ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Θεραπεία για το αυτοάνοσο νόσημα αποτελεσματική κατά της μυασθένειας gravis

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Θεραπεία για το αυτοάνοσο νόσημα αποτελεσματική κατά της μυασθένειας gravis

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη είναι σχετικά μικρή με ανισορροπία σε ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο ομάδων, γεγονός που αποτελεί περιορισμό. Παράλληλα, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και δίνουν κίνητρο για περαιτέρω μελέτες.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η έγκαιρη παρέμβαση με ριτουξιμάμπη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ), μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιδείνωσης της μυασθένειας gravis, μιας αυτοάνοσης νόσου που προκαλεί απώλεια του μυϊκού ελέγχου. Αυτό προκύπτει από τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Karolinska Institutet στη Σουηδία, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology.

“Οι ασθενείς με νεοεμφανιζόμενη μυασθένεια που έλαβαν ριτουξιμάμπη ως συμπλήρωμα της συνήθους θεραπείας παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο”, αναφέρει ο Fredrik Piehl, καθηγητής στο Τμήμα Κλινικών Νευροεπιστημών του Karolinska Institutet και κύριος ερευνητής της μελέτης. “Χρειάστηκαν επίσης λιγότερες επικουρικές θεραπείες και χαμηλότερες δόσεις κορτιζόνης από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Πρόκειται για ενθαρρυντικά αποτελέσματα που δίνουν ελπίδες για μια πιο αποτελεσματική στρατηγική για τον ταχύτερο έλεγχο της μυασθένειας νέας έναρξης, ακόμη και αν θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της θεραπείας”.

Στη μυασθένεια gravis, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους υποδοχείς μεταξύ νεύρων και μυών, προκαλώντας μη φυσιολογική μυϊκή αδυναμία και κόπωση.

Συχνά ξεκινά γύρω από τους μύες των ματιών, αλλά συνήθως εξαπλώνεται και σε άλλους μύες του σώματος.

Η νόσος τείνει να εξελίσσεται σε εξάρσεις και, δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή, η παρέμβαση αποσκοπεί κυρίως στην εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Περίπου 25 ανά 100.000 άτομα ζουν με τη νόσο στη Σουηδία, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες.

Υπάρχει μόνο ένα εγκεκριμένο φάρμακο για τη μυασθένεια, το Soliris, αλλά η θεραπεία είναι δαπανηρή, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ λίγοι ασθενείς – κανένας μέχρι σήμερα στη Σουηδία – έχουν επωφεληθεί από αυτό.

Αντ’ αυτού, πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζονται με κορτιζόνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, και παλαιότερες θεραπείες με δισκία που τείνουν να στερούνται επιστημονικής υποστήριξης.

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 47 ενήλικες ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με μυασθένεια κατά το τελευταίο έτος. Είκοσι πέντε από αυτούς τοποθετήθηκαν τυχαία σε μια εφάπαξ θεραπεία με 500 mg rituximab, ένα δοκιμασμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και 22 σε μια ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Η μελέτη διεξήχθη σε επτά κλινικές στη Σουηδία και οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν έως και 48 εβδομάδες.

Μετά από τέσσερις μήνες, το 71% της ομάδας της ριτουξιμάμπης είχε επιτύχει καλό έλεγχο της νόσου τους σύμφωνα με μια καθιερωμένη κλίμακα αξιολόγησης 13 στοιχείων, σε σύγκριση με το 29% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

Οι μεταγενέστερες παρακολουθήσεις σε έξι, εννέα και δώδεκα μήνες έφεραν παρόμοια αποτελέσματα.

Η ομάδα της ριτουξιμάμπης έλαβε επίσης κατά μέσο όρο χαμηλότερες δόσεις κορτιζόνης και χρειάστηκε λιγότερες επικουρικές θεραπείες.

Ωστόσο, ανέφεραν επίσης περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ήπιες.

Ένας ασθενής με διαγνωσμένη προηγουμένως καρδιακή νόσο στην ομάδα πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου με καρδιακή ανακοπή. Τρεις ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, δύο για απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις που σχετίζονταν με την επιδείνωση της μυασθένειάς τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη είναι σχετικά μικρή με ανισορροπία σε ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο ομάδων, γεγονός που αποτελεί περιορισμό. Παράλληλα, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και δίνουν κίνητρο για περαιτέρω μελέτες.

“Η χρήση της ριτουξιμάμπης για τη μυασθένεια στη Σουηδία αυξήθηκε ακόμη και πριν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα της μελέτης”, λέει ο Fredrik Piehl. “Πρόκειται επίσης για μια θεραπεία με την οποία οι νευρολόγοι στη Σουηδία είναι πολύ εξοικειωμένοι χάρη στην ευρέως διαδεδομένη και κάπως αμφισβητούμενη off-label συνταγογράφηση για την πολλαπλή σκλήρυνση (MS).

Θα αναλύσουμε τώρα, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τη μακροπρόθεσμη ισορροπία οφέλους-κινδύνου της θεραπείας με τη βοήθεια εθνικών δεδομένων που συλλέγονται μέσω του σουηδικού μητρώου μυασθένειας και των εθνικών μητρώων υγείας.

Πρέπει επίσης να βρούμε δείκτες που να μπορούν να προβλέψουν την πορεία της νόσου σε πρώιμο στάδιο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο φάρμακο κατά της γενικευμένης μυασθένειας gravis

Πέντε μύθοι για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Οι αυτοάνοσες διαταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς επηρεάζονται οι συγκοινωνίες την ημέρα της απεργίας;

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Νέα ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα για το μελάνωμα

Το Siteman Cancer Center, που εδρεύει στο Barnes-Jewish Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είναι ένα από τα πρώτα κέντρα σε εθνικό επίπεδο που προσφέρει μια πρόσφατα εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα που στοχεύει το μελάνωμα. Οι γιατροί θα χορηγήσουν θεραπεία με διηθητικά λεμφοκύτταρα (TIL) για τη θεραπεία […]