Ψυχική Υγεία

Ανεξάντλητη πηγή ευεξίας η θάλασσα

Ανεξάντλητη πηγή ευεξίας η θάλασσα

Ανεξάντλητη πηγή ευεξίας η θάλασσα. Θάλασσα και η υγεία σχετίζονται. Τόσο ώστε ο εγκέφαλός μας να αντιδρά με πιο θετικό τρόπο σε αυτό το σενάριο: αισθάνεται πιο χαλαρά, η αντίληψή του βελτιώνεται, η δημιουργικότητα εμφανίζεται και επιτυγχάνει μεγαλύτερη διανοητική σαφήνεια.

Τα υδάτινα περιβάλλοντα δημιουργούν ευεξία και έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Με αυτόν τον τρόπο, τόσο η θάλασσα όσο τα ποτάμια και οι λίμνες δημιουργούν αλλαγές στο μυαλό μας, στον εγκέφαλό μας και στο σώμα μας.

Ένας από αυτούς ήταν ο γνωστός θαλάσσιος βιολόγος Sir Alister Hardy. Σύμφωνα με αυτόν τον επιστήμονα, γνωστός για τη συμμετοχή του σε μια από τις πρώτες αποστολές στην Ανταρκτική, το 1925, το σώμα μας είναι «προγραμματισμένο» για να αντιδρά σε περιβάλλοντα που είναι ευεργετικά για αυτό. Η επαφή με τη θάλασσα παράγει μια ολόκληρη σειρά φυσιολογικών αντιδράσεων. Απελευθερώνουμε ενδορφίνες, μειώνεται το επίπεδο της κορτιζόλης, δημιουργούμε κύματα άλφα στον εγκέφαλό μας. Τόσο ο ήχος της θάλασσας όσο και το όραμα αυτών των σκηνών που κυριαρχούνται από την κίνηση, το φως και την πανοραμική θέα του μεγάλου όγκου ευνοούν την εμφάνιση κυμάτων άλφα στον εγκέφαλό μας.

Το μπλε μυαλό. Οι εγκέφαλοί μας αντιδρούν πολύ θετικά στην όραση του νερού. Βλέποντάς το, μυρίζει και αισθάνεται ότι προσφέρει στον εγκέφαλο κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης. Αυτή η ιδανική κατάσταση ηρεμίας ευνοεί την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών (ντοπαμίνη και σεροτονίνη), που αυξάνουν το αίσθημα της ευτυχίας μας. Η θάλασσα ενισχύει επίσης τη δημιουργικότητά μας, οι ανησυχίες μειώνονται και βελτιώνουμε τις γνωστικές διαδικασίες τόσο βασικές όσο η μνήμη κι η προσοχή. Αυτό το αλμυρό αεράκι είναι ένα δώρο ευεξίας για τους αεραγωγούς μας. Καθαρίζει τους πνεύμονες, διευκολύνει την αναπνοή και επίσης, επωφελούμαστε από την αντιβιοτική του δράση. Η θάλασσα είναι ιδανική για άτομα με άσθμα, αλλεργίες. Η θάλασσα και η υγεία έχουν άμεσο δεσμό μιας κι έχουμε-επιπλέον- τη δυνατότητα απορρόφησης βιταμίνης D.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο έξυπνα είναι στην πραγματικότητα τα δελφίνια;

Η γιόγκα δίπλα στη θάλασσα είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου

Εξάσκηση στο διαλογισμό της ενσυνειδητότητας στη θάλασσα

Πέντε επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι για τους οποίους η θάλασσα μας κάνει καλό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εγκέφαλος νεύρο απεικόνιση : Έτσι θεραπεύεται η κατάθλιψη

Εγκέφαλος νεύρο απεικόνιση :  Η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση, εγκρίθηκε από το FDA το 2008 ως ασφαλής και αποτελεσματική μη επεμβατική θεραπεία για σοβαρή κατάθλιψη ανθεκτική στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Ήρθε η ώρα για τους ανθρώπους να αρχίσουν να ελέγχουν την ψυχική τους υγεία

Ο καλός ύπνος μπορεί να διώξει το άγχος μακριά: Ο ύπνος μιας καλής νύχτας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη διατήρηση της νευροχημικής ισορροπίας του εγκεφάλου σε βέλτιστο επίπεδο. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι Αμερικανοί δεν κοιμούνται αρκετά.

Η θάλασσα μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα

Θάλασσα Ψυχική Υγεία: Όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν την άποψη ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην θάλασσα ή κάποιο σώμα νερού αναφέρουν λιγότερες ψυχικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα κατάθλιψη.

Αυτοφροντίδα : 6+1 πρακτικές για να είσαι ευτυχισμένος

Αυτοφροντίδα : Η ενσωμάτωση της αυτοεξυπηρέτησης κάθε μέρα βοηθά να χρησιμεύσει ως πανοπλία για την προστασία της ενέργειας που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε. Η αυτοεξυπηρέτηση συμβάλλει σημαντικά στη διαχείριση του άγχους και στην καλύτερη ζωή σας