Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Το πλύσιμο των πιάτων μειώνει τη νευρικότητα

Αυτοφροντίδα: Το πλύσιμο των πιάτων μειώνει τη νευρικότητα

Αυτοφροντίδα: Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα προσπαθώντας να δουν αν το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άτυπη στοχαστική πρακτική για την προαγωγή της ενσυναίσθησης και τη βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου.

Το πλύσιμο των πιάτων αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ εκατομμυρίων ζευγαριών στον πλανήτη. Κι ενώ η στοίβα με τα άπλυτα πιάτα είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς γυρνώντας στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα, Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο των πιάτων είναι τελικά μία από τις δουλειές του σπιτιού, που μειώνει τη νευρικότητα και βελτιώνει την υγεία μας.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Mindfulness, ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πλένουν τα πιάτα, με προσοχή και συγκέντρωση, τείνουν να αισθάνονται λιγότερο άγχος και νευρικότητα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα προσπαθώντας να δουν αν το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άτυπη στοχαστική πρακτική για την προαγωγή της ενσυναίσθησης και τη βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου.

Με τον όρο «ενσυναίσθηση» περιγράφεται μια κατάσταση ενεργούς, ανοιχτής προσοχής σε παρόντα χρόνο. Όταν το άτομο πετυχαίνει ενσυναίσθηση σημαίνει ότι παρατηρεί τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του από απόσταση, χωρίς να τα κρίνει θετικά ή αρνητικά.

Οι ερευνητές ζήτησαν λοιπόν από 51 φοιτητές να πλύνουν πιάτα. Οι μισοί προηγουμένως είχαν διαβάσει ένα κείμενο σχετικά με τη σημασία της αισθητηριακής διαδικασίας του πλυσίματος των πιάτων. Οι υπόλοιποι είχαν αποτελέσει την ομάδα ελέγχου και είχαν απλώς διαβάσει ένα κείμενο για το σωστό τρόπο πλυσίματος των πιάτων.

Κάθε εθελοντής έπλυνε 18 πιάτα και στη συνέχεια του ζητήθηκε να ολοκληρώσει διαδικασίες που πιστοποιούσαν την ενσυναίσθηση, την πειραματική ανάκληση και τη στοργικότητα.

Όσοι είχαν πλύνει τα πιάτα όντας συγκεντρωμένοι σ’ αυτό είχαν πετύχει καλύτερη ενσυναίσθηση, αύξηση της στοργικότητας και μείωση της νευρικότητας και της υπερεκτίμησης.

Τα αισθήματα νευρικότητας μειώθηκαν κατά 27% στη συγκεκριμένη ομάδα, ενώ η έμπνευση αυξήθηκε κατά 25%.

Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε καμιά αλλαγή στην ομάδα ελέγχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φροντίδα εαυτός: Συμβουλές για ευτυχισμένη ζωή

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της yoga

Τα "κλειδιά" για την φροντίδα του εαυτού σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να χαλαρώσετε με απλές τεχνικές μασάζ ποδιών;

Μασάζ πόδια: Το μασάζ στα πόδια σας μπορεί να σας ανακουφίσει από όλη την προσπάθεια που αντιμετωπίζει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και το μασάζ ποδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε. 

Ποιες είναι οι 5 πιο μισητές δουλειές του σπιτιού;

Δουλειές σπιτιού: Πάνω από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι θα εγκατέλειπαν το αλκοόλ και το ένα πέμπτο είπε ότι θα εγκατέλειπε το σεξ για πάντα αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα χρειαζόταν ποτέ να κάνει ξανά δουλειές.