Ψυχική Υγεία

Συμπτώματα που δείχνουν ότι το άγχος σας επιδεινώνεται

Συμπτώματα που δείχνουν ότι το άγχος σας επιδεινώνεται

Αν παρουσιάζεται κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα συχνά αυτό σημαίνει ότι το άγχος σας έχει χειροτερεύσει και χρειάζεται επειγόντως να χαλαρώσετε λίγο και να πάρετε μια βαθιά ανάσα.

Πονοκέφαλοι το Σαββατοκύριακο

Μετράτε τις μέρες μέχρι να έρθει το Σαββατοκύριακο κι όταν επιτέλους φτάνει, το κεφάλι σας πάει να σπάσει. Αυτό συμβαίνει όταν το συνεχές άγχος που έχετε μέσα στην εβδομάδα πέφτει απότομα, προκαλώντας ημικρανίες. Για να μην εντείνετε το φαινόμενο, προσπαθήστε να μην αλλάζετε κατά πολύ το πρόγραμμα του ύπνου και των γευμάτων σας και φροντίστε να μην περιμένετε μόνο το Σαββατοκύριακο για να χαλαρώσετε. Προσπαθήστε το κάθε ημέρα τον ελεύθερο σας χρόνο.

Φαγούρες στο δέρμα

Πρόσφατη Ιαπωνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 2000 άτομα έδειξε ότι όσοι αντιμετώπιζαν χρόνιους κνησμούς στο δέρμα, είχαν διπλάσια πιθανότητα να είναι περισσότερο αγχωμένοι από τους υπόλοιπους που δεν παρουσίαζαν τέτοιου είδους πρόβλημα. Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο να είναι μια ενοχλητική φαγούρα που δεν λέει να υποχωρήσει και να δημιουργεί από μόνη της μια ένταση ως ένα βαθμό. Όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι και το άγχος μπορεί να «γεννήσει» μια τέτοια κατάσταση στο δέρμα μας (δερματίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση κ.λ.π), λόγω του ότι ενεργοποιεί νευρικές ίνες, προκαλώντας την αίσθηση της φαγούρας.

Πεπτικές διαταραχές

Όσοι πάσχουν από χρόνιο στρες, συχνά υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές και πιο συγκεκριμένα από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η ακριβής διασύνδεση των δύο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, παρ’ όλ’ αυτά μια θεωρία είναι ότι το έντερο και ο εγκέφαλος μοιράζονται τα ίδια νευρικά «μονοπάτια» κι έτσι όταν ο εγκέφαλος αντιδρά στο στρες, το έντερο λαμβάνει τα σημάδια. Αν παρουσιάζετε συχνά πόνους στην κοιλιά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλα ενδεχόμενα, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκος κ.ο.κ., διαφορετικά μπορείτε να δοκιμάσετε τρόπους που θα σας ανακουφίσουν από το στρες, άρα και από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα, όπως τη γυμναστική, τον διαλογισμό, τη μουσική κ.ο.κ.

Επιθυμία για γλυκά

Όταν ένα άτομο είναι αγχωμένο, το σώμα του καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από το φυσιολογικό. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται άμεσο ανεφοδιασμό και η ζάχαρη είναι η πιο άμεση λύση για αυτό. Οπότε πριν αρχίσετε να κατηγορείτε τις ορμόνες σας και το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο για τις ξαφνικές σας «γλυκές» επιθυμίες, σκεφτείτε ότι το στρες μπορεί να είναι ένας περισσότερο πιθανός ένοχος.

Επίπονες κράμπες περιόδου

Οι πιο αγχωμένες γυναίκες παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα να αισθάνονται πόνο και να έχουν κράμπες τις πρώτες ημέρες περιόδου, οι οποίες τις ταλαιπωρούν, σε σχέση με όσες δεν βιώνουν άγχος ή είναι λιγότερο στρεσαρισμένες, όπως έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Χάρβαρντ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι γι’ αυτό ευθύνεται ανισορροπία στις ορμόνες, η οποία προκύπτει από το στρες και συστήνουν λίγη γυμναστική μέτριας έντασης, που αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο του στρες και ταυτόχρονα καταπραΰνει τον πόνο από τις κράμπες.

