Ψυχική Υγεία

Τεχνητή Νοημοσύνη: Θα μπορούσε να βελτιώσει τη φροντίδα της ψυχικής υγείας βοηθώντας τους γιατρούς να αναλύουν τις απαντήσεις των ασθενών

Τεχνητή Νοημοσύνη: Θα μπορούσε να βελτιώσει τη φροντίδα της ψυχικής υγείας βοηθώντας τους γιατρούς να αναλύουν τις απαντήσεις των ασθενών

"Έχουμε δεχθεί μεγάλο ενδιαφέρον από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, δεδομένου ότι διαθέτουμε πλέον την τεχνολογία για να υποστηρίξουμε τους ασθενείς εξατομικευμένα, αλλά με αποτελεσματικό τρόπο", καταλήγει ο Sverker Sikström.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι ασθενείς καλούνται συχνά να αξιολογήσουν τα συναισθήματά τους χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης, όταν μιλούν σε ψυχολόγους ή γιατρούς για την ψυχική τους υγεία. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται επί του παρόντος η διάγνωση της κατάθλιψης και του άγχους. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας δείχνει ότι το να επιτρέπεται στους ασθενείς να περιγράφουν την εμπειρία τους χρησιμοποιώντας τις δικές τους λέξεις – ενδεχομένως να θεωρείται πιο ακριβές και να προτιμάται από τους ασθενείς. Οι ερευνητές του Lund ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αναλύσουν τις απαντήσεις των ασθενών τους. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, δείχνει ότι οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς διαφέρουν κάπως, καθώς οι κλινικές συχνά προτιμούν κλίμακες αξιολόγησης κατά τη διάγνωση ενός ασθενούς (π.χ. Μικρό ενδιαφέρον για να κάνετε πράγματα: καθόλου, μερικές φορές, συχνά, καθημερινά), ενώ οι ασθενείς προτιμούν την ελεύθερη γλώσσα (π.χ. Περιγράψτε την ψυχική σας υγεία). Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα 150 ασθενών με αυτοδιαγνωσθείσα κατάθλιψη ή άγχος, θέτοντας τις ίδιες ερωτήσεις σε μια ομάδα ελέγχου 150 άλλων συμμετεχόντων. Οι απαντήσεις δείχνουν ότι η χρήση της ελεύθερης γλώσσας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θεωρείται ο φυσικός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν τα συναισθήματά τους. Αυτό επιτρέπει στον ασθενή να αναπτύξει αυτό που είναι το πιο ουσιαστικό και να γίνει κατανοητός. Ειδικότερα, οι ασθενείς απάντησαν ότι η γλώσσα δίνει μια πιο ακριβή περιγραφή του πώς αισθάνονται, κάτι που δεν είναι δυνατό με τη χρήση κλιμάκων αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τους ασθενείς, το μόνο πλεονέκτημα των κλιμάκων αξιολόγησης είναι ότι είναι ευκολότερο και γρηγορότερο να απαντηθούν, αλλά στερούνται τη δυνατότητα μιας πιο εξατομικευμένης φροντίδας. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ακριβής στη μέτρηση των συναισθημάτων στη γλώσσα από ό,τι οι κλίμακες αξιολόγησης. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, έτσι ώστε η κατάθλιψη και το άγχος να μπορούν πλέον να εκτιμηθούν με υψηλή εγκυρότητα με βάση ερωτήσεις ανοικτού τύπου που στη συνέχεια αναλύονται με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης. “Προηγουμένως, περιοριζόμασταν σε κλίμακες αξιολόγησης, όπου οι ίδιοι οι ασθενείς έπρεπε να μετατρέψουν τα συναισθήματά τους σε αριθμούς. Σήμερα αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς η αξιολόγηση αυτή μπορεί να γίνει με τεχνητή νοημοσύνη”, εξηγεί ο Sverker Sikström, ερευνητής ψυχολογίας που ηγήθηκε της μελέτης. Ο Sikström έχει αναπτύξει ένα προϊόν τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους ασθενείς να περιγράφουν ελεύθερα την ψυχική τους υγεία σε κείμενα, τα οποία ερμηνεύονται από μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε υλικό υποστήριξης αποφάσεων που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από ψυχολόγους και γιατρούς. Το προϊόν αυτό είναι μοναδικό, καθώς θέτει απευθείας ανοιχτές ερωτήσεις στους ασθενείς και για παράδειγμα δεν βασίζεται σε μεγάλης κλίμακας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έχει γίνει μεγάλο μέρος της προηγούμενης εργασίας. “Έχουμε δεχθεί μεγάλο ενδιαφέρον από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, δεδομένου ότι διαθέτουμε πλέον την τεχνολογία για να υποστηρίξουμε τους ασθενείς εξατομικευμένα, αλλά με αποτελεσματικό τρόπο”, καταλήγει ο Sverker Sikström.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μηχανική μάθηση και ψυχική υγεία

Τάσεις στην υγειονομική περίθαλψη του 2021

Πόσες ώρες την εβδομάδα πρέπει να εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Τρόποι για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και ισορροπημένη ψυχική υγεία

Αυτογνωσία: Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και μια ισορροπημένη ψυχική υγεία είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας πάρα πολύ, να νοιάζεστε για τις συναισθηματικές σας ανάγκες και να διατηρείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

8 στις 10 γυναίκες που έχουν PCOS λένε ότι τους επηρεάζει ψυχικά και σωματικά

PCOS γυναίκες: Ο Σεπτέμβριος αναγνωρίζεται ως μήνας ευαισθητοποίησης για το PCOS, αφιερωμένος στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).