Ψυχική Υγεία

Ποια σημάδια δείχνουν ότι η αυτοεκτίμησή σας βρίσκεται στο ναδίρ

Ποια σημάδια δείχνουν ότι η αυτοεκτίμησή σας βρίσκεται στο ναδίρ

Το βασικό πρόβλημα που κρύβεται πίσω από το αίσθημα ανασφάλειας στη σχέση είναι ότι ο (ανασφαλής) σύντροφος δεν νιώθει καλά με τον εαυτό του, δεν πιστεύει στον εαυτό του. Όπως εξηγούν οι ειδικοί η βασική αιτία της χαμηλής αυτοεκτίμησης έχει τις ρίζες της στα βιώματα και τα τραύματα της παιδικής ηλικίας.

Η ανασφάλεια που νιώθει κάποιος άνθρωπος είναι μια βαθιά ψυχολογική κατάσταση την οποία βιώνει στη γενικότερη ζωή του και συνεπώς τη βγάζει και στην σχέση του. Εάν για παράδειγμα ο σύντροφος σου είναι ανασφαλής στην σχέση σας και φυσικά δεν του έχεις δώσει κάποιο δικαίωμα να σε αμφισβητεί και να νιώθει ανασφάλεια, τότε σίγουρα θα έχει ανασφάλειες και σε άλλα θέματα αλλά και καταστάσεις στην ζωή του.

Οι άνδρες γοητεύονται από τις γυναίκες με αυτοπεποίθηση και το ίδιο ισχύει για εμάς τις γυναίκες: θέλουμε άνδρες που έχουν αυτοπεποίθηση και ξέρουν πώς να φερθούν σωστά σε μια γυναίκα. Γιατί κακά τα ψέματα η ανασφάλεια δημιουργεί ενοχλητικές και κουραστικές συμπεριφορές και μέρα με τη μέρα μπορεί να «σκοτώσει» την επιθυμία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι σχέσεις που έχουν ανασφάλεια αργά ή γρήγορα βάσει ερευνών καταλήγουν στον χωρισμό και πιο συγκεκριμένα σε επίπονο χωρισμό.

Ένας άνδρας είναι ανασφαλής όταν επιζητά συνεχώς την προσοχή ή την αναγνώριση. Όταν γίνεται κτητικός και έντονα ζηλιάρης χωρίς λόγο. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα 6 σημάδια που μαρτυρούν πως ο άνδρας που έχεις απέναντί σου έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση:

Δεν κάνει τίποτα μόνος του

Ο ανασφαλής άνδρας δεν έχει δική του ζωή, γιατί πολύ απλά όλη του η ζωή είσαι εσύ. Δεν βγαίνει έξω με τους φίλους του, δεν έχει χόμπι, δεν κάνει τίποτα χωρίς την παρουσία σου. Στην αρχή πέφτουμε όλες στην παγίδα ότι ο σύντροφός μας δεν μπορεί χωρίς εμάς, αλλά στη συνέχεια καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δεν έχει ζωή πέρα από σένα.

Σε ρωτάει συνέχεια αν έχεις ξεπεράσει τις προηγούμενες σχέσεις σου

Είναι εντελώς ψυχοφθόρο κάθε φορά που τσακωνόσαστε να σε ρωτάει αν έχεις ξεπεράσει τον πρώην σου. Είναι μάταιο να απαντάς κάθε φορά καθώς δεν μπορεί να εμπιστευτεί όσα του λες και θα συνεχίσει να σε ρωτάει τα ίδια πράγματα για το ερωτικό παρελθόν σου. Λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης που έχει, δεν μπορεί να πιστέψει ότι αξίζει την αγάπη σου.

Λέει πολύ εύκολα και γρήγορα το σ’ αγαπώ στη σχέση

Το να πεις στον σύντροφο σου σ’ αγαπώ είναι μια μεγάλη κουβέντα. Ο ανασφαλής άνδρας θα την πει με ευκολία και μάλιστα πολύ σύντομα. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση αποζητούν συνεχώς τρυφερότητα και στοργή.

Ζητούν διαρκώς επιβεβαίωση και αναγνώριση

Σε ρωτάει συνέχεια αν τον αγαπάς. Ξανά και ξανά… Και θέλει την απόλυτη προσοχή σου. H διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση στέλνει μία προειδοποίηση για προβληματική συμπεριφορά.

