Ψυχική Υγεία

Έλληνιδες ηλικίας 40 – 54 ετών θύματα βίας

Έλληνιδες ηλικίας 40 – 54 ετών θύματα βίας

Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας στην Ελλάδα είναι οι εργαζόμενες έγγαμες, ηλικίας 40 – 54 ετών και μητέρες.

Την τελευταία διετία η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, αναζητώντας ψυχοκοινωνική στήριξη, έχει δεχθεί περισσότερες από 10.000 κλήσεις, στην πλειοψηφία τους (5.968) από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ οι 3.683 (62%) δήλωσαν ότι ήταν μητέρες.

Αναλυτικότερα, το 79% των κλήσεων (8.040) αφορούσαν καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας, οι 5.968 κλήσεις αφορούσαν καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών και οι υπόλοιπες καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα.

Από τις 5.968 κλήσεις με καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 4.629 κλήσεις (78%) αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία, οι 82 (1%) σεξουαλική παρενόχληση, οι 88 (1%) περιπτώσεις βιασμού, οι 7 (0,1%) πορνεία, 2 (0,03%) trafficking, και 709 (12%) καταγγελία άλλων μορφών βίας.

Ο λόγος που κάλεσαν την Γραμμή SOS 15900 ήταν κυρίως για ψυχοκοινωνική στήριξη (43%), νομική συμβουλευτική (33%), νομική βοήθεια (12%), αναζήτηση φιλοξενίας (8%) και αναζήτηση εργασίας (3%).

Η πλειοψηφία των γυναικών που είχαν πέσει θύματα κακοποίησης και αναζήτησαν βοήθεια ήταν εργαζόμενες (28%), από τις οποίες το 13% αυτοαπασχολούμενες, ενώ το 31% δήλωσαν άνεργες.

Το 48% ήταν παντρεμένες, το 10% ελεύθερες και το 8% βρίσκονταν σε διάσταση. Όπως προαναφέρθηκε, θύματα βίας πέφτουν κυρίως οι γυναίκες μέσης ηλικίας (40-54 ετών) σε ποσοστό 27% και ακολουθούν με 25% αυτές της ηλικιακής ομάδας 25-39 ετών.

Το 13% των θυμάτων είχε ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το 10% την μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου, ενώ το 9% την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, το 68% ήταν Ελληνίδες, το 8% μετανάστριες ενώ το 1% άνηκες σε μειονότητες.

Ως προς την οικονομική κατάσταση, από τις γυναίκες που απάντησαν στην αντίστοιχη ερώτηση, οι 1.204 (20%) την περιγράφουν ως κακή, οι 1.106 (19%) την αναφέρουν ως μέτρια και οι 679 (11%) ως καλή. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τηλεψυχιατρική και ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης για ασθενείς με σχιζοφρένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Εκπαίδευση προσωπικού για παροχή βοηθειών στον τομέα της ψυχικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η πανδημία της COVID και το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων έπληξαν σκληρά την ψυχική υγεία των παιδιών

Κανείς δεν νοιάζεται περισσότερο για τα παιδιά από τους γονείς τους. Το κίνημα των γονέων έχει ήδη ξεκινήσει με τον αγώνα για τα παιδιά μας ως προς το πρόγραμμα σπουδών και τους περιορισμούς από την πανδημία. Πρέπει να εξελιχθεί σε αίτημα για την προστασία τους από τα πυροβόλα όπλα

Αλλεργίες - Ο κρυφός τους αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Αλλεργίες: Αν και είναι κοινές, οι αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να ολοκληρώσει τις καθημερινές του εργασίες και τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν στην αποφυγή κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Αυτό το άρθρο εξετάζει την επίδραση των αλλεργιών στην ψυχική υγεία. Τι λέει η έρευνα;

Ο νόμος και η ιατρική δεοντολογία δεν παρουσιάζουν μια ξεκάθαρη λύση για την τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου από ψυχιάτρους

Είναι ο ασθενής πρόθυμος να επικοινωνήσει με την αστυνομία και να παραδεχτεί το έγκλημα ή να εξουσιοδοτήσει τον ψυχίατρο να το κάνει;

Η αερόβια άσκηση ενισχύει την ψυχική υγεία ατόμων παχυσαρκία-Μελέτη

Αθλητισμός: Οι ερευνητές μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Affective Disorders εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του τύπου, της συχνότητας και της διάρκειας της σωματικής δραστηριότητας σε άτομα με παχυσαρκία και ποικίλου αριθμού χρόνιων ασθενειών. 

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.