Διάρροια

Διαρκής η εξέλιξη στην έρευνα για τον καρκίνο

Διαρκής η εξέλιξη στην έρευνα για τον καρκίνο

Πολλά έχουν λεχθεί για τις εξελίξεις που έχουν καταγραφεί όσον αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου. Ωστόσο τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο αισιόδοξα όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Οι βραβευμένοι με το φετινό Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας επισημαίνουν ότι αν και περιμένουν σημαντική πρόοδο στις αντικαρκινικές θεραπείες κατά τις ερχόμενες δεκαετίες, δεν πιστεύουν ότι ο καρκίνος θα νικηθεί οριστικά.

Ο Αμερικανός Τζέιμς Αλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόντζο έκαναν τη σχετική επισήμανση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο προτού τους απονεμηθεί το χρηματικό έπαθλο των 999 χιλιάδων δολαρίων που ακολουθεί το βραβείο Νόμπελ. Οι δύο επιστήμονες βραβεύτηκαν με το εν λόγω βραβείο για την εργασία τους στις ανοσοθεραπείες και την ενεργοποίηση της φυσικής άμυνας του οργανισμού προκειμένου να καταπολεμήσει τους καρκινικούς όγκους. Ο Τζέιμς Άλισον τόνισε ότι «σύντομα θα ξεμπερδέψουμε με κάποιες μορφές καρκίνου», επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει καταγραφεί με κάποιες μορφές της νόσου, όπως είναι το μελάνωμα. Ωστόσο «ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ελεύθερος από τον καρκίνο».

O Τασούκου Xόντζο τόνισε ότι περιμένει πως οι ανοσοθεραπείες τελικά θα χρησιμοποιηθούν έναντι των περισσότερων μορφών καρκίνου, συχνά σε συνδυασμό με τις πιο συμβατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως είναι η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία.

Ακόμα όμως και αν δεν νικηθεί ολοκληρωτικά ο καρκίνος, η διαρκής εξέλιξη σε ερευνητικό κυρίως επίπεδο είναι εντυπωσιακή και γεννά πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Ενδεικτικά μια μεγάλη διεθνής επιστημονική ομάδα –με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων– ανακάλυψε 40 νέες παραλλαγές γονιδίων και επιβεβαίωσε την ύπαρξη άλλων 55 που ήταν ήδη γνωστές, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού).

Οι επιστήμονες από 130 ερευνητικά κέντρα, με επικεφαλής τη δρα Ούλρικε Πέτερς του αμερικανικού αντικαρκινικού κέντρου Fred Hutchinson Cancer Research Center, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics, δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία πιο εξατομικευμένων διαγνώσεων και αποτελεσματικότερων φαρμακευτικών θεραπειών.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μελέτη συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, καθώς αναλύθηκε το γονιδίωμα άνω των 125.000 ανθρώπων, από τους οποίους οι 58.131 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο στο παχύ έντερο. Για πρώτη φορά δεν αναζητήθηκαν μόνο οι πιο κοινοί γενετικοί παράγοντες κινδύνου, αλλά και οι σπάνιοι (σποραδικοί), οι οποίοι δεν προκύπτουν από κληρονομικότητα στην οικογένεια αλλά από τυχαία μετάλλαξη, που είναι και η συχνότερη περίπτωση στους ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως λειτουργούν τα βακτήρια μέσα στο έντερό μας

Διάρροια: Πώς να την αντιμετωπίσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διάρροια: πρωτίστως ενοχλητική και σπανίως ανησυχητική

Η διάρροια είναι αποτέλεσμα τροφικών δηλητηριάσεων οι οποίες οφείλονται σε δράση τοξικών παραγόντων που εισάγονται στον οργανισμό, σχετίζονται με την τροφή και το νερό και επιδρούν βλαπτικά στον οργανισμό, παρουσιάζοντας μία ποικιλία συμπτωμάτων. Η διάρροια είναι πρωτίστως ενοχλητική και σπανίως ανησυχητική. Τυπικά διαρκεί δύο με τρεις ημέρες και αντιμετωπίζεται εύκολα. Η διάρροια μπορεί βέβαια να […]

Διάρροια: το δυσάρεστο σύμπτωμα της νόσου του Crohn

Από όλα τα συμπτώματα της νόσου του Crohn, υπάρχει ένα που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του ασθενή με δυσάρεστο τρόπο: η διάρροια. Όταν υπάρχουν ημέρες που θα χρειαστεί να επισκεφτείτε την τουαλέτα μέχρι και 20 φορές, είναι λογικό να επηρεάζεται η καθημερινότητα και η ζωή του ασθενή. «Η διάρροια στη νόσο του Crohn είναι […]

Tips αντιμετώπισης: Διάρροια από την πολυφαγία των εορτών

Είναι συνήθως μια δυσάρεστη κατάσταση που μας “χτυπά” εκεί που δεν το περιμένουμε. Στη δουλειά, στο σπίτι, ακόμη και όταν είμαστε έξω για να διασκεδάσουμε, ή όταν ταξιδεύουμε. Οπουδήποτε και να βρισκόμαστε, η διάρροια θα μας χτυπήσει και θα γίνουμε συχνοί επισκέπτες της… τουαλέτας. Η διάρροια είναι με απλά λόγια το αποτέλεσμα μια μάχης μικροβίων, […]