Ψυχική Υγεία

Ψυχική Υγεία Διαδίκτυο: Πώς η ανάγνωση αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο επηρεάζει την ψυχική σας υγεία

Ψυχική Υγεία Διαδίκτυο: Πώς η ανάγνωση αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο επηρεάζει την ψυχική σας υγεία

Ψυχική Υγεία Διαδίκτυο: Πώς μπορείτε να γνωρίζετε εάν η ανάγνωση αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο επηρεάζει την ψυχική σας υγεία; Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε τα σημάδια του πώς τα αρνητικά σχόλια επιδρούν στη διάθεσή σας και τη συνολική σας ευεξία. Παρατήρήστε επίσης πώς συνδέεστε με αυτά και εν γένει με τον χώρο του διαδικτύου και παρακολουθείστε προσεκτικά πώς σας κάνουν να αισθάνεστε.

Είναι γνωστό πως το διαδίκτυο μπορεί να είναι μια μήτρα ανώνυμων – συνήθως – σχολίων αρνητισμού. Έχετε σκεφτεί όμως πώς τα αρνητικά σχόλια, επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία; Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς τα αρνητικά σχόλια επιδρούν στην ψυχική μας υγεία, ώστε να μπορέσουμε να βρόυμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που μας ενοχλεί. Βεβαίως, υπάρχει πάντα κι η επιλογή να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτά, ιδίως τις περιόδους εκείνες που μπορεί να αισθανόμαστε πιο ευάλωτες/οι.

  • Εθισμός στη ντοπαμίνη

Εν αντιστοιχία του εθισμού σtις μικρές «επιτυχίες» ικανοποίησης που ένας χρήστης βιώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν λαμβάνει ένα «like», τα αρνητικά σχόλια μπορούν να ενεργοποιήσουν μια παρόμοια διαδικασία που οφείλεται κατ’ ουσίαν στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Εάν βρίσκετε συνεχώς τους εαυτούς σας να διαβάζετε σχόλια ακόμη και όταν εργάζεστε ή καθώς τρώτε, τότε μπορεί να είστε εθισμένοι στην ενότητα σχολίων. Κι αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία, επειδή εάν στρέφεστε συνεχώς στην ανάγνωση σχολίων τη στιγμή που πρέπει να κάνετε κάτι άλλο, μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε αδράνεια και έλλειψη κινήτρων.

  • Κατάθλιψη και αρνητικότητα

Η ανάγνωση αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο έχει ως αποτέλεσμα να σας κάνει να αισθάνεστε πιο αρνητικοί. Εάν το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν ξυπνάτε είναι να διαβάζετε τη λίστα των αρνητικών σχολίων, είναι λογικό πως δεν θα ξεκινήσετε τη μέρα σας με την καλύτερη των διαθέσεων. Και αν είστε εθισμένοι στην ανάγνωση αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο, μπορεί ακόμη και να αντιμετωπίσετε συμπτώματα κατάθλιψης.

  • Αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη

Εάν καταλήγετε να εκτίθεστε συχνά σε αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο που σας αφορούν, μπορεί να επηρεάσετε την αυτοεκτίμησή σας. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να παίρνετε χρόνο για το απαραίτητο check in με τον εαυτό σας για να δείτε πως αισθάνεστε πριν και μετά την ανάγνωση σχολίων στο διαδίκτυο. Εάν για παράδειγμα παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε χειρότερα για τον εαυτό σας αφού διαβάσετε το σχόλιο κάποιου, αυτό είναι ένα καλό σημάδι για να αποφύγετε αυτό το τμήμα σχολίων ή το ίδιο το άτομο.

  • Εικόνα σώματος

Εάν αγωνίζεστε με την εικόνα του σώματός σας και έπειτα διαβάσετε αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο σχετικά με το πώς φαίνεστε ή πώς φαίνονται οι άλλοι, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις σκέψεις σας. Οι έντονες σκέψεις και ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματός σας μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες και άλλα σχετικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς μια διατροφική διαταραχή για όσους είναι ήδη ευάλωτοι σε αυτά τα ζητήματα που αφορούν και την σωματική τους εικόνα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Σημασία του Αθλητισμού στην Υγιή Εγκεφαλική Λειτουργία

Σημάδια άγχους υψηλής λειτουργικότητας που δεν συνειδητοποιεί ο κόσμος δίπλα σας

Τι είναι η αναβλητικότητα και βασικοί τρόποι αντιμετώπισης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.