Ψυχική Υγεία

Πώς να αντιμετωπίσεις την θαλασσοφοβία

Πώς να αντιμετωπίσεις την θαλασσοφοβία

Πώς να την αντιμετωπίσεις την θαλασσοφοβία. Η θαλασσοφοβία είναι ένα είδος ειδικής φοβίας που συνεπάγεται έναν επίμονο και έντονο φόβο για βαθιά νερά. Τι κάνει αυτή τη φοβία διαφορετική από την υδροφοβία, τον φόβο του νερού;

Όπου η υδροφοβία περιλαμβάνει το φόβο του ίδιου του νερού, η θαλασσοφοβία επικεντρώνεται σε υδάτινα σώματα που φαίνονται τεράστια, σκοτεινά, βαθιά και επικίνδυνα. Οι άνθρωποι δεν φοβούνται τόσο πολύ το νερό όσο φοβούνται για το τι κρύβεται κάτω από την επιφάνειά του. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), οι φοβίες είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ψυχικής ασθένειας. Αν και οι ίδιες οι ειδικές φοβίες είναι αρκετά κοινές στον γενικό πληθυσμό, είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι έχουν θαλασσοφοβία.

Η θαλασσοφοβία θεωρείται συνήθως είδος ειδικής φοβίας φυσικού-περιβάλλοντος. Οι φόβοι για το φυσικό περιβάλλον τείνουν να είναι ένας από τους πιο συχνά έμπειρους τύπους φοβιών, με ορισμένες μελέτες να υποδεικνύουν ότι οι φοβίες που σχετίζονται με το νερό τείνουν να είναι πιο κοινές μεταξύ των γυναικών. Ορισμένα από τα κοινά φυσικά συμπτώματα της θαλασσοφοβίας περιλαμβάνουν: Ζάλη, ναυτία, ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή, δύσπνοια, εφίδρωση. Αν και δεν υπάρχει διαθέσιμη έρευνα για τη θεραπεία της θαλασσοφοβίας συγκεκριμένα, θεωρείται ότι οι άνθρωποι θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα θεραπείας με αυτά άλλων φοβιών.

Η έρευνα δείχνει ότι οι θεραπείες συμπεριφοράς, ιδιαίτερα οι θεραπείες με βάση την έκθεση, τείνουν να είναι αρκετά αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων συγκεκριμένων φοβιών.

  • Γνωστική θεραπεία συμπεριφοράς
  • Συστηματική απευαισθητοποίηση

Φυσικά, η έκθεση σε ένα αντικείμενο φόβου στην πραγματική ζωή δεν είναι πάντα δυνατή, ιδίως αν αφορά κάτι επικίνδυνο ή αδύνατο. Στην περίπτωση της θαλασσοφοβίας, η ζωντανή έκθεση σε ανοιχτό νερό μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική αλλά η εικαζόμενη έκθεση μπορεί να παρέχει ορισμένα οφέλη εάν αυτό δεν είναι δυνατό. Αν και η θαλασσοφοβία μπορεί απλά να ακούγεται σαν ένας ιδιόρρυθμος φόβος για κάποιους, μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη για όσους αγωνίζονται με αυτήν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το "μπλε" μυαλό και πώς βοηθά η θάλασσα

Πόσο έξυπνα είναι στην πραγματικότητα τα δελφίνια;

Πέντε επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι για τους οποίους η θάλασσα μας κάνει καλό

Εξάσκηση στο διαλογισμό της ενσυνειδητότητας στη θάλασσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.