άλλο παθογόνο μικροοργανισμό

– Τροφές που ταράζουν το γαστρεντερικό

– Διατροφικές αλλεργίες

– Φάρμακα

– Ακτινοθεραπεία

– Παθήσεις του εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα)

– Ελλιπής απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό

– Υπερθυρεοειδισμός

– Ορισμένες μορφές καρκίνου

– Κατάχρηση καθαρτικών

– Κατάχρηση αλκοόλ

– Διαβήτης

Τρόποι αντιμετώπισης

Στην οξεία διάρροια τις πρώτες 24 ώρες δεν δίδεται τροφή και χορηγούνται μόνο υγρά. Έχει μεγάλη σημασία η ενυδάτωση του οργανισμού. Πρέπει οπωσδήποτε να πίνουμε νερό έστω και μικρές γουλιές, ή τσάι ή αναψυκτικά τύπου κόλα με πολλούς ηλεκτρολύτες. Αυτά θα ενδυναμώσουν το σύστημα να καταφέρει να ανταποκριθεί καλύτερα. Δεν πρέπει να πίνουμε χυμούς και πορτοκαλάδες. Μετά από τις πρώτες 24 ώρες καλό είναι να φάτε κάτι. Κατά την ανάρρωση, προστίθενται συχνά, μικρά μαλακά γεύματα κατά προτίμηση βραστές τροφές. Ο λαπάς ή ο φιδές βοηθάει το στομάχι και τα έντερα. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα ωμά λαχανικά, τα φρούτα, οι τηγανητές τροφές, το γάλα, τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και ο καφές. Συνιστώνται οι φακές, το κρέας ή το ψάρι, τα αυγά, τα μαγειρεμένα και αλεσμένα λαχανικά, οι μπανάνες (έχουν κάλιο) και τα μαγειρεμένα δημητριακά.

Όταν η διάρροια σταματήσει και ο ασθενής αρχίζει να ανέχεται τρόφιμα, η ποσότητα του φαγητού πρέπει να αυξάνεται σταδιακά. Τα σάκχαρα, το αλκοόλ, η λακτόζη, η φρουκτόζη επιδρούν αρνητικά στην οσμωτικότητα των κοπράνων και καλά είναι να αποφεύγονται. Η διατροφή αυτή αποτελείται από αμυλούχα τρόφιμα όπως, ρύζι, πατάτα, δημητριακά κ.α. και στη συνέχεια προσθέτουμε πρωτεϊνούχα τρόφιμα. Το λίπος επιτρέπεται. Τα προβιοτικά έχουν μπορούν να προφυλάξουν ή και να βελτιώσουν την διάρροια με την επίδραση τους στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης προφυλάσσουν από μολύνσεις επειδή ανταγωνίζονται τους παθογόνους μικροοργανισμούς και μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων.

Διαβάστε στο LIFE2DAY.GR: Διάρροια, το δυσάρεστο σύμπτωμα της νόσου του Crohn

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διαρκής η εξέλιξη στην έρευνα για τον καρκίνο

Πως λειτουργούν τα βακτήρια μέσα στο έντερό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διάρροια: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη την… επείγουσα ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα με πόνους στην κοιλιά. Κάπως έτσι ξεκινάει η διάρροια. Η διάρροια είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα κάποιας τροφής που καταναλώσαμε ή ήπιαμε. Είναι μια ιδιαιτέρως άβολη κατάσταση, αφού οι τακτικές και επώδυνες επισκέψεις στην τουαλέτα ακυρώνουν κάθε άλλο σχέδιο […]

Διάρροια: το δυσάρεστο σύμπτωμα της νόσου του Crohn

Από όλα τα συμπτώματα της νόσου του Crohn, υπάρχει ένα που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του ασθενή με δυσάρεστο τρόπο: η διάρροια. Όταν υπάρχουν ημέρες που θα χρειαστεί να επισκεφτείτε την τουαλέτα μέχρι και 20 φορές, είναι λογικό να επηρεάζεται η καθημερινότητα και η ζωή του ασθενή. «Η διάρροια στη νόσο του Crohn είναι […]

Tips αντιμετώπισης: Διάρροια από την πολυφαγία των εορτών

Είναι συνήθως μια δυσάρεστη κατάσταση που μας “χτυπά” εκεί που δεν το περιμένουμε. Στη δουλειά, στο σπίτι, ακόμη και όταν είμαστε έξω για να διασκεδάσουμε, ή όταν ταξιδεύουμε. Οπουδήποτε και να βρισκόμαστε, η διάρροια θα μας χτυπήσει και θα γίνουμε συχνοί επισκέπτες της… τουαλέτας. Η διάρροια είναι με απλά λόγια το αποτέλεσμα μια μάχης μικροβίων, […]