Ψυχική Υγεία

Όταν η κατάθλιψη χτυπά απρόκλητα τον εγκέφαλο

Όταν η κατάθλιψη χτυπά απρόκλητα τον εγκέφαλο

Το 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 16,2 εκατομμύρια ενήλικες είχαν τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο.

Εκτός από την ψυχολογία του ατόμου, η κατάθλιψη μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην φυσική δομή του εγκεφάλου του, μεταβάλλοντάς την.

Οι μεταβολές που μπορεί να προκαλέσει η κατάθλιψη στον εγκέφαλο κυμαίνονται από φλεγμονή, μείωση στην παροχή οξυγόνου, μέχρι και την συρρίκνωσή του.

Η κατάθλιψη μπορεί εν τέλει να επηρεάσει το κέντρο ελέγχου του νευρικού συστήματος.

Δείτε τον αντίκτυπο που έχει η κατάθλιψη στον ανθρώπινο εγκέφαλο:

Ελλιπής οξυγόνωση: Η κατάθλιψη έχει συσχετιστεί με τη μειωμένη παροχή οξυγόνου στο σώμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αλλαγές στην αναπνοή. Τα άτομα που έχουν επίμονη κατάθλιψη και διπολική διαταραχή παρουσιάζουν πολλές φορές υποξία, μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία, ολόκληρο το σώμα ή ένα μέρος του, στερείται επαρκούς οξυγόνωσης. Ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στην μείωση οξυγόνου και έτσι μπορεί να δημιουργηθεί κάκωση των εγκεφαλικών κυττάρων, φλεγμονή, ακόμα και νέκρωση κάποιων κυττάρων.

Φλεγμονή στον εγκέφαλο: Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη για πάνω από 10 χρόνια, είχαν 30% μεγαλύτερο ποσοστό φλεγμονής στον εγκέφαλο σε σύγκριση με τα άτομα που ήταν καταθλιπτικά για μικρότερο διάστημα. Μια σημαντική φλεγμονή στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει τη νέκρωση κάποιων κυττάρων με αποτέλεσμα τη μειωμένη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, τη μειωμένη ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει (νευροπλαστικότητα) αλλά και την συρρίκνωση κάποιων τμημάτων του.

Συρρίκνωση Εγκεφάλου: Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το μέγεθος συγκεκριμένων τμημάτων του εγκεφάλου μπορεί να μειωθεί σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη. Τα μέρη αυτά είναι ο ιππόκαμπος, ο θάλαμος, η αμυγδαλή, ο μετωπιαίος λοβός και ο προμετωπιαίος φλοιός. Το ποσοστό συρρίκνωσης εξαρτάται από την σοβαρότητα και τη διάρκεια του καταθλιπτικού επεισοδίου. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στον ιππόκαμπο είναι αισθητές μετά τους 8 μήνες κατάθλιψης.

Εξασθένηση μνήμης: Η μειωμένη λειτουργικότητα του ιππόκαμπου έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση της μνήμης. Η μειωμένη λειτουργικότητα του προμετωπιαίου φλοιού επηρεάζει την εκτελεστική λειτουργία και τη συγκέντρωση. Η μειωμένη λειτουργικότητα της αμυγδαλής επηρεάζει τη διάθεση και τη συναισθηματική σταθερότητα. Οι αλλαγές συνήθως αναπτύσσονται εντός οκτώ μηνών. Ο κίνδυνος επιπτώσεων στη μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία, την προσοχή, τη διάθεση και τη συναισθηματική κατάσταση, υπάρχει μετά από μεγάλες περιόδους κατάθλιψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαφορές μεταξύ coaching και ψυχοθεραπείας

Αντιμετωπίστε το στρες στη σχέση σας πριν να εγκλωβιστείτε σε αυτήν

Ψυχολογικές θεωρίες αγάπης

Ψυχική υγεία: Ψυχολογικές θεωρίες της αγάπης. Γιατί οι άνθρωποι ερωτεύονται; Γιατί κάποιες μορφές αγάπης είναι τόσο μόνιμες και άλλες τόσο φευγαλέες; Ψυχολόγοι και ερευνητές έχουν προτείνει αρκετές διαφορετικές θεωρίες αγάπης για να εξηγήσουν πώς η αγάπη σχηματίζεται και αντέχει.

Οι πιο συχνοί μύθοι για τις κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού: Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι που τις συνοδεύουν. Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και ψευδείς υποθέσεις για τις κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορούν να κάνουν απογοητευτική την εξήγηση της κατάστασής σας σε άλλους. Οι μύθοι για τις κρίσεις πανικού μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένη διάγνωση των συμπτωμάτων σας ή να σας κάνουν να πιστεύετε ότι είστε αδύναμοι επειδή δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι gashlighters για να μπερδεύουν και να ελέγχουν

"Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς" Απλό, κι όμως αποτελεσματικό. Αυτή η δήλωση μπορεί να εμπλουτιστεί με ένα «…αλλά χρειάζεται να ηρεμήσεις». Ο gashlighter μπορεί απλώς να ισχυριστεί ότι δεν έχει ιδέα γιατί έχουμε εκνευριστεί ή θυμώσει και καμία γνώση για τις κατηγορίες που του προσάπτουμε. Απλώς δεν γνωρίζουν. Και ακριβώς επειδή παίζουν το χαρτί του αθώου τόσο αποτελεσματικά, εμείς μένουμε με το ερώτημα μήπως υπερβάλλουμε ή μήπως εμείς τελικά φταίμε σε κάτι.

Πώς θα χτίσουμε υγιή σχέση με εσωστρεφή σύντροφο

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς.

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Θα μπορούσαν οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το hot dog, το λουκάνικο, οι πίτσες και τα κέικ να προκαλούν άγχος; Ερευνητές στο Λονδίνο βρήκαν ότι μια τέτοια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.

Τι σημαίνει τοκοφοβία και πώς εκδηλώνεται

Τοκοφοβία: Φόβος εγκυμοσύνης και τοκετού. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας. Αν και πολλοί το βιώνουν ως στιγμή χαράς και γιορτής, για πολλούς άλλους είναι πηγή ανησυχίας - μπορεί ακόμη και να είναι και  ανάμεικτα τα συναισθήματα. Για άλλους, κρύβει έναν πραγματικό «παράλογο φόβο», όχι μόνο του τοκετού, αλλά και του ίδιου του γεγονότος της εγκυμοσύνης.

Πώς να ξεχωρίζουμε το άγχος από την ανησυχία για καλύτερη αντιμετώπιση

Για πολλούς ανθρώπους, η ανησυχία πηγαινοέρχεται και τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Αλλά το άγχος προκαλεί ένα άβολο συναίσθημα, αρκετά έντονο ώστε να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας.