ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ψηφιακή υγεία: Οι τέσσερις πυλώνες ενίσχυσης στον τομέα της υγείας

Ψηφιακή υγεία: Οι τέσσερις πυλώνες ενίσχυσης στον τομέα της υγείας

Τέσσερις πυλώνες ενίσχυσης του τομέα υγείας προβλέπει ο ψηφιακός μετασχηματισμός που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης – Πρωταρχική η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ψηφιακή υγεία: Πλήρως ψηφιοποιημένα νοσοκομεία, ασφαλέστερα για τους ασθενείς, αλλά και αναδιάρθρωση του δικτύου πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) περίθαλψης περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα Υγείας της χώρας. Σχετικές αναφορές έκαναν ο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους στις ομιλίες τους στο συνέδριο Health IT  που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Κωτσιόπουλος, αναφέρθηκε στους 4 πυλώνες του Εθνικού Προγράμματος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Υγεία που αφορούν:

  • την εξάλειψη των ανισοτήτων για πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας,
  • την προσφορά λύσεων με νέες ψηφιακές υπηρεσίες στον πολίτη,
  • την διαμόρφωση ενός συστήματος που θα αποτελέσει ένα αξιόπιστο συνεργάτη του επαγγελματία Υγείας, και τέλος
  • τη δημιουργία πλήρως ψηφιοποιημένων νοσοκομείων που θα είναι ασφαλέστερα για τους ασθενείς.

Όπως επεσήμανε, η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, το Ψηφιακό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο, η Ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και η διευρυμένη χρήση της τηλεϊατρικής είναι οι 4 στόχοι του Εθνικού Προγράμματος που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία, εξασφαλίζοντας του πόρους για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των ψηφιακών συστημάτων, αλλά και στην ανάπτυξη των ψηφιακών ηγετών μέσα στα νοσοκομεία (digital clinical  leaders) οι οποίοι θα αναλάβουν την ψηφιακή αναβάθμισή τους. Επίσης ο κ. Κωτσιόπουλος τόνισε την ανάγκη οι χρήστες των νέων υπηρεσιών να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό τους έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο πιο κοντά σε αυτό που θέλουν.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη – εμβολιασμοί

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην διαχείριση της πανδημίας και στην παρακαταθήκη που υπάρχει πλέον ώστε να πραγματοποιηθεί το βήμα της επόμενης ημέρας. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, ανακαίνιση των κτιρίων και αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε να γίνει δυνατή η ψηφιακή στρατηγική για βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών υγείας στον πολίτη με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Η στρατηγική αυτή εστιάζει σε βασικούς άξονες όπως ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και τα e-ραντεβού, η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση – διαχείριση φαρμάκων.

Η ασθενοκεντρική οργάνωση του συστήματος υγείας, πρέπει να στοχεύει στην ολιστική φροντίδα, την πρόληψη, τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων και τη χρηματοδότηση βάσει αποτελεσμάτων, μέσω ξεκάθαρων και μετρήσιμων δεικτών. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι «όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς έναν ψηφιακό μετασχηματισμό στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του πολίτη σε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας επιτυγχάνοντας την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, σημείωσε πως το υπουργείο στηρίχθηκε στη ψηφιοποίηση για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου για τη διεξαγωγή τους, με τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του πολίτη. Όλα τα συστήματα έπρεπε να είναι ψηφιοποιημένα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια. Και για να επιτευχθεί αυτό, αναπτύχθηκε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού.