Ζηλεύει συνέχεια χωρίς λόγο

Ζηλεύει τους πάντες και τα πάντα γύρω σου: φίλους, γνωστούς, οικογένεια, τον τρόπο που ντύνεσαι, τον αέρα που αναπνέεις, τις ώρες που επιλέγεις να τολμήσεις να μην του αφιερώσεις. Σου κάνει σκηνές, δεν βγάζεις ποτέ άκρη και η κτητικότητά του χτυπάει κόκκινο.

Σου δημιουργεί ενοχές όταν θέλεις να τον χωρίσεις

Είναι η κλασική τακτική όταν έχεις αποφασίσει ότι θέλεις να χωρίσεις. Θα σε κάνει να νιώσεις τύψεις ότι δεν μπορεί χωρίς εσένα. Χρησιμοποιεί την αδυναμία του για να σε κρατήσει κοντά του. Θα σου δείξει με κάθε τρόπο ότι η ζωή του χωρίς εσένα δεν έχει κανένα νόημα και εσύ θα γεμίσεις με ενοχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαφορές μεταξύ coaching και ψυχοθεραπείας

Αντιμετωπίστε το στρες στη σχέση σας πριν να εγκλωβιστείτε σε αυτήν

Ψυχολογικές θεωρίες αγάπης

Ψυχική υγεία: Ψυχολογικές θεωρίες της αγάπης. Γιατί οι άνθρωποι ερωτεύονται; Γιατί κάποιες μορφές αγάπης είναι τόσο μόνιμες και άλλες τόσο φευγαλέες; Ψυχολόγοι και ερευνητές έχουν προτείνει αρκετές διαφορετικές θεωρίες αγάπης για να εξηγήσουν πώς η αγάπη σχηματίζεται και αντέχει.

Οι πιο συχνοί μύθοι για τις κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού: Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι που τις συνοδεύουν. Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και ψευδείς υποθέσεις για τις κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορούν να κάνουν απογοητευτική την εξήγηση της κατάστασής σας σε άλλους. Οι μύθοι για τις κρίσεις πανικού μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένη διάγνωση των συμπτωμάτων σας ή να σας κάνουν να πιστεύετε ότι είστε αδύναμοι επειδή δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι gashlighters για να μπερδεύουν και να ελέγχουν

"Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς" Απλό, κι όμως αποτελεσματικό. Αυτή η δήλωση μπορεί να εμπλουτιστεί με ένα «…αλλά χρειάζεται να ηρεμήσεις». Ο gashlighter μπορεί απλώς να ισχυριστεί ότι δεν έχει ιδέα γιατί έχουμε εκνευριστεί ή θυμώσει και καμία γνώση για τις κατηγορίες που του προσάπτουμε. Απλώς δεν γνωρίζουν. Και ακριβώς επειδή παίζουν το χαρτί του αθώου τόσο αποτελεσματικά, εμείς μένουμε με το ερώτημα μήπως υπερβάλλουμε ή μήπως εμείς τελικά φταίμε σε κάτι.

Πώς θα χτίσουμε υγιή σχέση με εσωστρεφή σύντροφο

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς.

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Θα μπορούσαν οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το hot dog, το λουκάνικο, οι πίτσες και τα κέικ να προκαλούν άγχος; Ερευνητές στο Λονδίνο βρήκαν ότι μια τέτοια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.

Τι σημαίνει τοκοφοβία και πώς εκδηλώνεται

Τοκοφοβία: Φόβος εγκυμοσύνης και τοκετού. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας. Αν και πολλοί το βιώνουν ως στιγμή χαράς και γιορτής, για πολλούς άλλους είναι πηγή ανησυχίας - μπορεί ακόμη και να είναι και  ανάμεικτα τα συναισθήματα. Για άλλους, κρύβει έναν πραγματικό «παράλογο φόβο», όχι μόνο του τοκετού, αλλά και του ίδιου του γεγονότος της εγκυμοσύνης.

Πώς να ξεχωρίζουμε το άγχος από την ανησυχία για καλύτερη αντιμετώπιση

Για πολλούς ανθρώπους, η ανησυχία πηγαινοέρχεται και τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Αλλά το άγχος προκαλεί ένα άβολο συναίσθημα, αρκετά έντονο ώστε να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας.