ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος: Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονικών τάσεων σε άτομα με καρκίνο

Καρκίνος: Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονικών τάσεων σε άτομα με καρκίνο

Καρκίνος: Η συχνότητα αυτοκτονίας είναι αυξημένη μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η συχνότητα αυτοκτονίας είναι αυξημένη μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 12 Ιανουαρίου στο JAMA Oncology.

Τάσεις αυτοκτονίας

Η Alexandra L. Potter, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων Surveillance, Epidemiology και End Results Program για να εξετάσουν τη συχνότητα της αυτοκτονίας και το χρόνο αυτοκτονίας μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για τους 15 πιο θανατηφόρους καρκίνους από το 2000 έως το 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντοπίστηκαν παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Συνολικά 1.811.397 ασθενείς πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο, 1.494 ασθενείς (0,08 τοις εκατό) αυτοκτόνησαν. Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ, η συχνότητα αυτοκτονίας ήταν σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνους του λάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος, του πνεύμονα, του στομάχου, των ωοθηκών, του εγκεφάλου και του παχέος εντέρου και του ορθού (τυποποιημένη θνησιμότητα αναλογίες, 4,02, 2,43, 2,25, 2,09, 2,08, 1,73, 1,70, 1,64, 1,61 και 1,28, αντίστοιχα). Από τις αυτοκτονίες, περίπου το 3, το 21 και το 50 τοις εκατό διαπράχθηκαν τον πρώτο μήνα, τον πρώτο χρόνο και τα πρώτα τρία χρόνια μετά την επέμβαση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτοκτονίας παρατηρήθηκε σε άνδρες, λευκούς και διαζευγμένους ή ανύπαντρους ασθενείς.

«Οι προσπάθειες για την εφαρμογή τακτικού ελέγχου ψυχοκοινωνικής δυσφορίας των ασθενών κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής αξιολόγησης και της μετεγχειρητικής ανάκαμψης και οι προσπάθειες για αύξηση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για αυτούς τους ασθενείς κατά τη μετεγχειρητική ανάκαμψη μπορεί να αντιπροσωπεύουν πιθανές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου αυτοκτονίας μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε εγχειρήσεις καρκίνου», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Blue Monday: Είναι πράγματι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου;

Μελέτη εξετάζει τη γήρανση του εγκεφάλου σε άτομα με σχιζοφρένεια

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών;

Δείτε πώς θα αναγνωρίσετε την ψυχωτική κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του ιού Nipah στην Ινδία λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο ΠΟΥ καταγράφει τον ιό Nipah ως μία από τις ασθένειες προτεραιότητάς του που αποτελούν "τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω του επιδημικού τους δυναμικού" και για τις οποίες δεν υπάρχουν "καθόλου ή ανεπαρκή αντίμετρα".

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).