Επιστημονικά Νέα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από τις αρθρώσεις σας. Σε μερικούς ανθρώπους, η πάθηση μπορεί να βλάψει μια μεγάλη ποικιλία συστημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των ματιών, των πνευμόνων, της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Μια αυτοάνοση διαταραχή, η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στους ιστούς του σώματός σας. Σε αντίθεση με τη φθορά της οστεοαρθρίτιδας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων. Η φλεγμονή που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι αυτή που μπορεί να βλάψει και άλλα μέρη του σώματος. Ενώ οι νέοι τύποι φαρμάκων έχουν βελτιώσει δραματικά τις θεραπευτικές επιλογές, η σοβαρή ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί ακόμα να προκαλέσει σωματικές αναπηρίες.

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Τρυφερές, ζεστές, πρησμένες αρθρώσεις
 • Δυσκαμψία των αρθρώσεων που συνήθως είναι χειρότερη τα πρωινά και μετά από αδράνεια
 • Κούραση, πυρετός και απώλεια όρεξης

Η πρώιμη ρευματοειδής αρθρίτιδα τείνει να επηρεάσει πρώτα τις μικρότερες αρθρώσεις σας, ιδιαίτερα τις αρθρώσεις που συνδέουν τα δάχτυλά σας στα χέρια σας και τα δάχτυλα των ποδιών σας. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα εξαπλώνονται συχνά στους καρπούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους, τους αγκώνες, τους γοφούς και τους ώμους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα εμφανίζονται στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματός σας.

Περίπου το 40% των ανθρώπων που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζουν επίσης σημεία και συμπτώματα που δεν αφορούν τις αρθρώσεις. Οι περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν περιλαμβάνουν:

 • Δέρμα
 • Μάτια
 • Πνεύμονες
 • Καρδιά
 • Νεφρά
 • Σιελογόνοι αδένες
 • Νευρικός ιστός
 • Μυελός των οστών
 • Αιμοφόρα αγγεία

Τα σημεία και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να διαφέρουν σε σοβαρότητα και μπορεί ακόμη και να έρχονται και να φεύγουν. Οι περίοδοι αυξημένης δραστηριότητας της νόσου, που ονομάζονται εξάρσεις, εναλλάσσονται με περιόδους σχετικής ύφεσης – όταν το οίδημα και ο πόνος εξασθενούν ή εξαφανίζονται. Με την πάροδο του χρόνου, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων και μετατόπιση από τη θέση τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πονάει ο αυχένας σας και πότε ο πόνος κρύβει κάτι περισσότερο;

8 Τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία των γονάτων σας

Μια ασφαλής και αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τους πάσχοντες από αρθρίτιδα

Τα καλύτερα καλοκαιρινά φρούτα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Biorexia - Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους σύμφωνα με Καναδική μελέτη

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της δημοφιλούς δίαιτας στην ψυχική υγεία και τα ευρήματά της οδηγούν τους συγγραφείς να ζητήσουν αλλαγή στην προσέγγισή της, καθώς θεωρούν ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις ύπνου στην υπνική άπνοια;

Υπνική άπνοια: Σύμφωνα με μελέτη του 2022 στο Journal of Clinical Sleep Medicine, σχεδόν 30 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άπνοια ύπνου και περίπου το 80% αυτών των περιπτώσεων είναι αδιάγνωστες.

Άτομα με γλαύκωμα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενθαρρύνονται να επιβάλουν τον έλεγχο του Alzheimer για ασθενείς σε κίνδυνο με γλαύκωμα φυσιολογικής τάσης και να παρέχουν πιο ουσιαστική και ολοκληρωμένη φροντίδα.

Επεξεργασμένες φυτικές ίνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για κάποιους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη

Με βάση τα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι αυτή η εξέταση θα πρέπει να ενσωματωθεί στις μετρήσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που εκτελούνται τακτικά για την παρακολούθηση της υγείας», υποστήριξε ο Vijay-Kumar.

Η μελέτη φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ δίνει θετικά αποτελέσματα στα αρχικά στάδια

Η νόσος Αλτσχάιμερ "είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη ασθένεια και η παθολογία που σχετίζεται με το αμυλοειδές είναι απίθανο να είναι ο μοναδικός παράγοντας", είπε. "Ως εκ τούτου, η στόχευση ενός μόνο στόχου δεν είναι πιθανό να παράγει μεγάλα μεγέθη αποτελέσματος".