Ψυχική Υγεία

Φοβία: Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τις φοβίες σας

Φοβία: Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τις φοβίες σας

Φοβία: Κανείς δεν ξυπνά το πρωί ελπίζοντας να φοβάται θανατηφόρα και ακανόνιστα κοινά αντικείμενα ή δραστηριότητες που φαινομενικά όλοι οι άλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο το 9,1% των Αμερικανών αντιμετωπίζει εξουθενωτικό φόβο για δημόσιους χώρους (αγοραφοβία), αράχνες (αραχνοφοβία), περιορισμένους χώρους (κλειστοφοβία) και πολλά άλλα. Τα συμπτώματα μιας φοβίας μοιάζουν με εκείνα μιας κρίσης πανικού, όπου ένα άτομο αισθάνεται σαν να έχει ναυτία, να κατακλύζεται από μια αίσθηση καταστροφής και να αισθάνεται ζάλη. Μια φοβία μπορεί να μετατραπεί σε ποινή φυλάκισης, στην οποία ένα άτομο περιορίζεται στους χώρους όπου αισθάνεται ασφαλής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί ποτέ να εγκαταλείψει το σπίτι ή το δωμάτιό του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση. Για όσους πάσχουν από μία ή περισσότερες φοβίες, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν τρόποι για να νικήσετε τις φοβίες.

Ακολουθούν τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να νικήσετε τις φοβίες σας.

Αναγνώριση: Το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί μια φοβία είναι να αναγνωρίσουμε ότι η ίδια η φοβία είναι παράλογη. Στην περίπτωση ενός ατόμου που έχει βιώσει ένα τραυματικό συμβάν, ένα αντικείμενο μπορεί να συσχετιστεί κατά λάθος με την τραυματική εμπειρία. Για παράδειγμα, ένας μεθυσμένος οδηγός χτυπάει μια πινακίδα στοπ και συντρίβει το αυτοκίνητο ενός ατόμου. Στη συνέχεια, το άτομο που χτυπήθηκε αποκτά φοβία για τα σήματα STOP. Σίγουρα, πρόκειται για παράλογη εσφαλμένη κατανομή – το σήμα STOP δεν προκάλεσε το τραύμα του ατόμου. Ήταν ο μεθυσμένος οδηγός.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ένα άτομο αναπτύσσει φοβία εκτός οποιουδήποτε τραυματικού συμβάντος. Οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι τι προκαλεί φοβίες σε αυτό το θέμα, αλλά πιστεύουν ότι είναι η αλληλεπίδραση πολλών διαφορετικών παραγόντων, όπως γονίδια, χημεία του εγκεφάλου, πρότυπα συμπεριφοράς και περιβαλλοντικές συνθήκες. Ανεξάρτητα από την αιτία, μια φοβία χαρακτηρίζεται από τον παράλογο φόβο για ένα αντικείμενο, κατάσταση, άτομο ή ομάδες ανθρώπων.

Ποια είναι η φοβία σας;

Οι «διεγέρτες» είναι σκέψεις, καταστάσεις ή ακόμα και συναισθήματα που οδηγούν σε φοβικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο φοβάται τις αράχνες, το να σκέφτεται μόνο τις αράχνες θα του προκαλούσε κρίση πανικού. Εάν ένα άτομο συναντήσει μια αράχνη στο μπάνιο του, μπορεί να το κάνει να φύγει από το δωμάτιο με θανάσιμο φόβο. Ή, εάν το άτομο αρχίσει να αισθάνεται νευρικό, μπορεί να πιστεύει ότι οφείλεται στο γεγονός ότι μια αράχνη είναι κοντά του, προκαλώντας μια πανικόβλητη αντίδραση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τη φοβία της βελόνας τώρα

Τροφικές φοβίες και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Θαλασσοφοβία και τρόποι αντιμετώπισης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Όταν η αποφυγή μιας αντιπαράθεσης διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας

Ναι, θα νιώσουμε άβολα σε μια αντιπαράθεση. Αλλά αυτή η αμηχανία, η δυσφορία, το δύσκολο για τις επόμενες ώρες ή μέρες είναι ένα μικρό κόστος μπροστά στη γενική ψυχική μας ευημερία και γαλήνη. Είναι πολύ καλύτερο αυτό παρά να μας κυνηγά κάτι που μας ενοχλεί, να μας ταλαιπωρεί για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια.

Αντίδραση εγκεφάλου: Πως λειτουργούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο κεφάλι

Αντίδραση εγκεφάλου: Η επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι μία από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες του σώματος. Η διακοπή αυτής της επεξεργασίας συχνά οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη της μετάδοσης σήματος μέσα στον εγκέφαλο είναι επομένως το κλειδί για την κατανόηση μυριάδων ασθενειών.

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.