Ψυχική Υγεία

Ψυχική Υγεία Διαδίκτυο: Πώς η ανάγνωση αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο επηρεάζει την ψυχική σας υγεία

Ψυχική Υγεία Διαδίκτυο: Πώς η ανάγνωση αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο επηρεάζει την ψυχική σας υγεία

Ψυχική Υγεία Διαδίκτυο: Πώς μπορείτε να γνωρίζετε εάν η ανάγνωση αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο επηρεάζει την ψυχική σας υγεία; Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε τα σημάδια του πώς τα αρνητικά σχόλια επιδρούν στη διάθεσή σας και τη συνολική σας ευεξία. Παρατήρήστε επίσης πώς συνδέεστε με αυτά και εν γένει με τον χώρο του διαδικτύου και παρακολουθείστε προσεκτικά πώς σας κάνουν να αισθάνεστε.

Είναι γνωστό πως το διαδίκτυο μπορεί να είναι μια μήτρα ανώνυμων – συνήθως – σχολίων αρνητισμού. Έχετε σκεφτεί όμως πώς τα αρνητικά σχόλια, επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία; Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς τα αρνητικά σχόλια επιδρούν στην ψυχική μας υγεία, ώστε να μπορέσουμε να βρόυμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που μας ενοχλεί. Βεβαίως, υπάρχει πάντα κι η επιλογή να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτά, ιδίως τις περιόδους εκείνες που μπορεί να αισθανόμαστε πιο ευάλωτες/οι.

  • Εθισμός στη ντοπαμίνη

Εν αντιστοιχία του εθισμού σtις μικρές «επιτυχίες» ικανοποίησης που ένας χρήστης βιώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν λαμβάνει ένα «like», τα αρνητικά σχόλια μπορούν να ενεργοποιήσουν μια παρόμοια διαδικασία που οφείλεται κατ’ ουσίαν στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Εάν βρίσκετε συνεχώς τους εαυτούς σας να διαβάζετε σχόλια ακόμη και όταν εργάζεστε ή καθώς τρώτε, τότε μπορεί να είστε εθισμένοι στην ενότητα σχολίων. Κι αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία, επειδή εάν στρέφεστε συνεχώς στην ανάγνωση σχολίων τη στιγμή που πρέπει να κάνετε κάτι άλλο, μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε αδράνεια και έλλειψη κινήτρων.

  • Κατάθλιψη και αρνητικότητα

Η ανάγνωση αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο έχει ως αποτέλεσμα να σας κάνει να αισθάνεστε πιο αρνητικοί. Εάν το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν ξυπνάτε είναι να διαβάζετε τη λίστα των αρνητικών σχολίων, είναι λογικό πως δεν θα ξεκινήσετε τη μέρα σας με την καλύτερη των διαθέσεων. Και αν είστε εθισμένοι στην ανάγνωση αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο, μπορεί ακόμη και να αντιμετωπίσετε συμπτώματα κατάθλιψης.

  • Αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη

Εάν καταλήγετε να εκτίθεστε συχνά σε αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο που σας αφορούν, μπορεί να επηρεάσετε την αυτοεκτίμησή σας. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να παίρνετε χρόνο για το απαραίτητο check in με τον εαυτό σας για να δείτε πως αισθάνεστε πριν και μετά την ανάγνωση σχολίων στο διαδίκτυο. Εάν για παράδειγμα παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε χειρότερα για τον εαυτό σας αφού διαβάσετε το σχόλιο κάποιου, αυτό είναι ένα καλό σημάδι για να αποφύγετε αυτό το τμήμα σχολίων ή το ίδιο το άτομο.

  • Εικόνα σώματος

Εάν αγωνίζεστε με την εικόνα του σώματός σας και έπειτα διαβάσετε αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο σχετικά με το πώς φαίνεστε ή πώς φαίνονται οι άλλοι, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις σκέψεις σας. Οι έντονες σκέψεις και ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματός σας μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες και άλλα σχετικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς μια διατροφική διαταραχή για όσους είναι ήδη ευάλωτοι σε αυτά τα ζητήματα που αφορούν και την σωματική τους εικόνα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Σημασία του Αθλητισμού στην Υγιή Εγκεφαλική Λειτουργία

Σημάδια άγχους υψηλής λειτουργικότητας που δεν συνειδητοποιεί ο κόσμος δίπλα σας

Τι είναι η αναβλητικότητα και βασικοί τρόποι αντιμετώπισης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν ακόμα και τα πιο ακραία συμπτώματα έχουν νόημα και λειτουργία

Η ψυχοδυναμική ερμηνεία της σχιζοφρένειας έχει μακρά και πολύπλοκη ιστορία. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι περισσότεροι ψυχίατροι ήταν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις ταχέως εξελισσόμενες γνώσεις στον τομέα των νευροεπιστημών στη μελέτη της σχιζοφρένειας. Η ψυχανάλυση είχε κηρυχθεί «νεκρή».

Πώς η ηχορύπανση επηρεάζει την ψυχική σας υγεία;

Ηχορύπανση ψυχική υγεία: Ο θόρυβος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, δυσχεραίνοντας μακροπρόθεσμα το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.

Το παρελθόν δεν καθορίζει το μέλλον, αν δεν το επιτρέψουμε εμείς.

Τι μπορεί να προκαλέσει η μη ικανοποίηση της κορυφαίας επιθυμίας εξ αιτίας όλων των άλλων υποχωρητικών επιθυμιών; Αυτό είναι ένα ερώτημα προσωπικό επειδή η απάντηση εξαρτάται, από έναν συνδυασμό στοιχείων που για τον κάθε άνθρωπο είναι μοναδικά, κι ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί ποιος είναι και τι στοιχεία παλεύουν μέσα του για να δώσει την δική του απάντηση.