Ψυχική Υγεία

Ανεξάντλητη πηγή ευεξίας η θάλασσα

Ανεξάντλητη πηγή ευεξίας η θάλασσα

Ανεξάντλητη πηγή ευεξίας η θάλασσα. Θάλασσα και η υγεία σχετίζονται. Τόσο ώστε ο εγκέφαλός μας να αντιδρά με πιο θετικό τρόπο σε αυτό το σενάριο: αισθάνεται πιο χαλαρά, η αντίληψή του βελτιώνεται, η δημιουργικότητα εμφανίζεται και επιτυγχάνει μεγαλύτερη διανοητική σαφήνεια.

Τα υδάτινα περιβάλλοντα δημιουργούν ευεξία και έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Με αυτόν τον τρόπο, τόσο η θάλασσα όσο τα ποτάμια και οι λίμνες δημιουργούν αλλαγές στο μυαλό μας, στον εγκέφαλό μας και στο σώμα μας.

Ένας από αυτούς ήταν ο γνωστός θαλάσσιος βιολόγος Sir Alister Hardy. Σύμφωνα με αυτόν τον επιστήμονα, γνωστός για τη συμμετοχή του σε μια από τις πρώτες αποστολές στην Ανταρκτική, το 1925, το σώμα μας είναι «προγραμματισμένο» για να αντιδρά σε περιβάλλοντα που είναι ευεργετικά για αυτό. Η επαφή με τη θάλασσα παράγει μια ολόκληρη σειρά φυσιολογικών αντιδράσεων. Απελευθερώνουμε ενδορφίνες, μειώνεται το επίπεδο της κορτιζόλης, δημιουργούμε κύματα άλφα στον εγκέφαλό μας. Τόσο ο ήχος της θάλασσας όσο και το όραμα αυτών των σκηνών που κυριαρχούνται από την κίνηση, το φως και την πανοραμική θέα του μεγάλου όγκου ευνοούν την εμφάνιση κυμάτων άλφα στον εγκέφαλό μας.

Το μπλε μυαλό. Οι εγκέφαλοί μας αντιδρούν πολύ θετικά στην όραση του νερού. Βλέποντάς το, μυρίζει και αισθάνεται ότι προσφέρει στον εγκέφαλο κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης. Αυτή η ιδανική κατάσταση ηρεμίας ευνοεί την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών (ντοπαμίνη και σεροτονίνη), που αυξάνουν το αίσθημα της ευτυχίας μας. Η θάλασσα ενισχύει επίσης τη δημιουργικότητά μας, οι ανησυχίες μειώνονται και βελτιώνουμε τις γνωστικές διαδικασίες τόσο βασικές όσο η μνήμη κι η προσοχή. Αυτό το αλμυρό αεράκι είναι ένα δώρο ευεξίας για τους αεραγωγούς μας. Καθαρίζει τους πνεύμονες, διευκολύνει την αναπνοή και επίσης, επωφελούμαστε από την αντιβιοτική του δράση. Η θάλασσα είναι ιδανική για άτομα με άσθμα, αλλεργίες. Η θάλασσα και η υγεία έχουν άμεσο δεσμό μιας κι έχουμε-επιπλέον- τη δυνατότητα απορρόφησης βιταμίνης D.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο έξυπνα είναι στην πραγματικότητα τα δελφίνια;

Η γιόγκα δίπλα στη θάλασσα είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου

Εξάσκηση στο διαλογισμό της ενσυνειδητότητας στη θάλασσα

Πέντε επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι για τους οποίους η θάλασσα μας κάνει καλό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήματα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που εξήγησε ότι τα ζώα νιώθουν επίσης συναισθήματα που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.

Πώς να αισθανθείς λίγο καλύτερα όταν νιώθεις θλίψη

Είμαι στενοχωρημένη: Εδώ μερικοί τρόποι να αισθανθείς ομορφότερα. Η κατάθλιψη είναι πιο περίπλοκη απ' ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι λυπημένος και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το να είσαι τεμπέλης. Αλλά αυτές είναι κοινές παρανοήσεις που μερικές φορές εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αισθανθούν καλύτερα.

Κι όμως τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία μας

Ψυχολογία διάθεση: Τα χρώματα ως γνωστόν είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Συνήθως επιλέγουμε να φορέσουμε αποχρώσεις αναλόγως με το πως αισθανόμαστε την δεδομένη στιγμή, ή φτιάχνουμε μια εικόνα για τον άλλο επηρεασμένοι από τις χρωματικές επιλογές που έχει κάνει. Όμως η επιρροή των χρωμάτων δεν σταματά εκεί, αφού έχουν την δύναμη να προκαλέσουν διαθέσεις, να αντιστρέψουν συμπεριφορές και να αλλάξουν συνήθειες.

Σε τι βοηθά η ψυχανάλυση μέσω της ζωγραφικής

Εναλλακτική Ψυχοθεραπεία: Ζωγραφική ως θεραπεία. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών έναντι των κλασικών ψυχοθεραπειών. Επιπλέον, αυτές οι θεραπείες, όπως η θεραπευτική ζωγραφική, όχι μόνο βοηθούν να εκφραστούν, αλλά και να βελτιώσουν συναισθηματικά και νοητικά τον ασθενή.