Ψυχική Υγεία

Αναβλητικότητα: Οι αναβλητικοί καθυστερούν μέχρι και σε θέματα που αφορούν την υγεία τους

Αναβλητικότητα: Οι αναβλητικοί καθυστερούν μέχρι και σε θέματα που αφορούν την υγεία τους

Αναβλητικότητα: Ανάμεσα σε 3.500 φοιτητές, εκείνοι που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία σε κλίμακα αναβλητικότητας ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ορισμένα προβλήματα υγείας 9 μήνες αργότερα.

Οι φοιτητές που στριμώχνονται συνήθως την τελευταία στιγμή για τις εξετάσεις μπορεί όχι μόνο να δουν τους βαθμούς τους σε κακή κατάσταση, αλλά και την υγεία τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από περισσότερους από 3.500 φοιτητές που ακολούθησαν, εκείνοι που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία σε κλίμακα αναβλητικότητας ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ορισμένα προβλήματα υγείας εννέα μήνες αργότερα. Η λίστα περιελάμβανε σωματικούς πόνους, κακό ύπνο και συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Αναβλητικότητα και προβλήματα υγείας

Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η αναβλητικότητα, αυτή καθεαυτή, προκάλεσε άμεσα αυτά τα προβλήματα. Για παράδειγμα, καθυστερώντας μια ιατρική επίσκεψη και επιτρέποντας σε 1 ενοχλητικό πρόβλημα υγείας να επιδεινωθεί. Ωστόσο ενισχύουν το γεγονός ότι η αναβλητικότητα, όταν είναι χρόνια, είναι επικίνδυνη. «Όλοι χρονοτριβούν, αλλά δεν είναι όλοι αναβλητικοί», είπε ο Joseph Ferrari, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο DePaul στο Σικάγο, ο οποίος μελετά το θέμα από τη δεκαετία του 1980.

Το να σέρνετε τα πόδια σας για να κάνετε τους φόρους σας, ή κάτι εξίσου δυσάρεστο, είναι φυσιολογικό. Η χρόνια αναβλητικότητα είναι διαφορετική και δεν είναι απλώς μια καλοήθης ιδιορρυθμία προσωπικότητας, είπε ο Ferrari, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. Όταν η αναβλητικότητα είναι τρόπος ζωής – το να σηκώνεις το κεφάλι της στη δουλειά, στο σπίτι και στις σχέσεις – αυτό είναι πρόβλημα, είπε ο Ferrari.

Το 20% των ενηλίκων χαρακτηρίζονται ως χρόνιοι αναβλητικοί—καθιστώντας το πιο διαδεδομένο από διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και οι φοβίες. Και οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν συνέπειες για την υγεία μακροπρόθεσμα: Η χρόνια αναβλητικότητα έχει συνδεθεί με υψηλότερους κινδύνους κατάθλιψης και άγχους, καθώς και σωματικές καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Fred Johansson, του Πανεπιστημίου Sophiahemmet στη Στοκχόλμη, αυτό μπορεί να σχετίζεται με την «ελευθερία» που έχουν συνήθως οι φοιτητές. Οι ζωές τους έχουν σχετικά μικρή δομή και οι προθεσμίες είναι συχνά μακρινές – κάτι που, είπε ο Johansson, μπορεί να δώσει άφθονο χώρο για αναβλητικότητα. Η ομάδα του ήθελε να δει εάν οι μαθητές που κατατάχθηκαν ψηλά στην κλίμακα αναβλητικότητας διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για επακόλουθα ψυχικά ή σωματικά συμπτώματα από τους συνομηλίκους τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 3.525 φοιτητές σε οκτώ σουηδικά πανεπιστήμια που συμμετείχαν σε μια ευρύτερη μελέτη υγείας. Στην αρχή, οι μαθητές αξιολογήθηκαν για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, ανθυγιεινές συνήθειες ζωής και σωματικό πόνο. Τρεις μήνες μετά από αυτό, συμπλήρωσαν ένα τυπικό ερωτηματολόγιο αναβλητικότητας.

Συνολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, οι μαθητές στο υψηλό όριο της κλίμακας αναβλητικότητας ήταν σε χειρότερη κατάσταση εννέα μήνες αργότερα. Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν χρονοτριβούσαν, ανέφεραν περισσότερα προβλήματα με την κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και περισσότερους πόνους στο πάνω μέρος του σώματος.

Έδωσαν επίσης χαμηλότερες βαθμολογίες στην ποιότητα του ύπνου τους, έκαναν λιγότερη άσκηση και ανέφεραν περισσότερη μοναξιά από ό,τι άλλοι μαθητές, έδειξαν τα ευρήματα. Ο Johansson είπε ότι οι δεσμοί μεταξύ της αναβλητικότητας και των θεμάτων υγείας ήταν “μάλλον αδύναμες” – που σημαίνει ότι δεν έδειχναν ισχυρό αποτέλεσμα. Αλλά οι συνδέσεις διατηρήθηκαν ακόμη και όταν οι ερευνητές υπολόγισαν τα συμπτώματα των μαθητών στην αρχή της μελέτης.

Αυτό υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για περίπτωση «αντίστροφης αιτιότητας», όπου οι μαθητές με προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας έτειναν να αναβάλλουν την εργασία τους. Όσο για το γιατί η αναβλητικότητα θα έβλαπτε την υγεία των ανθρώπων, ο Johansson συμφώνησε ότι το άγχος θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός λόγος. Οι χρόνιοι αναβλητικοί μπορεί επίσης να υπολείπονται σε «συμπεριφορές ευεξίας», σημείωσε — όπως, σε αυτή τη μελέτη, η σωματική δραστηριότητα.

Τι κάνει κάποιον αναβλητικό; Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι είναι γραμμένο στα γονίδιά σας, σύμφωνα με τον Ferrari. Και αυτά είναι καλά νέα. «Επειδή είναι μαθημένο, μπορείτε επίσης να το ξεμάθετε», είπε ο Ferrari. Ωστόσο, η αλλαγή δεν είναι απλή υπόθεση του να ακολουθείς μερικές συμβουλές για τη διαχείριση του χρόνου, πρόσθεσε. Ένας αληθινός χρόνιος αναβλητικός θα βρίσκει πάντα δικαιολογίες για να αναβάλλει τα πράγματα.

«Πρέπει να αλλάξετε τη σκέψη σας», συμβουλεύει ο Ferrari. Ένα από τα υποκείμενα ζητήματα, σημείωσε, είναι ότι οι χρόνιοι αναβλητικοί επικεντρώνονται στον εαυτό τους – μια νοοτροπία του «εγώ» και όχι «εμείς». Σύμφωνα με το Ferrari, μια μορφή θεραπείας ομιλίας που ονομάζεται γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον χρόνιο αναβλητικό να αντιμετωπίσει τις ρίζες του προβλήματος. Ο Johansson συμφώνησε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν στοιχεία κλινικών δοκιμών που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αναβλητικότητα: Οι γνωστικές προκαταλήψεις που την επιτρέπουν και γιατί είναι μερικές φορές χρήσιμη

Γιατί όλοι μας καθυστερούμε να αναλάβουμε δράση;

Έχετε πλήρη συνείδηση ή το μυαλό σας βρίσκεται στα σύννεφα;

Πώς μας επηρεάζει η αναβλητικότητα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.