Σεξουαλική Υγεία

Πορνογραφία Εθισμός: Μακροπρόθεσμα, φαίνεται να δημιουργεί σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Πορνογραφία Εθισμός: Μακροπρόθεσμα, φαίνεται να δημιουργεί σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Μετά από μια παρόμοια έρευνα, ερευνητές στο Ινστιτούτο Max Planck στο Βερολίνο, στη Γερμανία, διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη χρήση πορνό συσχετίζεται με λιγότερη ενεργοποίηση του εγκεφάλου ως απάντηση στις συμβατικές πορνογραφικές εικόνες.

Πορνογραφία Εθισμός: Η πορνογραφία υπήρχε σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία της ανθρωπότητας παίρνοντας άλλη μορφή με την ανακάλυψη και εισαγωγή στη ζωή μας κάθε νέου μέσου επικοινωνίας. Για παράδειγμα ήταν εκατοντάδες οι σεξουαλικές τοιχογραφίες και τα γλυπτά που βρέθηκαν στα ερείπια του Βεζούβιου της Πομπηίας. Είτε ακόμα σε αναπαραστάσεις τοιχογραφιών ή σε σχέδια πάνω σε αμφορείς από την αρχαία Ελλάδα. Το ίδιο και σε αρχαία ευρήματα από την Ασία μέχρι την Λατινική Αμερική και την Αφρική. Η σεξουαλικότητα είναι πανταχού παρούσα.

Από την έλευση του διαδικτύου, η θέαση (ουσιαστικά κατανάλωση) πορνό έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Το Pornhub, ο μεγαλύτερος δωρεάν ιστότοπος πορνό στον κόσμο, δέχθηκε πάνω από 33,5 δισεκατομμύρια επισκέψεις μόνο το 2018.

Η επιστήμη μόλις αρχίζει να αποκαλύπτει τις νευρολογικές επιπτώσεις της κατανάλωσης πορνό. Αλλά είναι ήδη σαφές ότι η ψυχική υγεία και η σεξουαλική ζωή του κοινού υφίστανται καταστροφικές συνέπειες. Από την κατάθλιψη έως τη στυτική δυσλειτουργία, το πορνό φαίνεται να παραβιάζει τους νευρώνες μας με τρομερές συνέπειες σύμφωνα με άρθρο του The Conversation.

Επιπτώσεις της κατανάλωσης πορνό – Πώς επιδρά στον εγκέφαλο

Μακροπρόθεσμα, η πορνογραφία φαίνεται να δημιουργεί σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ιδιαίτερα την αδυναμία επίτευξης στύσης ή οργασμού με έναν πραγματικό σύντροφο ζωής.

Για να προσπαθήσουν να εξηγήσουν αυτά τα αποτελέσματα, ορισμένοι επιστήμονες έκαναν παραλληλισμούς μεταξύ της κατανάλωσης πορνό και της κατάχρησης ουσιών. Μέσω της εξελικτικής σχεδίασης, ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να ανταποκρίνεται στη σεξουαλική διέγερση με αυξήσεις ντοπαμίνης. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής, που συχνότερα σχετίζεται με την πρόβλεψη της ανταμοιβής, δρα επίσης στον προγραμματισμό αναμνήσεων και πληροφοριών στον εγκέφαλο. Αυτή η προσαρμογή σημαίνει ότι όταν το σώμα απαιτεί κάτι, όπως φαγητό ή σεξ, ο εγκέφαλος θυμάται πού να επιστρέψει για να βιώσει την ίδια ευχαρίστηση. Πολλές φορές ο εγκέφαλος κάνει rewind σε μία πιο «ανώριμη και παιδιάστικη κατάσταση».

Αντί να στραφούν σε έναν ρομαντικό σύντροφο για σεξουαλική ικανοποίηση ή εκπλήρωση, οι συνηθισμένοι χρήστες πορνό ενστικτωδώς πιάνουν τα τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές τους. Επιπλέον, αφύσικα ισχυρές εκρήξεις ανταμοιβής και ευχαρίστησης προκαλούν αφύσικα ισχυρούς βαθμούς συνήθειας στον εγκέφαλο.

