Αυτοφροντίδα

Δασική κολύμβηση: Αγκαλιάστε τη φύση για καλύτερη υγεία

Δασική κολύμβηση: Αγκαλιάστε τη φύση για καλύτερη υγεία

Δασική κολύμβηση: Πώς μπορείτε να περάσετε περισσότερο χρόνο στη φύση και να ενισχύσετε τη σωματική και συναισθηματική σας ευεξία;

Τα οφέλη για την υγεία που απορρέουν από τον χρόνο στη φύση είναι αδιαμφισβήτητα, αλλά οι Αμερικανοί περνούν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους. Ενώ ήταν φυσιολογική πρακτική για τους προγόνους μας να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, οι σημερινές γενιές πρέπει να επανασυνδεθούν με τη φύση. Πώς μπορείτε να περάσετε περισσότερο χρόνο στη φύση και να ενισχύσετε τη σωματική και συναισθηματική σας ευεξία; Όταν ακούτε για πρώτη φορά τον όρο «δασικής κολύμβησης», μπορεί να σκεφτείτε ότι περιλαμβάνει κάποιους φυσικούς καταρράκτες ή ίσως τη χρήση φύλλων δέντρων για μπάνιο.

Ωστόσο, αυτή η πρακτική έχει διαφορετικό νόημα. Ορίζεται ως μια πλήρης βύθιση στη φύση, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις σας:

 • μυρίζοντας τα δέντρα και τα λουλούδια,
 • ακούγοντας τα πουλιά να τραγουδούν,
 • δοκιμάζοντας μερικά άγρια μούρα,
 • αγγίζοντας ένα φύλλο δέντρου,
 • και νιώθοντας τον αέρα στα μαλλιά σας.

Οι πρόγονοί μας περνούσαν φυσικά χρόνο στη φύση, μαζεύοντας φρούτα και ξηρούς καρπούς, κυνηγώντας, ταξιδεύοντας ή κάνοντας διάφορες τελετές. Αργότερα, οι άνθρωποι έμαθαν να καλλιεργούν τη γη και να εκτρέφουν ζώα. Πέρασαν επίσης σημαντικό χρόνο στη φύση. Η φύση ή η οικοθεραπεία ασκούνταν εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς πολλοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο αναγνώρισαν τη σημασία της φύσης για την ανθρώπινη υγεία. Ακόμη και σήμερα, πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το περπάτημα στο δάσος λόγω της ήσυχης ατμόσφαιρας, των όμορφων τοπίων, των ευχάριστων αρωμάτων και του φρέσκου, καθαρού αέρα.

Τα οφέλη της δασικής κολύμβησης

Σε μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health and Preventive Medicine, Ιάπωνες ερευνητές περιέγραψαν μια νέα επιστήμη που ονομάζεται “Forest Medicine”. Ο στόχος του Forest Medicine είναι να κάνει ένα άτομο πιο δραστήριο, χαλαρό, χαρούμενο και υγιές με την επίσκεψη στα δάση. Η Δασική Ιατρική είναι ένας συνδυασμός εναλλακτικής, περιβαλλοντικής και προληπτικής ιατρικής και μελετά τα οφέλη για την υγεία από τη χρήση της δασικής κολύμβησης.

Η μελέτη ανέδειξε 9 πιθανά οφέλη αυτής της θεραπείας:

 • Πρόληψη του καρκίνου και υποστήριξη του ανοσοποιητικού. Αυτή η πρακτική έχει συσχετιστεί με αυξημένο αριθμό και δραστηριότητα φυσικών φονικών κυττάρων, καθώς και με αύξηση ορισμένων πρωτεϊνών με αντικαρκινική δράση.
 • Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων. Επιστημονικές μελέτες διαπίστωσαν ότι το μπάνιο στο δάσος βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού.
 • Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αυτό σημαίνει ότι η κολύμβηση στο δάσος θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους.
 • Μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της αδιπονεκτίνης και της θειικής δεϋδροεπιανδροστερόνης (DHEAS). Η αδιπονεκτίνη είναι μια ορμόνη που παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό και τα χαμηλότερα επίπεδα αδιπονεκτίνης έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Το DHEAS εμπλέκεται στην παραγωγή τεστοστερόνης και οιστρογόνων και έχει αντιγηραντική, κατά της παχυσαρκίας και αντιδιαβητική δράση.
 • Βοηθά στην ισορροπία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, ενός τμήματος του νευρικού συστήματος που ελέγχει τις φυσιολογικές διεργασίες όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή και η πέψη.
 • Μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και να αποτρέψει την κατάθλιψη. Η δασική θεραπεία μπορεί να μειώσει το άγχος, την κατάθλιψη, τον θυμό, την κούραση και τη σύγχυση.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική αποκατάστασης. Οι ασθενείς σε νοσοκομεία αποκατάστασης θα μπορούσαν να εμφανίσουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους εάν χρησιμοποιηθεί δασοθεραπεία. Ακόμη και εκείνοι που δεν μπορούν να περπατήσουν λόγω εγκεφαλικού ή άλλου είδους τραυματισμού θα μπορούσαν να απολαύσουν δασοθεραπεία σε αναπηρικό καροτσάκι.

 • Αυξάνει την έκθεση σε φυτοκτόνα. Τα φυτοκτόνα είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τα δέντρα και οι άνθρωποι επωφελούνται όταν βρίσκονται στη φύση. Ενώ αυτές οι ειδικές ενώσεις είναι περισσότερο γνωστές για τα αντιμικροβιακά τους αποτελέσματα, φαίνεται επίσης να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώνουν τον ύπνο, τη διάθεση, την προσοχή και τη δημιουργικότητα.
 • Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δασοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τις επιπτώσεις της COVID-19, επειδή αυτή η θεραπεία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και το μεταβολισμό, παρέχει οφέλη για τη συναισθηματική υγεία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

3 εύκολες συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς αυτόν τον χειμώνα

Η διαβίωση σε περιοχή με εύκολη πρόσβαση σε πάρκα και ποτάμια επιβραδύνει την εξέλιξη καταστροφικών νευρολογικών ασθενειών

Πώς επηρεάζει ο καιρός την υγεία μας;

Πόσο σημαντική είναι για τη ζωή μας η ψυχική μας ευημερία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να χαλαρώσετε με απλές τεχνικές μασάζ ποδιών;

Μασάζ πόδια: Το μασάζ στα πόδια σας μπορεί να σας ανακουφίσει από όλη την προσπάθεια που αντιμετωπίζει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και το μασάζ ποδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε.