Ψυχική Υγεία

Έρευνα: Κίνδυνος κατάθλιψης από bullying μεταξύ αδελφών

Έρευνα: Κίνδυνος κατάθλιψης από bullying μεταξύ αδελφών

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο εκφοβισμός, γνωστός και ως bullying μεταξύ αδελφών μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα στην μετέπειτα ενήλικη ζωή ενός ανθρώπου.

Περίπου 7.000 παιδιά ηλικίας 12 ετών, ρωτήθηκαν με ερωτηματολόγια που εστάλησαν σε χιλιάδες οικογένειες, αν είχαν βιώσει εκφοβισμό κατ’ εξακολούθηση από έναν αδελφό ή μια αδελφή τους, είτε μέσω λεκτικής βίας, είτε σωματικής, είτε ακόμα μέσω της αδιαφορίας ή ψεμάτων που μπορεί να έλεγαν για αυτά.

Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν από τους ειδικούς της έρευνας μέχρι τα 18, σημείο στο οποίο ρωτήθηκαν σχετικά με την ψυχική υγεία τους.

Τα περισσότερα παιδιά είπαν ότι δεν είχαν υποστεί εκφοβισμό. Από αυτούς, στη ηλικία των 18, το 6,4% είχε κατάθλιψη σε κλινικά σημαντικό εύρος, το 9,3% βίωνε άγχος και το 7,6% είχε αυτοτραυματιστεί το προηγούμενο έτος.

Τα 786 παιδιά που είπαν ότι είχαν υποστεί bullying από έναν αδελφό ή μια αδελφή αρκετές φορές την εβδομάδα, βρέθηκαν να είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη, σημάδια αυτοτραυματισμού και κρίσεις άγχους, από τα άλλα παιδιά.

Με άλλα λόγια, στην τελευταία ομάδα παιδιών, τα ποσοστά κατάθλιψης κυμαίνονταν στο 12,3%, τα ποσοστά αυτοτραυματισμού στο 14% ενώ το 16% από αυτούς ανέφερε συμπτώματα άγχους.

«Μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες. Πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα, αλλά χρειαζόμαστε επίσης τους γονείς να ακούσουν τα παιδιά τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ Lucy Bowes, από το τμήμα της Κοινωνικής Πολιτικής και Παρέμβασης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

10 σημάδια για να αναγνωρίσεις του τοξικούς ανθρώπους γύρω σου

Σπανίως το μετατραυματικό στρες είναι ικανό να δικαιολογήσει παραβατικές συμπεριφορές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να γελάσετε;

Καλή διάθεση: Τα οφέλη του γέλιου. Το ειλικρινές γέλιο είναι ένας καθρέφτης του εσωτερικού μας, οπότε η λήψη της ζωής με το χιούμορ είναι ένας τρόπος για να φροντίσουμε τα πνεύματα και την υγεία μας. Όταν γελάμε λαμβάνουμε πολλά οφέλη, εκπέμποντας θετική ενέργεια και ένα αίσθημα ευεξίας γύρω μας. Επομένως, γιατί δεν αρχίζουμε να φωτίζουμε τη μέρα μας με ένα χαμόγελο;

'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο

Ψηφιακή αμνησία: 'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αφήνουμε τις νέες τεχνολογίες να αρχίσουν να σκέφτονται. Καταβάλλουμε όλο και λιγότερη προσπάθεια για τη διατήρηση δεδομένων και πληροφοριών, στηριζόμενοι στη συνεχή βοήθεια του κινητού μας τηλεφώνου.

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Πανδημία συναισθήματα: Πώς να αντιμετωπίσετε την ενοχή που νιώθετε. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Και όταν μείνει ανεξέλεγκτη, τα αισθήματα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες όχι και τόσο υγιείς ενέργειες. Εάν αισθάνεστε ένοχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει κάτι για μια διεθνή κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε πολλές ενοχές.

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήματα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που εξήγησε ότι τα ζώα νιώθουν επίσης συναισθήματα που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.