Πρώτος στόχος ήταν η διασφάλιση της ποιότητας της διαχείρισης του συστήματος και δεύτερος, η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών. Οι στόχοι επιτεύχθηκαν με τη χρήση ενός συστήματος πλήρως ψηφιοποιημένου, εύκολου και απλού, ενώ παράλληλα μέσω των SMS υπήρξε η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας διάλογος με το κράτος. Βεβαίως όλα αυτά τα συστήματα δεν υπήρχαν και αναπτύχθηκαν μέσα σε 2 μήνες. Τέλος η ψηφιοποίηση ολοκληρώθηκε δημιουργώντας έναν πύργο ελέγχου (control tower) επιτρέποντας την επιτυχή κάλυψη των αναγκών με βάση τον αριθμό εμβολίων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Αλέξανδρος Μπέρλερ στο Healthweb.gr: Σε καλό δρόμο είναι η Ελλάδα για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό

Από σήμερα το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid - Η Ελλάδα στο πρώτο κύμα των χωρών που το ενεργοποιούν

Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό από 1η Ιουνίου για τους Έλληνες - Πώς θα λειτουργεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η προσωπικότητά μας τα συναισθήματα των άλλων

Το χάρισμα συνδέεται με την ικανότητα να μεταδίδουμε συναισθήματα για να διεγείρουμε και να εμπνεύσουμε τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χαρισματικοί ηγέτες είναι σε θέση να πυροδοτούν συναισθήματα στους οπαδούς, τόσο θετικά συναισθήματα, όσο και αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός ή η οργή.

Η PMDD προστέθηκε πρόσφατα στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, παρέχοντας σημαντική διαγνωστική στήριξη.

Ως προς τη θεραπεία, οι ειδικοί αναφέρουν συνήθως δύο τύπους φαρμάκων, εκτός φυσικά από την ψυχοθεραπεία, που μπορούν να βοηθήσουν: εκείνα που επηρεάζουν την ωορρηξία και εκείνα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (CMS).

Ιταλική συνταγή με μελιτζάνες που θα σας συναρπάσει

Πάρτε τον χρόνο σας και συνεχίστε μέχρι η μελιτζάνα να ροδίσει και να μαλακώσει. Αφαιρέστε και μεταφέρετε σε μια πιατέλα, χωρίς να στραγγίσετε σε χαρτί κουζίνας. Εν τω μεταξύ, βάλτε κατσαρόλα με άφθονο νερό για να βράσει και αλατίστε το.

Η Κίνα θα αναγκάσει τους γονείς να διδάξουν τους νέους να «αγαπούν το κόμμα, το έθνος, τους ανθρώπους και τον σοσιαλισμό»

Ο Νόμος για την Προώθηση της Οικογενειακής Εκπαίδευσης απαγορεύει στους γονείς να χρησιμοποιούν «βία» για να βάλουν τα παιδιά τους στην ευθεία, αλλά τους παροτρύνει να είναι «φειδωλοί και λιτοί» ενσταλάζοντας ταυτόχρονα έναν «θετικό χαρακτήρα» στα παιδιά που φροντίζουν, ανέφερε η Independent.

Οι Ω-3 τροφές μπορούν να αναστρέψουν τις μνημονικές βλάβες που προκαλεί η υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: "Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη", επισημαίνει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

Πώς να εντάξετε το άμυλο στη διατροφή σας;

Άμυλο Διατροφή: Το άμυλο μετατρέπεται σε γλυκόζη για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια για το σώμα σας. Η γλυκόζη κυκλοφορεί σε όλο το σώμα σας διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματός σας και απορροφάται από τα κύτταρα και χρησιμοποιείται ως πηγή καυσίμου, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει όλες τις σωματικές λειτουργίες σας και είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα.

Ενισχύστε φυσικά την ερωτική σας διάθεση

Σεξουαλική επιθυμία: Εάν η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία είναι ένα συστατικό στη σχέση σας, η καλή επικοινωνία είναι απαιραίτητο βήμα στην θεραπεία. Εάν είστε σε θέση να μιλήσετε πιο ανοιχτά ως ζευγάρι για να λύσετε οποιοδήποτε άγχοςή πρόκληση στη σχέση, να κοινωνήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, ενώ εκφράζετε ενσυναίσθηση και κατανόηση για τον/την σύντροφό σας, είναι πολύ πιο εύκολο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ σας στην ερωτική διάθεση ή επαφή.