Ψυχική Υγεία

Ανεξάντλητη πηγή ευεξίας η θάλασσα

Ανεξάντλητη πηγή ευεξίας η θάλασσα

Ανεξάντλητη πηγή ευεξίας η θάλασσα. Θάλασσα και η υγεία σχετίζονται. Τόσο ώστε ο εγκέφαλός μας να αντιδρά με πιο θετικό τρόπο σε αυτό το σενάριο: αισθάνεται πιο χαλαρά, η αντίληψή του βελτιώνεται, η δημιουργικότητα εμφανίζεται και επιτυγχάνει μεγαλύτερη διανοητική σαφήνεια.

Τα υδάτινα περιβάλλοντα δημιουργούν ευεξία και έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Με αυτόν τον τρόπο, τόσο η θάλασσα όσο τα ποτάμια και οι λίμνες δημιουργούν αλλαγές στο μυαλό μας, στον εγκέφαλό μας και στο σώμα μας.

Ένας από αυτούς ήταν ο γνωστός θαλάσσιος βιολόγος Sir Alister Hardy. Σύμφωνα με αυτόν τον επιστήμονα, γνωστός για τη συμμετοχή του σε μια από τις πρώτες αποστολές στην Ανταρκτική, το 1925, το σώμα μας είναι «προγραμματισμένο» για να αντιδρά σε περιβάλλοντα που είναι ευεργετικά για αυτό. Η επαφή με τη θάλασσα παράγει μια ολόκληρη σειρά φυσιολογικών αντιδράσεων. Απελευθερώνουμε ενδορφίνες, μειώνεται το επίπεδο της κορτιζόλης, δημιουργούμε κύματα άλφα στον εγκέφαλό μας. Τόσο ο ήχος της θάλασσας όσο και το όραμα αυτών των σκηνών που κυριαρχούνται από την κίνηση, το φως και την πανοραμική θέα του μεγάλου όγκου ευνοούν την εμφάνιση κυμάτων άλφα στον εγκέφαλό μας.

Το μπλε μυαλό. Οι εγκέφαλοί μας αντιδρούν πολύ θετικά στην όραση του νερού. Βλέποντάς το, μυρίζει και αισθάνεται ότι προσφέρει στον εγκέφαλο κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης. Αυτή η ιδανική κατάσταση ηρεμίας ευνοεί την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών (ντοπαμίνη και σεροτονίνη), που αυξάνουν το αίσθημα της ευτυχίας μας. Η θάλασσα ενισχύει επίσης τη δημιουργικότητά μας, οι ανησυχίες μειώνονται και βελτιώνουμε τις γνωστικές διαδικασίες τόσο βασικές όσο η μνήμη κι η προσοχή. Αυτό το αλμυρό αεράκι είναι ένα δώρο ευεξίας για τους αεραγωγούς μας. Καθαρίζει τους πνεύμονες, διευκολύνει την αναπνοή και επίσης, επωφελούμαστε από την αντιβιοτική του δράση. Η θάλασσα είναι ιδανική για άτομα με άσθμα, αλλεργίες. Η θάλασσα και η υγεία έχουν άμεσο δεσμό μιας κι έχουμε-επιπλέον- τη δυνατότητα απορρόφησης βιταμίνης D.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο έξυπνα είναι στην πραγματικότητα τα δελφίνια;

Η γιόγκα δίπλα στη θάλασσα είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου

Εξάσκηση στο διαλογισμό της ενσυνειδητότητας στη θάλασσα

Πέντε επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι για τους οποίους η θάλασσα μας κάνει καλό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.

Τι συμβολίζει το πράσινο χρώμα για τη προσωπικότητά μας;

Πράσινο χρώμα: Πολλές φορές θα σκέφτεστε ότι τα χρώματα που επιλέγετε δείχνουν κάτι για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι είτε η προσωπικότητά σας είτε τα παρόντα συναισθήματά σας. Ενημερωθείτε διαβάζοντας το άρθρο μας.

5 tips για να υπάρχει και δεύτερο ραντεβού

Σχέσεις: Η γνωριμία με καινούργια άτομα είναι δύσκολη διαδικασία για κάποιους. Όμως, γίνεται ακόμα δυσκολότερη όταν επιθυμείτε να γνωρίσετε κάποιον καλύτερα. Διαβάστε εδώ τα μυστικά για ένα τέλειο πρώτο ραντεβού.

Η εκπαίδευση νοσηλευτών κλειδί για τον εντοπισμό της επιλόχειας κατάθλιψης

Επιλόχεια κατάθλιψη: Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μπορούν να εκπαιδευτούν για να ανιχνεύουν την επιλόχεια κατάθλιψη σε νέες μητέρες και θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό της πάθησης, αναφέρουν ερευνητές.

Γάμος πανδημία: Πώς ένας γάμος χαμηλών τόνων μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική σας ευεξία;

Γάμος πανδημία: Ο προγραμματισμός ενός γάμου μικρότερου μεγέθους ή εμβέλειας μπορεί να σας ωθήσει να σκεφτείτε τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς και τον σύντροφό σας.