Ψυχική Υγεία

Νευρική κρίση: Τι υποδηλώνει η κατάρρευση της ψυχικής σας υγείας

Νευρική κρίση: Τι υποδηλώνει η κατάρρευση της ψυχικής σας υγείας

Νευρική κρίση: Κάποιο γεγονός ή αλλαγή στη ζωή σας προκαλεί έντονο στρες, το οποίο προκαλεί συμπτώματα όπως φόβο, άγχος, ανησυχία, νευρικότητα και κατάθλιψη.

Tι ακριβώς είναι η “νευρική κρίση”; Τι σημαίνει πραγματικά αυτό; Η “νευρική κρίση” είναι ένας ασαφής όρος που χρησιμοποιείται μερικές φορές από το κοινό ή τον Τύπο. Έχει πέσει σε δυσμένεια επειδή δεν είναι ιατρικός όρος και, με την πάροδο του χρόνου, έχει αρνητικό νόημα. Η “νευρική κρίση” δεν είναι ιατρική διάγνωση. Δεν είναι ένας όρος που πρόκειται να χρησιμοποιήσει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης. Δεν είναι μια συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση. Αντίθετα, μια κρίση ψυχικής υγείας ή μια κατάρρευση της ψυχικής σας υγείας είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν έχετε έντονο σωματικό και συναισθηματικό στρες, δυσκολεύεστε να αντεπεξέλθετε και δεν είστε σε θέση να λειτουργήσετε αποτελεσματικά. Είναι το συναίσθημα ότι κατακλύζεσαι σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά από το άγχος της ζωής. Με μια κρίση ψυχικής υγείας, η έντονη αντίδρασή σας στο στρες μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Νευρικός κλονισμός

Μερικές από τις ιατρικές καταστάσεις που εσείς και ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα διερευνήσετε ως συμβάλλοντας στην ψυχική σας δυσφορία περιλαμβάνουν:

 • Κατάθλιψη.
 • Ανησυχία.
 • Διαταραχή προσαρμογής. Αυτό ορίζεται ως ψυχιατρικά συμπτώματα που σχετίζονται με μια στρεσογόνο κατάσταση. Η κατάσταση προκαλείται από μια αντίδραση σε ένα αγχωτικό ή τραυματικό γεγονός.

Τι συμβαίνει όταν έχετε κρίση ψυχικής υγείας;

Εάν αντιμετωπίζετε κρίση ψυχικής υγείας, μπορεί να αισθάνεστε ότι χάνετε τον έλεγχο. Κάποιο γεγονός ή αλλαγή στη ζωή σας προκαλεί έντονο στρες, το οποίο προκαλεί συμπτώματα όπως φόβο, άγχος, ανησυχία, νευρικότητα και κατάθλιψη. Μπορεί να αισθάνεστε συντετριμμένοι ή ανίκανοι, κάτι που σας κάνει να μην μπορείτε να αντεπεξέλθετε και να λειτουργήσετε με τη ζωή.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας κρίσης ψυχικής υγείας;

Τα σημεία και τα συμπτώματα μιας κρίσης ψυχικής ή συναισθηματικής υγείας διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Συμπτώματα απόσυρσης.  Να μην εμφανιστεί στη δουλειά για μία ή περισσότερες ημέρες ή να καλέσει σε άρρωστο. Λείπουν προγραμματισμένα ραντεβού ή κοινωνικές εκδηλώσεις. Διολίσθηση σε κακές συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη ύπνου ή η αδυναμία ύπνου, η κακή υγιεινή και η μη άσκηση. Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες ή χόμπι ή πράγματα που σας φέρνουν χαρά. Δεν θέλετε να φύγετε από το σπίτι σας ή να είστε με άλλους.
 • Συμπτώματα κατάθλιψης. Αισθάνεται πολύ λύπη, απελπισία, αβοήθητη ή ανησυχία. Να είσαι εκνευρισμένος, απογοητευμένος ή να έχεις ξεσπάσματα. Δυσκολία συγκέντρωσης. Έχοντας σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας.
 • Συμπτώματα άγχους. Αίσθημα πόνου, φόβου και ανησυχίας. Έχουν εφιάλτες. Ανίκανος να μείνει ακίνητος και ήρεμος. Ναυτία. Αίσθημα παλμών της καρδιάς. Κρύα ή ιδρωμένα χέρια. Ζάλη. Στομαχικές διαταραχές. Τρέμουλο ή τρέμουλο.
 • Άλλα συμπτώματα ψυχικής υγείας: Κρίση πανικού. Παράνοια. Ψευδαισθήσεις. Αναδρομές ενός τραυματικού γεγονότος (αδιάγνωστη διαταραχή μετατραυματικού στρες).

Τι προκαλεί την πάθηση;

Μερικές αιτίες άγχους που μπορεί να γίνουν πολύ έντονες και συντριπτικές για να τις αντιμετωπίσουμε περιλαμβάνουν:

 • Πρόσφατη σοβαρή προσωπική τραγωδία, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο, ο αποκλεισμός ενός σπιτιού ή άλλη σοβαρή οικονομική πίεση.
 • Οικογενειακή αναταραχή ή προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις.
 • Συνεχές εργασιακό άγχος (burnout) ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία ή το σχολείο.
 • Χρόνια ιατρική κατάσταση ή επιδείνωση μιας ιατρικής κατάστασης.
 • Απώλεια ύπνου και/ή αδυναμία χαλάρωσης. 

Δεν υπάρχει όριο στις πιθανές αιτίες ή συνδυασμό αιτιών που μπορεί να οδηγήσουν σε “νευρικό κλονισμό” ή κρίση ψυχικής υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί η ψυχική υγεία να μπει στο επίκεντρο;

Κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό: Η πλειονότητα των περιπτώσεων χωρίς θεραπεία

9 Tips για να νιώθετε πιο όμορφα μέσα σας

Τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και αυτισμό λαμβάνουν πιο εστιασμένη κοινοτική φροντίδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.