Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Θεραπεία όροι: Άσχημοι όροι θεραπείας μπορούν πλέον να διορθωθούν από τους θεραπευτές

Θεραπεία όροι: Άσχημοι όροι θεραπείας μπορούν πλέον να διορθωθούν από τους θεραπευτές

Θεραπεία όροι: Οι κακώς χρησιμοποιημένοι όροι θεραπείας, όπως «όρια» ή «διπολική διαταραχή», διαπερνούν τις σχέσεις.

Οι κακώς χρησιμοποιημένοι όροι θεραπείας, όπως «όρια» ή «διπολική διαταραχή», διαπερνούν τις σχέσεις. Η εσφαλμένη χρήση αυτών των όρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληγές ενός συντρόφου, είτε κατά λάθος είτε επίτηδες. Εδώ είναι οι αληθινοί ορισμοί αυτών των όρων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις σχέσεις σας για να υποστηρίξετε κάποιον αντί να τον πληγώσετε. Καθώς οι φράσεις θεραπείας συνεχίζουν να εισέρχονται στην καθημερινή συζήτηση, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την κακή χρήση αυτών των όρων. Ενώ η μετάβαση στη θεραπεία μπορεί, φυσικά, να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις σχέσεις, η χρήση της ορολογίας της θεραπείας μπορεί να είναι επιζήμια όταν γίνεται κακή χρήση ή έχει χάσει το αρχικό της νόημα.

Τι είναι θεραπεία ομιλίας;

Η ομιλία θεραπείας είναι η χρήση διαγνωστικής γλώσσας που προέρχεται από ένα γραφείο θεραπείας και μεταφέρεται στην καθημερινή συνομιλία και, πιο πρόσφατα, στον κόσμο των γνωριμιών. Παρέχει διαγνώσεις διαταραχών ή τύπων προσωπικότητας — χωρίς διαπιστευτήρια θεραπευτή. Η ομιλία θεραπείας είναι ένας τρόπος χρήσης όρων περιστασιακά που είναι κάθε άλλο παρά αυτό. Η ομιλία θεραπείας μας κάνει πιο απομονωμένους, είπε πρόσφατα η ψυχοθεραπεύτρια Esther Perel από τη Νέα Υόρκη στο Vanity Fair .

Η χρήση της ομιλίας θεραπείας μπορεί να μοιάζει κάπως με το τηλέφωνο παιχνιδιών της παιδικής ηλικίας – όσο περισσότερο ένας όρος χρησιμοποιείται λανθασμένα στην καθημερινή συνομιλία, τόσο περισσότερο ο πραγματικός ορισμός του γίνεται μπερδεμένος. Μπορεί να γίνει πολύ κακό όταν οι άνθρωποι κάνουν κακή χρήση ψυχολογικών όρων, καθώς αυτό μπορεί να ευτελίσει μια εμπειρία ή μια κατάσταση που συχνά στιγματίζει, είπε η Madison McCullough, LCSW , κλινική κοινωνική λειτουργός και θεραπευτής με διαδικτυακό ιατρείο στη Νέα Υόρκη. «Υπονομεύει τις προσπάθειες τόσων πολλών ανθρώπων που έχουν οργανωθεί γύρω από την πρόσβαση στην ψυχική υγεία και έχουν αγωνιστεί για τα άτομα με ψυχικές ασθένειες να λάβουν την υποστήριξη που τους αξίζει», είπε ο McCullough.

Πώς μπλέκει η θεραπεία με τις οικείες σχέσεις μας;

Το Therapy speak έχει διεισδύσει στα προφίλ γνωριμιών. Οι άνθρωποι τώρα απαριθμούν κριτήρια όπως «να έχετε αντιμετωπίσει το τραύμα σας» ή «πρέπει να γνωρίζετε το στυλ προσκόλλησης σας». Ωστόσο, οποιοσδήποτε χωρίς εκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους όρους και μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι μια τακτική χειραγώγησης. Τα γραπτά μηνύματα από τον ηθοποιό Jonah Hill έγιναν πρόσφατα πρωτοσέλιδα. Ανέφεραν «όρια» για τους κανόνες της συνεργασίας του, αλλά απαριθμούσαν απαιτήσεις προς την πρώην του, όπως να μην δημοσιεύει φωτογραφίες με μαγιό. Μερικοί θεραπευτές χαρακτήρισαν αυτή τη συμπεριφορά ως ελεγκτική και εσφαλμένη χρήση του όρου «όρια».

Ποιοι είναι οι συνήθεις κακώς χρησιμοποιούμενοι όροι θεραπείας;

Τα “όρια” δεν είναι ο μόνος όρος που χρησιμοποιούν κατάχρηση οι άνθρωποι. Παρακάτω είναι οι σωστές έννοιες πίσω από μερικούς από τους πιο δημοφιλείς όρους θεραπείας.

Στυλ προσκόλλησης

Η θεωρία της προσκόλλησης είναι η αντίληψη ότι το πώς ενεργούμε στις ενήλικες σχέσεις μας είναι το αποτέλεσμα των εμπειριών φροντίδας της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Τα τέσσερα στυλ επισύναψης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. Ανήσυχος
  2. Αποφευκτικό
  3. Αποδιοργανωμένος
  4. Ασφαλής

Αυτά τα στυλ μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με το πώς τα σκέφτονται μερικοί άνθρωποι.Ακόμα κι αν ταυτίζεστε με ένα χαρακτηριστικό ενός στυλ, όπως “ανήσυχο”, δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην έχετε σημάδια άλλων στυλ προσκόλλησης ταυτόχρονα. Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αποτρεπτικό ή αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης κάποιου ως δικαιολογία για συναισθηματικά καταχρηστική συμπεριφορά, όπως η σιωπηλή μεταχείριση.

Διπολική διαταραχή

Παλαιότερα ονομαζόταν μανιοκατάθλιψη, η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια. Οι άνθρωποι κάνουν κακή χρήση αυτής της διάγνωσης για να περιγράψουν κάποιον που αντιλαμβάνονται ότι είναι ζεστός και κρύος, είπε η Lindsey Cooper, LMFT , θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας με δικό της ιατρείο στο Thousand Oaks της Καλιφόρνια. «Απαιτείται να έχουμε τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο, το οποίο είναι κάτι περισσότερο από ενθουσιασμό ή υπερ-εστίαση, ακολουθούμενο από μια περίοδο κατάθλιψης», είπε ο Κούπερ για τη διπολική διαταραχή. Η διπολική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει όλεθρο και χάος στη ζωή του ατόμου που τη ζει και των οικογενειών του.

Όρια

Μια από τις πιο σημαντικές παρεξηγήσεις σχετικά με τον καθορισμό ενός ορίου είναι ότι είναι ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος άλλος. Στην πραγματικότητα, ο καθορισμός ορίων είναι μια πρόσκληση για στενότερη σύνδεση αντί για έναν τοίχο που ελέγχει τη συμπεριφορά κάποιου. Η πλοήγηση στην έννοια των ορίων μπορεί να είναι περίπλοκη, είπε η Caroline Fenkel, DSW, LCSW , μια εφηβική πάροχος ψυχικής υγείας στο Charlie Health στο Μάλβερν της Πενσυλβάνια. “Όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα, [περιορίζει] βοηθά τα άτομα να εκφράσουν αποτελεσματικά τις ανάγκες τους. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων μοιράζεται τώρα περιπτώσεις όπου αυτός ο όρος χρησιμοποιείται κατάχρηση για να χειραγωγήσει άλλους ή να δικαιολογήσει αγενείς και άδικες ενέργειες”, είπε ο Fenkel.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα όρια ως δικαιολογία για να παραιτηθούν από κάτι που δεν θέλουν να κάνουν, είπε ο McCullough. “Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό για το οποίο σχεδιάζονται τα όρια. Τα όρια αφορούν την ειλικρινή και αυθεντική επικοινωνία για τις συναισθηματικές σας ανάγκες για να διευκολύνετε τις πιο υγιείς σχέσεις με τους άλλους”, είπε. 

Ναρκισσισμός

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λέξη ναρκισσιστής για να περιγράψουν όποιον ασχολείται με τον εαυτό του. Ωστόσο, η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD) έχει πιο εκτεταμένα κριτήρια. “Ενώ ο ναρκισσισμός υπάρχει σε ένα φάσμα, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τον εγωκεντρισμό. Οι ναρκισσιστές συχνά παλεύουν με τις σχέσεις και φέρονται άσχημα στους άλλους επειδή έχουν πρόβλημα με την αντίληψη προοπτικών και την ανάγκη να έχουν δίκιο”, είπε ο McCullough. Αν και είναι δελεαστικό να δείχνεις κάποιον που επιδεικνύει λίγο εγωισμό, υπάρχει μια διαφορά. Οι άνθρωποι έχουν ναρκισσιστικές ιδιότητες επειδή είναι αμυντικές αντιδράσεις, εγγενή χαρακτηριστικά προσωπικότητας ή προσαρμοστικές συμπεριφορές σε ένα άγνωστο πολιτισμικό πλαίσιο, όχι απαραίτητα επειδή είναι ναρκισσιστές, είπε ο Fenkel.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)

Παρά το πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στην καθομιλουμένη τον όρο, η ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά (OCD) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το να είσαι οργανωμένος, να πλένεις τα χέρια ή να είσαι τύπου Α, είπε ο Cooper. «Ο ΙΨΔ ορίζεται από το να βιώνεις εμμονικές και παρεμβατικές σκέψεις που ακολουθούνται από καταναγκασμό», είπε ο Κούπερ. “Ο καταναγκασμός ανακουφίζει από την εμμονή, συχνά για λίγο. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι μια πιο ακριβής περιγραφή αυτού που αναφέρεται.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η μουσικοθεραπεία αποκαθιστά τη συναισθηματική ισορροπία;

Γονιδιακή θεραπεία ανοίγει νέες δυνατότητες για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου

Μια δεκαετία δεδομένων περιγράφει την πανεθνική κρίση ψυχικής υγείας των νέων

Κατανοήστε τις ψυχικές διαταραχές και ενισχύστε την θεραπεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τρυποφοβία: Νέα έρευνα δείχνει ότι δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο των social media

Τρυποφοβία: Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων με συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι εμφάνισαν συμπτώματα τρυποφοβίας, όπως αηδία, άγχος και δυσφορία όταν εκτέθηκαν σε εικόνες συστάδων οπών.

Eξατομικευμένη μαγνητική διέγερση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης

"Τα αποτελέσματα και των δύο μελετών θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον κατά τον σχεδιασμό μεμονωμένων θεραπειών διέγερσης του εγκεφάλου που βασίζονται σε ηλεκτρικούς βιοδείκτες. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού εφαρμοστούν νέες μέθοδοι θεραπείας", λέει ο Gogulski.

Close Icon