Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή: Βοηθώντας τα παιδιά με άγχος μέσω θεραπείας έκθεσης

Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή: Βοηθώντας τα παιδιά με άγχος μέσω θεραπείας έκθεσης

Ο απώτερος στόχος με τη θεραπεία έκθεσης είναι απλός. «Βοηθάμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους πολύ νωρίς στη θεραπεία, ώστε να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να γίνουν καλύτερα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει ο Δρ Whiteside.

Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή: Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να νιώθουν άγχος μερικές φορές. Όταν αυτά τα συναισθήματα γίνονται πολύ μεγάλα και χρειάζεται βοήθεια, οι ειδικοί προτείνουν συχνά γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στην Mayo Clinic, η καθοδήγηση των παιδιών στη θεραπεία έκθεσης που καθοδηγείται από τους γονείς μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Ο Δρ Stephen Whiteside, ψυχολόγος στο Mayo Clinic Children’s Center και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι η θεραπεία έκθεσης βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους πιο αποτελεσματικά από τη θεραπεία ομιλίας, που συχνά απαιτεί λιγότερες συνεδρίες. «Ένας από τους πιο συνηθισμένους φόβους που βλέπουμε είναι η κοινωνική αγχώδης διαταραχή», λέει ο Δρ Whiteside. Λέει ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα παιδί να είναι ντροπαλό. Για παράδειγμα, μπορεί να φοβούνται ότι οι άνθρωποι θα τους κρίνουν αν κάνουν λάθη. Τους κάνει πολύ δύσκολο να γνωρίσουν νέα παιδιά και να κάνουν φίλους. Είναι πολύ νευρικά να μιλήσουν στην τάξη ή να ζητήσουν βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες επειδή είναι πολύ ντροπαλά και φοβούνται ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί», λέει.

Όταν η θεραπεία έκθεσης είναι κατάλληλη

Εάν επηρεάζει την καθημερινή ζωή, η θεραπεία έκθεσης μπορεί να βοηθήσει. «Και έτσι, η θεραπεία περιλαμβάνει να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν μέσα από τη δική τους εμπειρία ότι αυτό που φοβούνται δεν είναι τόσο επικίνδυνο ή όχι τόσο κακό όσο νομίζουν ότι θα είναι», εξηγεί ο Δρ Γουάιτσαϊντ. Λέει ότι τα παιδιά θα είναι πιο επιτυχημένα αν έχουν κάποιον να τα βοηθήσει, συνήθως έναν γονέα. «Η θεραπεία έκθεσης γονέα-προπονητή είναι απλώς η συνεργασία με παιδιά και γονείς για να τους βοηθήσει να μάθουν πώς να βοηθήσουν το παιδί να αντιμετωπίσει τους φόβους του», λέει ο Δρ Whiteside. Ο απώτερος στόχος με τη θεραπεία έκθεσης είναι απλός. «Βοηθάμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους πολύ νωρίς στη θεραπεία, ώστε να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να γίνουν καλύτερα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει ο Δρ Whiteside.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Άγχος υγείας: Πόσο δύσκολο είναι να ανησυχείς συνεχώς για την υγεία;

Ποια θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον

Κατανόηση και θεραπεία της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απελευθέρωση από την καταστασιακή κατάθλιψη και πρακτικές συμβουλές για ανάκαμψη

Κατάθλιψη ανάκαμψη: Η καταθλιπτική κατάθλιψη, επίσης γνωστή ως διαταραχή προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεση, είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται ως απάντηση σε έναν σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα ή αλλαγή ζωής

Κρίσεις άγχους κατά την διάρκεια της νύχτας και συμβουλές για να τις διαχειριστείτε

Κρίσεις άγχος: Οι κρίσεις άγχους τη νύχτα μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο και τη συνολική ευεξία σας. Η κατανόηση του πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά αυτά τα επεισόδια μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

Πώς να σταματήσετε να ευχαριστείτε τους άλλους για να ξεκλειδώσετε τον αυθεντικό σας εαυτό

Η καταπολέμηση της τάσης να ευχαριστείτε τους άλλους περιλαμβάνει την αυτογνωσία, τον καθορισμό ορίων και την προτεραιοποίηση των δικών σας αναγκών και της ευημερίας σας

Πώς να αντιμετωπίσετε το tantrum με ψυχραιμία

Tantrum: Η αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος, είτε από παιδί είτε ακόμη και σε μια αγχωτική κατάσταση με ενήλικες, μπορεί να είναι πρόκληση. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη

7+1 πράγματα που μπορεί να βλάπτουν την σχέση σας

Σχέση συνήθειες: 7+1 πράγματα που μπορεί να βλάπτουν την σχέση σας: Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης απαιτεί προσπάθεια, κατανόηση και αυτογνωσία. Μερικές φορές, οι φαινομενικά αβλαβείς συνήθειες μπορούν σταδιακά να διαβρώσουν τα θεμέλια μιας συνεργασίας.

Όταν αφήνουμε το μωρό για πρώτη φορά

Άγχος αποχωρισμού: Το να αφήσετε το μωρό σας για πρώτη φορά μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικό όσο και τρομακτικό. Είτε πρόκειται για μια σύντομη έξοδο είτε για πιο εκτεταμένη περίοδο,

Close Icon