Ο ψυχίατρος Norman Doidge εξηγεί:

«Οι πορνογραφικές σκηνές, όπως οι εθιστικές ουσίες, είναι ενεργοποιητές υπερδιέγερσης που οδηγούν σε αφύσικα υψηλά επίπεδα έκκρισης ντοπαμίνης. Αυτό μπορεί να βλάψει το σύστημα επιβράβευσης ντοπαμίνης και να το αφήσει να μην ανταποκρίνεται στις φυσικές πηγές ευχαρίστησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χρήστες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη διέγερσης με έναν φυσικό σύντροφο».

Πέρα από δυσλειτουργία

Η απευαισθητοποίηση του κυκλώματος ανταμοιβής μας θέτει τη βάση για να αναπτυχθούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες, αλλά οι επιπτώσεις δεν τελειώνουν εκεί. Μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές στη μετάδοση της ντοπαμίνης μπορούν να διευκολύνουν την κατάθλιψη και το άγχος. Σε συμφωνία με αυτήν την παρατήρηση, οι καταναλωτές πορνό αναφέρουν μεγαλύτερα καταθλιπτικά συμπτώματα, χαμηλότερη ποιότητα ζωής και φτωχότερη ψυχική υγεία σε σύγκριση με εκείνους που δεν βλέπουν πορνό.

Το άλλο συναρπαστικό εύρημα σε αυτήν τη μελέτη είναι ότι οι εξαρτημένοι με το πορνό βρίσκουν ότι θέλουν και χρειάζονται περισσότερο πορνό, παρόλο που δεν τους αρέσει απαραίτητα. Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ θέλησης και συμπάθειας είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της δυσλειτουργίας κυκλώματος ανταμοιβής.

Μετά από μια παρόμοια έρευνα, ερευνητές στο Ινστιτούτο Max Planck στο Βερολίνο, στη Γερμανία, διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη χρήση πορνό συσχετίζεται με λιγότερη ενεργοποίηση του εγκεφάλου ως απάντηση στις συμβατικές πορνογραφικές εικόνες.

Τα αναλυτικά στοιχεία του Pornhub αποκαλύπτουν ότι το συμβατικό σεξ είναι όλο και λιγότερο ενδιαφέρον για τους χρήστες και αντικαθίσταται από θέματα όπως η αιμομιξία και η βία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εκδικητική πορνογραφία είναι ανδρική ή γυναικεία υπόθεση;

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στους νέους ως απάντηση στις ανακρίβειες του διαδικτύου

Οι λόγοι αποχής του συντρόφου από τις ερωτικές επαφές

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην προστασία ανηλίκων εν μέσω πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αντιμετωπίζονται οι ξηροί οργασμοί

Ξηρός οργασμός: Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που οδηγούν στο φαινόμενο. Μερικές φορές είναι προσωρινός κι άλλες μπορεί να είναι μακροχρόνιος ή και μόνιμος. Οι ίδιοι οι ξηροί οργασμοί δεν αποτελούν ανησυχία για την υγεία, αλλά το υποκείμενο ζήτημα που τους προκαλεί μπορεί να απαιτεί θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όταν ο αυνανισμός είναι η απάντησή σας στο στρες

Αυνανισμός οργασμός: Ο αυνανισμός απελευθερώνει ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που σχετίζεται με την ευχαρίστηση. Με απλά λόγια, η ντοπαμίνη σας κάνει να νιώθετε καλά και σας ανεβάζει τη διάθεση. Επιπλέον, η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία επίσης απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της κύριας δηλαδή ορμόνης του στρες. Το άγγιγμα του εαυτού σας και η κορύφωση μπορούν να ενισχύσουν αυτές τις χημικές ουσίες και, κατά συνέπεια, να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο ήρεμοι.

To τακτικό σεξ φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες πρόωρης εμμηνόπαυσης

Σεξ εμμηνόπαυση: Γυναίκες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Μπορώ να κάνω σεξ με ταμπόν;

Σεξ περίοδος: Μπορείτε σίγουρα να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το αίμα της εμμήνου ρύσεως λειτουργεί καλά ως φυσικό λιπαντικό, ενώ οι ίδιες νιώθουν μεγαλύτερη διέγερση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Ωστόσο, το σεξ με ταμπόν δεν συνιστάται.

Πώς να αριστεύσετε στην τέχνη του φιλιού

Σεξ φιλί: Το σωστό φιλί μπορεί να απογειώσει εσάς και τον ερωτικό σας σύντροφο, ταξιδεύοντάς σας σε κόσμους μαγικούς και ξυπνώντας όλες σας τις αισθήσεις. Πώς να το καταφέρετε λοιπόν, με αφετηρία τα δυο σας χείλη;