Ψυχική Υγεία

Τρεις είναι οι αρνητικές ιδιότητες που έχει ο άπιστος σύντροφος

Τρεις είναι οι αρνητικές ιδιότητες που έχει ο άπιστος σύντροφος

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε μια μόνιμη, σταθερή σχέση, με την ελπίδα, αν όχι την προσδοκία, ότι και οι δύο εταίροι θα παραμείνουν πιστοί. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος δεν λειτουργεί πάντα με αυτόν τον τρόπο και ότι υπάρχουν άνθρωποι που απλά δεν φαίνεται να μπορούν να μείνουν μακριά από την απιστία στη σχέση. Εάν ανήκετε σε εκείνους που έχετε νιώσει την προδοσία από τον/την σύντροφό σας, ίσως να κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή κατά κάποιο τρόπο αμελήσατε την σχέση σας. Τι ήταν αυτό που κάνατε, αναρωτιέστε, που “ώθησε” τον/την σύντροφό σας να κοιτάξει αλλού για σχέση ή/και σεξουαλική ικανοποίηση;

Από την άλλη, εάν είστε εσείς που έκανε απιστία και είστε πρόθυμοι να ομολογήσετε τις πράξεις σας, μπορεί να αναγνωρίσετε ότι δεν ήταν απαραίτητα κάτι που είχατε πρόθεση να κάνετε. Μπορεί, ως ένα σημείο, να θέλατε να κρατήσετε την υπόσχεσή σας ότι θα είστε πιστοί και να είχατε κάθε πρόθεση να διατηρήσετε αυτό τον όρκο. Μήπως, όμως, είναι αληθές ότι και στο παρελθόν φερθήκατε ανάλογα σε κάποια προηγούμενη σχέση σας; Απορείτε με τη συμπεριφορά σας, γνωρίζοντας πόσο βλαβερή είναι για τους ανθρώπους που (τουλάχιστον αρχικά) νοιάζονταν για εσάς και εσείς για εκείνους;

Επιπτώσεις

Μπορεί να αισθανθείτε ότι η απιστία είναι μια απρόβλεπτη έκβαση σε μια μακροχρόνια σχέση: Εμφανίζεται ένα τρίτο άτομο και όλα διαλύονται. Και σκέφτεστε ότι όλα θα ήταν καλά εάν δεν εμφανιζόταν αυτό το τρίτο πρόσωπο ποτέ και ότι όλα θα ήταν καλά μεταξύ σας για πάντα.

Αυτή η θεωρία στηρίζεται στην υπόθεση ότι η απιστία προκύπτει ως εξωτερικός παράγοντας του ζευγαριού στη σχέση. Είναι απολύτως πιθανό ότι συμβαίνει αυτό σε κάποιες και ότι εάν ένα συγκεκριμένο τρίτο πρόσωπο δεν είχε εμφανιστεί, η απιστία δεν θα είχε συμβεί. Είναι όμως πιο δύσκολο να δεχτούμε την εναλλακτική εξήγηση: Αυτή που λέει ότι ο/η σύντροφός σας (ή εσείς) έχετε το είδος της προσωπικότητας, που είναι απλά πιο εύκολο να “δελεαστεί” από ένα τρίτο άτομο.

Οι ψυχολόγοι έχουν εντοπίσει εδώ και πολύ καιρό εκείνα τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους ανθρώπους οι οποίοι απιστούν. Τα έχουν ονομάσει “Σκοτεινή Τριάδα” (Dark Triad) και αποτελούν τη βάση μιας ποικιλίας ενοχλητικών συμπεριφορών και πράξεων που σχετίζονται με τους άλλους.

Η σκοτεινή τριάδα αναφέρεται σε ένα τρίο αρνητικών προσωπικών ιδιοτήτων: Ναρκισσισμός, Ψυχοπάθεια και “Μακιαβελισμός”

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Gayle Brewer από το πανεπιστήμιο του Central Lancashire στη Μ. Βρετανία, τα άτομα με αυτά τα τρία χαρακτηριστικά είναι λιγότερο ικανά να διατηρήσουν μακροχρόνιες σχέσεις, είναι πιο πιθανό να εξαπατούν τους άλλους και πιο πιθανό να προδίδουν την εμπιστοσύνη τους.

Όσον αφορά το πώς μπορεί κανείς να προβλέψει την απιστία εκ μέρους του/της συντρόφου του, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να εστιάσει στα εξής:

Ναρκισσισμός

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι δικαιούνται να έχουν ό,τι επιθυμούν, θα συμπεριφερθούν αναλόγως. Αν αυτό το “ό,τι επιθυμούν” δεν είστε εσείς, μάλλον θα γίνετε θύμα της απιστίας τους. Αν, πάλι, αναγνωρίζετε στον εαυτό σας (αν είστε πρόθυμοι να το παραδεχτείτε ειλικρινά) ότι νιώθετε πως έχετε κάθε δικαίωμα να απολαύσετε κάτι απλά και μόνον επειδή το επιθυμείτε, τότε ακόμα και αν εκτιμάτε τη σχέση σας, θα είναι πάντα μια μάχη για εσάς να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να έχετε “ό,τι θέλετε”, απλά και μόνο επειδή το θέλετε.

Ξεσπάσματα

Η ιδιαίτερα αντικοινωνική συμπεριφορά, ή δευτερεύουσας μορφής ψυχοπάθεια, δεν είναι συνηθισμένη ψυχοπάθεια, που αφορά την έλλειψη “ηθικής πυξίδας”, αλλά, αντίθετα, είναι η τάση να εξωτερικεύει το άτομο την συσσωρευμένη πίεση που νιώθει με έναν καταστροφικό τρόπο για την σχέση του.

Χαμηλή οικειότητα

Ο άπιστος εταίρος σε μια ρομαντική σχέση μπορεί να μην είναι καθόλου ρομαντικός. Μπορεί να έχει “εξάρσεις” έντονης “τρέλας” με το άλλο άτομο, αλλά δεν είναι σε θέση να συνδεθεί πραγματικά και στενά μαζί του/της. Όπως αναφέρεται και στην έρευνα της Brewer: “Η αυξημένη ευαισθησία στην απιστία μπορεί να αντανακλά τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση”. Αυτό είναι παρόμοιο με τα άτομα με ανασφαλές στυλ προσκόλλησης, που αποφεύγουν να συνδέονται στενά με τους άλλους, επειδή δεν αισθάνονται ασφαλείς σε μια οικεία και μόνιμη σχέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

ψυχική υγεία : Οι τομείς που επηρεάζει

Απλές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το φόβο του για τη θάλασσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ : Η δράση του στην ψυχική υγεία

ΠΟΥ : Αυτή η Ειδική Πρωτοβουλία του ΠΟΥ επιδιώκει να διασφαλίσει την καθολική κάλυψη της υγείας που περιλαμβάνει πρόσβαση σε ποιοτική και προσιτή φροντίδα για ψυχικές συνθήκες.

Τι είναι η αθλητική ψυχολογία και πώς βοηθά στη νίκη

Αθλητική ψυχολογία: Οι μελέτες δείχνουν πως οι αθλητές που εστιάζουν στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα, απολαμβάνουν περισσότερο το άθλημά τους, έχουν λιγότερες απουσίες από τις προπονήσεις και προσεγγίζουν τον αγώνα ως πρόκληση και όχι ως απειλή. Έχουν μάλιστα, περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τον αθλητισμό για περισσότερα χρόνια. Ειδικά, το στοιχείο του να αντιλαμβάνεται ο αθλητής τον αγώνα ως μια ωραία πρόκληση αντί για μια απειλή, είναι που συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη της αυτοπεποίθησης, της συγκέντρωσης και της σωματικής απόδοσης που τελικά θα τον βοηθήσουν να έχει την υψηλότερη δυνατή επίδοση.

Που οφείλει η θάλασσα τις καταπραϋντικές της δράσεις

Θάλασσα και Ψυχική Υγεία: Οι καταπραϋντικές δράσεις της θάλασσας είναι γνωστές από αρχαίων χρόνων. Μια βόλτα στην παραλία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ηρεμίσει το νου μας και να μας ανακουφίσει από ορισμένα ψυχικά συμπτώματα.

Πώς οι τεχνικές χαλάρωσης οφελούν τη συνολική σας υγεία

Τεχνικές χαλάρωσης Άγχους: Όταν αντιμετωπίζετε πολλές ευθύνες και καθήκοντα μέσα στην καθημερινότητά σας, οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να μην αποτελούν προτεραιότητα στη ζωή σας. Αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χάνετε τα σημαντικά οφέλη της χαλάρωσης στην υγεία σας, σωματική και ψυχική.

Εύκολες πρακτικές για να αντιμετωπίσετε το άγχος

Άγχος Διαχείριση: Οικογενειακό άγχος. Εργασιακό άγχος. Καθημερινή πίεση ζωής. Κι η λίστα με τα στρεσογόνα πεδία στη ζωή μας συνεχίζεται. Όπως αποδεικνύεται, το άγχος είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί, τουλάχιστον εάν δεν ακολουθήσετε μια διαφορετική προσέγγιση. Κι επειδή η διαχείριση του άγχους σάς βοηθά να παραμείνετε υγιείς, στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε τρεις απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους να πείτε: "Αντίο Άγχος".

Εγκέφαλος νεύρο απεικόνιση : Έτσι θεραπεύεται η κατάθλιψη

Εγκέφαλος νεύρο απεικόνιση :  Η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση, εγκρίθηκε από το FDA το 2008 ως ασφαλής και αποτελεσματική μη επεμβατική θεραπεία για σοβαρή κατάθλιψη ανθεκτική στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.