Ψυχική Υγεία

Αναβλητικότητα: Συνδέεται με την κακή ψυχική και σωματική υγεία

Αναβλητικότητα: Συνδέεται με την κακή ψυχική και σωματική υγεία

Αναβλητικότητα: Τουλάχιστον οι μισοί φοιτητές χρονοτριβούν σε ένα επίπεδο που είναι δυνητικά επιβλαβές για την εκπαίδευσή τους, αλλά και για την υγεία τους.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου έχουν μεγάλη ελευθερία αλλά όχι μεγάλη δομή. Αυτό μπορεί να είναι κακό για τους συνήθεις αναβλητικούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον οι μισοί φοιτητές χρονοτριβούν σε ένα επίπεδο που είναι δυνητικά επιβλαβές για την εκπαίδευσή τους. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι το μόνο αρνητικό αποτέλεσμα της αναβολής των πραγμάτων για μεταγενέστερη ημερομηνία. Μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της αναβλητικότητας και της κακής υγείας. Συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα στρες, πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής και καθυστερήσεις στην επίσκεψη σε γιατρό για προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες –από τη φύση του σχεδιασμού τους– δεν μπορούν να μας πουν την κατεύθυνση της σχέσης. Η αναβλητικότητα προκαλεί κακή σωματική και ψυχική υγεία επειδή οι άνθρωποι, ας πούμε, αναβάλλουν την έναρξη ενός νέου προγράμματος άσκησης ή την επίσκεψη σε γιατρό για ένα πρόβλημα υγείας; Ή μήπως είναι το αντίστροφο; Η κακή σωματική υγεία, ας πούμε, οδηγεί τους ανθρώπους στην αναβολή επειδή δεν έχουν την ενέργεια να κάνουν το έργο τώρα; Για να λυθεί αυτό το αίνιγμα, πραγματοποιήθηκε μια διαχρονική μελέτη – δηλαδή μια μελέτη που παρακολουθούσε ανθρώπους για μια χρονική περίοδο, λαμβάνοντας μετρήσεις σε διάφορα σημεία της μελέτης.

3.525 φοιτητές από οκτώ πανεπιστήμια μέσα και γύρω από τη Στοκχόλμη έλαβαν μέρος, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια κάθε τρεις μήνες για ένα χρόνο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, είχε ως στόχο να διερευνήσει εάν οι μαθητές που χρονοτριβούν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακής ψυχικής και σωματικής υγείας. Από τους 3.525 μαθητές που στρατολογήθηκαν, οι 2.587 απάντησαν στο ερωτηματολόγιο παρακολούθησης εννέα μήνες αργότερα, όπου μετρήθηκαν αρκετά αποτελέσματα υγείας.

Για να κατανοήσουν πώς η αναβλητικότητα σχετίζεται με μεταγενέστερα αποτελέσματα υγείας, οι μαθητές με μεγαλύτερη τάση για αναβλητικότητα (όπως βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα αναβλητικότητας) στην αρχή της μελέτης συγκρίθηκαν με μαθητές με χαμηλότερη τάση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα αναβλητικότητας συνδέθηκαν με κάπως υψηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες εννέα μήνες αργότερα.

Οι μαθητές με υψηλότερα επίπεδα αναβλητικότητας ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν πόνο αναπηρίας στους ώμους ή τα χέρια (ή και στα δύο), χειρότερη ποιότητα ύπνου, περισσότερη μοναξιά και περισσότερες οικονομικές δυσκολίες. Αυτές οι συσχετίσεις παρέμειναν ακόμη και όταν λάβαμε υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συσχέτιση, όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων και οι προηγούμενες σωματικές και ψυχιατρικές διαγνώσεις.

Αν και κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα υγείας δεν συσχετίστηκε έντονα με την αναβλητικότητα, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αναβλητικότητα μπορεί να είναι σημαντική για ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ψυχικής υγείας, του πόνου με αναπηρία και ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε προηγούμενες μελέτες, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν μόνο σε μια χρονική στιγμή, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε ποια από τις συνθήκες ήρθε πρώτη: αναβλητικότητα ή κακή υγεία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αναβλητικότητα συνδέεται με κακή υγεία - νέα μελέτη

Οι αναβλητικοί καθυστερούν μέχρι και σε θέματα που αφορούν την υγεία τους

Αναβλητικότητα: Οι γνωστικές προκαταλήψεις που την επιτρέπουν και γιατί είναι μερικές φορές χρήσιμη

Γιατί όλοι μας καθυστερούμε να αναλάβουμε δράση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ειδικοί για το φύλο μηχανισμοί για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που εντοπίζονται σε απόκριση σε απορρυθμισμένες ορμόνες του στρες

Η Lerner δήλωσε ότι το εργαστήριό της συνεχίζει τώρα αυτές τις αρχικές ερευνητικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού μελετών για την περαιτέρω διαλεύκανση των μηχανισμών με τους οποίους οι ορμόνες του στρες ρυθμίζουν ειδικά την ντοπαμίνη στους άνδρες έναντι των γυναικών και πώς οι φυσιολογικοί κιρκάδιοι ρυθμοί στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες μπορούν να επηρεάσουν τα κίνητρα.

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.