Ψυχική Υγεία

Αγκαλιά: Γιατί είναι σημαντικές οι αγκαλιές για την υγεία μας;

Αγκαλιά: Γιατί είναι σημαντικές οι αγκαλιές για την υγεία μας;

Αγκαλιά: Το σωματικό άγγιγμα και η αγκαλιά μπορούν να καταπολεμήσουν τα αισθήματα μοναξιάς που εμφανίζονται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Η αγκαλιά μπορεί να περιγραφεί ως χειραψία από καρδιάς. Η απλή ενέργεια του αγκάλιασμα δημιουργεί μια ευχάριστη ενέργεια τόσο για τον δότη όσο και για τον παραλήπτη. Η επιστήμη έχει εξετάσει τα θετικά του αποτελέσματα και πολλές μελέτες που σχετίζονται με την αγκαλιά, την αγκαλιά και το άγγιγμα έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα – η αγκαλιά είναι ένα κρίσιμο μέρος της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Η αγκαλιά είναι υγιές για την καρδιά

Η αγκαλιά ενεργοποιεί την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία μας κάνει να νιώθουμε ζεστοί. Σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, οι συμμετέχοντες που δεν είχαν καμία επαφή με τους συντρόφους τους ανέπτυξαν επιταχυνόμενους καρδιακούς παλμούς 10 παλμών ανά λεπτό, σε σύγκριση με τους πέντε παλμούς ανά λεπτό μεταξύ εκείνων που έπρεπε να αγκαλιάσουν τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Η αγκαλιά μειώνει το άγχος φυσικά

Εάν αισθάνεστε λίγο κουρασμένοι ή πιεσμένοι, βρείτε κάποιον που σας ενδιαφέρει και κάντε του μια αγκαλιά που τα καλύπτουν όλα. Έρευνες έχουν βρει ότι η αγκαλιά μειώνει την ποσότητα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο σώμα μας, απελευθερώνοντας την ένταση και στέλνοντας ηρεμιστικά μηνύματα στον εγκέφαλο.

Η αγκαλιά των μωρών τα βοηθά να γίνουν καλά προσαρμοσμένοι ενήλικες

Το άγγιγμα είναι κρίσιμο για τα βρέφη, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής τους, καθώς τα βοηθά να δένονται με τους άλλους καθώς μεγαλώνουν. Διεξήχθη μια μελέτη που συνέκρινε μια ομάδα υιοθετημένων παιδιών των οποίων τα πρώτα χρόνια πέρασαν σε ορφανοτροφεία της Ρουμανίας και της Ρωσίας όπου δεν είχαν σωματική επαφή, με παιδιά που μεγάλωσαν από μια στοργική οικογένεια. Έρευνα διαπίστωσε ότι τα υιοθετημένα παιδιά είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βαζοπρεσίνης -μιας ορμόνης που παίζει ρόλο στην οικογενειακή αναγνώριση και το δέσιμο- σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

Η αγκαλιά είναι σημαντική και για τους ενήλικες

Το σωματικό άγγιγμα και η αγκαλιά μπορούν να καταπολεμήσουν τα αισθήματα μοναξιάς που εμφανίζονται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Ένας οίκος ευγηρίας στη Νέα Υόρκη διεξήγαγε μια μελέτη στην οποία εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα που ονομαζόταν «Εσείς αγκαλιάζετε». Η ιδέα ήταν να ενθαρρυνθεί η επαφή και η επαφή μεταξύ των γενεών μεταξύ των κατοίκων και των μελών του προσωπικού προκειμένου να βελτιωθεί η ευημερία των κατοίκων. Τα αποτελέσματα ήταν πειστικά, με τους κατοίκους που άγγιζαν ή αγκάλιαζαν τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα να έχουν περισσότερη ενέργεια, να αισθάνονται λιγότερη κατάθλιψη, να μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα και να κοιμούνται πιο ξεκούραστο από τους λιγότερο αγκαλιασμένους συναδέλφους τους.

Η αγκαλιά μπορεί να αναγεννήσει τους μύες

Ένα πείραμα που έγινε σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα ποντίκια στα οποία έγινε ένεση ωκυτοκίνης αναγέννησαν τους μύες τους πιο γρήγορα, ταιριάζοντας με το ρυθμό αναγέννησης των νεότερων ποντικών.

Η αγκαλιά μπορεί να σας κάνει πιο συνειδητό και παρόν άτομο

Υπάρχει ένας διαλογισμός αγκαλιάς από τον Δάσκαλο του Zen Thich Nhat Hanh που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φέρει περισσότερη επίγνωση, παρουσία και συντροφικότητα στις ζωές των ανθρώπων. Το να είσαι στην παρούσα στιγμή έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευτυχία και αυτός ο απλός διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδυάσεις την ενσυνειδητότητα με μια ισχυρή δόση ωκυτοκίνης.

Η αγκαλιά μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους φόβους

Μια μελέτη για τους φόβους και την αυτοεκτίμηση εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου αγγίγματος και της μείωσης του φόβου της θνησιμότητας. Οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερο άγχος για το θάνατο όταν τους αγγίζουν ελαφρά ή αγκάλιαζαν ένα άψυχο αντικείμενο όπως ένα αρκουδάκι.

Η αγκαλιά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους είναι καλύτερο για το σώμα

Όταν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, απελευθερώνεται η ορμόνη ωκυτοκίνη για την καλή αίσθηση, η οποία δημιουργεί έναν ισχυρότερο δεσμό και σύνδεση μεταξύ των ατόμων που αγκαλιάζουν. Η ωκυτοκίνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το στρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι θα γίνει σήμερα στη νέα σειρά του ΣΚΑΙ;

Η αφή μας θυμίζει τις αμέτρητες συνδέσεις μας με τον κόσμο

Το να μοιράζεστε το κρεβάτι με τον σύντροφό σας επηρεάζει τον ύπνο σας;

Πώς οι σκύλοι βοηθούν τη θεραπεία ψυχικής υγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.

Πώς θα αποβάλω το άγχος των εξετάσεων;

Διάβασμα: Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο νευρικοί πριν από ένα τεστ, ορισμένοι μαθητές βρίσκουν το άγχος των εξετάσεων εξουθενωτικό.