Ψυχική Υγεία

Καρκίνος: Η χειρουργική επέμβαση καρκίνου ενέχει υψηλότερο κίνδυνο τάσης αυτοκτονίας

Καρκίνος: Η χειρουργική επέμβαση καρκίνου ενέχει υψηλότερο κίνδυνο τάσης αυτοκτονίας

Καρκίνος: Τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι σημαντικά υψηλότερα μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση καρκίνου!

Τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι σημαντικά υψηλότερα μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση καρκίνου, με τα μισά να συμβαίνουν μέσα στα πρώτα τρία χρόνια μετά την επέμβαση. Ο καρκίνος μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία, κάνοντας τον ασθενή να αισθάνεται άγχος, φόβο ή στεναχώρια. Υπολογίζεται ότι το 6% έως 38% των ασθενών με καρκίνο αναπτύσσουν μείζονα καταθλιπτικά συμπτώματα μετά από χειρουργική θεραπεία.

Υπάρχει έλλειψη έρευνας σχετικά με τον κίνδυνο αυτοκτονίας μεταξύ αυτών των ασθενών, αλλά επιστήμονες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) που συνδέεται με το Χάρβαρντ αποφάσισαν να διερευνήσουν τη σύνδεση. Εξετάζοντας δεδομένα από 1.811.397 άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για τους 15 πιο θανατηφόρους καρκίνους, διαπίστωσαν ότι μεταξύ 2000 και 2016, αυτοκτονίες σημειώθηκαν σε 1.494 (0,08%) των ασθενών που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις καρκίνου.

Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο μεταξύ εκείνων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για 10 συγκεκριμένους καρκίνους: λάρυγγα, στοματική κοιλότητα και φάρυγγα, οισοφάγο, κύστη, πάγκρεας, πνεύμονα, στομάχι, ωοθήκες, εγκέφαλο, κόλον και ορθό. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology , οι άνδρες, οι λευκοί, οι χωρισμένοι ή οι άγαμοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας. Επιπλέον, το 21% και το 50% των αυτοκτονιών σημειώθηκαν εντός του πρώτου έτους και τα τρία πρώτα χρόνια μετά τη χειρουργική θεραπεία, αντίστοιχα. Αυτή είναι η περίοδος που πολλοί καρκινοπαθείς παρακολουθούν τακτικά τους επαγγελματίες υγείας.

«Επομένως, αυτή η περίοδος είναι μια ευκαιρία για πιθανή ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων για τον τακτικό έλεγχο ασθενών για δυσφορία και για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία εάν χρειαστεί», λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Chi-Fu Jeffrey Yang, θωρακοχειρουργός. στο MGH και επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ο Yang σημειώνει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για ψυχοκοινωνική δυσφορία συνιστάται για όλους τους καρκινοπαθείς, ανεξάρτητα από τη θεραπεία που λαμβάνουν. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, μπορείτε να διαχειριστείτε την αγωνία που συνοδεύει την ασθένεια με:

  1. Να βασίζεστε σε τρόπους αντιμετώπισης που σας βοήθησαν σε προηγούμενες κρίσεις. Για παράδειγμα, βρείτε κάποιον που νιώθετε άνετα να μιλήσετε για την ασθένειά σας ή στραφείτε σε πράγματα που συνήθως σας κάνουν πιο ήρεμους, όπως ο διαλογισμός ή η ακρόαση μουσικής.
  2. Γίνετε μέλος σε ομάδες υποστήριξης ή αυτοβοήθειας εάν σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα, αλλά μην πιέζετε τον εαυτό σας να τις χρησιμοποιήσετε.
  3. Εξερευνήστε πνευματικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές που μπορεί να σας βοήθησαν στο παρελθόν.
  4. Βρείτε έναν γιατρό που σέβεστε και εμπιστεύεστε που σας επιτρέπει να ρωτάτε και να απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις σας.
  5. Παρακολουθήστε τα ιατρικά σας αρχεία.
  6. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να επεξεργαστείτε το ταξίδι.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα θα ωθήσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών προσυμπτωματικού ελέγχου αυτοκτονίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονικών τάσεων σε άτομα με καρκίνο

Αποτελεσματική η παρηγορητική θεραπεία για τους καρκινοπαθείς

Αυξημένα ποσοστά αυτοχείρων στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Η αυτοκτονία συζύγου ή συντρόφου αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη

Η κατάθλιψη οδηγεί στην αυτοκτονία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι μεγάλες λίστες αναμονής για ψυχοθεραπεία, για παράδειγμα, μπορεί επίσης να έπαιξαν κάποιο ρόλο. «Στην κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψής μου, άκουγα συχνά από ασθενείς και οικογένειες ότι αντιμετώπιζαν λίστες αναμονής 6-9 μηνών για θεραπεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. ," είπε. Περαιτέρω μελέτες, λέει ο Chua, θα πρέπει να προσδιορίσουν ποιες παρεμβάσεις μπορούν να προάγουν καλύτερα την ψυχική υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Πώς το hangover επηρεάζει την ψυχολογία σας;

Hangover: Tο να βιώσετε ένα hangover είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση και με τον χρόνο και τη φροντίδα του εαυτού σας, θα αρχίσετε να νιώθετε ξανά σαν τον εαυτό σας.

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.