Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Χωρίς προφύλαξη: Σεξ χωρίς προφυλάξεις και τα ρίσκα που παιρνουμε αν το κάνουμε

Χωρίς προφύλαξη: Σεξ χωρίς προφυλάξεις και τα ρίσκα που παιρνουμε αν το κάνουμε

Χωρίς προφύλαξη: Το σεξ χωρίς προστασία ενέχει σημαντικούς κινδύνους που εκτείνονται πέρα ​​από την άμεση ευχαρίστηση ή οικειότητα που μπορεί να προσφέρει.

Το σεξ χωρίς προστασία ενέχει σημαντικούς κινδύνους που εκτείνονται πέρα ​​από την άμεση ευχαρίστηση ή οικειότητα που μπορεί να προσφέρει. Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι η μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του HIV/AIDS, των χλαμυδίων, της γονόρροιας, της σύφιλης και του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω του κολπικού, του πρωκτού ή του στοματικού σεξ και ορισμένες μπορεί να έχουν ισόβιες συνέπειες εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Το HIV/AIDS, για παράδειγμα, επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Δεν έχει θεραπεία, αν και οι θεραπείες μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID) στις γυναίκες, προκαλώντας δυνητικά υπογονιμότητα ή έκτοπη κύηση. Η σύφιλη, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV), μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες πληγές και περιοδικά ξεσπάσματα.

Εκτός από τα ΣΜΝ, το απροστάτευτο σεξ ενέχει επίσης τον κίνδυνο ακούσιας εγκυμοσύνης. Σε περιπτώσεις που δεν χρησιμοποιείται αντισύλληψη ή αποτυγχάνει, η πιθανότητα εγκυμοσύνης γίνεται σημαντική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικές, οικονομικές προκλήσεις και προκλήσεις στον τρόπο ζωής και για τους δύο συντρόφους, ειδικά αν είναι απροετοίμαστοι ή απρόθυμοι να γίνουν γονείς.

Επιπλέον, η σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία με πολλούς συντρόφους αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης σε διάφορες λοιμώξεις και περιπλέκει τον εντοπισμό και τη θεραπεία των ΣΜΝ. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ακόμα κι αν κάποιος φαίνεται υγιής, μπορεί να φέρει λοίμωξη χωρίς συμπτώματα, γεγονός που καθιστά απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές.

Η εκπαίδευση σχετικά με τις πρακτικές ασφαλούς σεξ, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς χρήσης προφυλακτικών και των τακτικών δοκιμών για ΣΜΝ, είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση αυτών των κινδύνων. Η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων σχετικά με τη σεξουαλική υγεία, το ιστορικό δοκιμών και τις προτιμήσεις αντισύλληψης είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση τόσο της σωματικής υγείας όσο και της συναισθηματικής ευεξίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική απόδοση;

Γιατί τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν τόσο μεγάλη αύξηση τον τελευταίο καιρό;

Συμβουλές για να αποφύγετε τις αλλεργίες από τα προφυλακτικά για μια υγιή σεξουαλική ζωή

Πόσο σημαντική είναι για έναν γονιό η σεξουαλική θετικότητα;

Τα οφέλη του σεξ για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο βλαβερό είναι τελικά για την σεξουαλική μας υγεία ο ύπνος σε ξεχωριστά κρεβάτια;

Ύπνος χωριστά: Είναι τελικά τόσο βλαβερό για την σχέση σας; : Ο όρος "διαζύγιο ύπνου" αναφέρεται στην πρακτική όπου τα ζευγάρια επιλέγουν να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια ή δωμάτια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο.

Στυτική Δυσλειτουργία: Πόσο διαταράσσει τη σχέση του ζευγαριού

Εξάλλου η καλή επικοινωνία και η ειλικρινής συζήτηση με υπευθυνότητα μεταξύ των συντρόφων σε συνδυασμό με αύξηση της σωματικής οικειότητας και της υποστήριξης του/της συντρόφου, καθησυχάζει και τους δύο και χτίζει δυνατές σχέσεις.

Πώς να κάνεις τον σύντροφο σου να σε ερωτευτεί ξανά από την αρχή;

Έρωτας σύντροφος: Η εκ νέου ανάφλεξη της σπίθας σε μια μακροχρόνια σχέση μπορεί να είναι συναρπαστική και προκλητική. Αν θέλετε να κάνετε τον σύντροφό σας να σας ερωτευτεί ξανά από την αρχή,

Πώς να παραμείνετε άνετες και παραγωγικές στο γραφείο ακόμα και κατά την διάρκεια της περιόδου σας;

Περίοδος γραφείο: Η διαχείριση της αυτοφροντίδας κατά τη διάρκεια της περιόδου σας στη δουλειά μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με τις σωστές στρατηγικές, μπορείτε να παραμείνετε άνετοι και παραγωγικοί

Οδηγός επιβίωσης για ένα επιτυχημένο πρώτο ραντεβού

Πρώτο ραντεβού: Το να πάτε για ένα πρώτο ραντεβού μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικό όσο και τρομακτικό. Η σωστή προετοιμασία είναι απαραίτητη για να διασφαλίσετε ότι θα κάνετε εξαιρετική εντύπωση και θα απολαύσετε την εμπειρία.

Close Icon