Δυσκολία στον ύπνο

Αϋπνία ή άστατος ύπνος είναι άκρως συνηθισμένα προβλήματα για τα άτομα που υποφέρουν από στρες. Η έντονη ανησυχία εμποδίζει τον οργανισμό από το να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκοιμηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο επηρεάζει το άγχος της μαμάς το έμβρυο

Ο σημαντικός ρόλος του συντρόφου στην επιλόχεια κατάθλιψη

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ψυχική υγεία και γιατί μας επηρεάζει καταλυτικά

Ψυχικές διαταραχές: Η ψυχική υγεία επηρεάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο και τον εαυτό μας. Χωρίς αυτήν γινόμαστε ευάλωτοι και ανίκανοι να αναγνωρίσουμε την αξία μας.

Ευάλωτοι γονείς: Τι να κάνουν

Ευαλωτότητα: Πόσο ευάλωτοι είστε τελικά; Ειδικά ο ρόλος του γονιού που χρειάζεται θάρρος, απαιτεί την ευαλωτότητα. Οι γονείς λοιπόν, πρέπει να αποδεχτούν πως είναι ευάλωτοι, για να νιώσουν περισσότερο γεμάτοι και ολοκληρωμένοι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι επιθυμούν να γίνουν γνωστοί, να κάνουν τη διαφορά και να αγαπηθούν. Ένας από τους τρόπους που μπορούν να […]

Πνίγεστε από το στρες; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Στρες και άγχος: Το στρες και το άγχος της καθημερινότητας κατακλύζει τον άνθρωπο και του δημιουργεί πολλά προβλήματα στη ψυχική του υγεία. 5 τόποι για να απαλλαχτείτε. Αν νιώθετε πως έχετε βγει εκτός ελέγχου, εξαιτίας του άγχους που σας διακατέχει, δοκιμάστε να βρείτε τη λύση. Αυτό θα γίνει αν ακολουθήσετε κάποιες από συνήθειες, οι οποίες […]

Οκτώ τρόποι χαλάρωσης και ευεξίας για να αγαπήσετε τον εαυτό σας

Τεχνικές χαλάρωσης: Η αυτό-αγάπη είναι μια πολύπλευρη έννοια. Πρόκειται για την σχέση που έχετε με τον εαυτό σας και όπως κάθε άλλη σχέση, απαιτεί φροντίδα, υπομονή και καλοσύνη. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα απλό «ευχαριστώ». Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε να λέμε «ευχαριστώ» στους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Πόσο συχνά όμως ευχαριστούμε τον εαυτό μας; Το […]

3 πράγματα που δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς

Γονείς και παιδιά: Οι γονείς δεν θα πρέπει να γίνονται υπερπροστατευτικοί, καθώς αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών τους. Ακολουθήστε τις συμβουλές και μην κάνετε κάποια πράγματα. Όταν κάποιος γίνεται γονιός είναι υπεύθυνος για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Αυτό τον κάνει υπερπροστατευτικό και επηρεάζει τη ψυχική υγεία του παιδιού του. Οι […]

Τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής κρίσης πανικού

Αν και είναι τρομακτικές και αποπροσανατολιστικές, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε τις νυχτερινές κρίσεις πανικού. Σηκωθείτε και ξυπνήστε καλά. Το να μένετε στο κρεβάτι δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μπορεί το υποκειμενικό στρες να κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στον καρκίνο του μαστού ;.Νέα έρευνα

Γράφει για το Healthweb.gr η κ. Κουμαντάκη Βασιλική , MSc, MBPsS Κλινική Ψυχολόγος / Υγείας. Το υποκειμενικό στρες κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στον καρκίνο του μαστού . Πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα φάνηκαν σε έρευνα που διεξήχθη στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε δείγμα 207 γυναικών.