ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ψηφιακή υγεία: Οι τέσσερις πυλώνες ενίσχυσης στον τομέα της υγείας

Ψηφιακή υγεία: Οι τέσσερις πυλώνες ενίσχυσης στον τομέα της υγείας

Τέσσερις πυλώνες ενίσχυσης του τομέα υγείας προβλέπει ο ψηφιακός μετασχηματισμός που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης – Πρωταρχική η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ψηφιακή υγεία: Πλήρως ψηφιοποιημένα νοσοκομεία, ασφαλέστερα για τους ασθενείς, αλλά και αναδιάρθρωση του δικτύου πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) περίθαλψης περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα Υγείας της χώρας. Σχετικές αναφορές έκαναν ο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους στις ομιλίες τους στο συνέδριο Health IT  που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Κωτσιόπουλος, αναφέρθηκε στους 4 πυλώνες του Εθνικού Προγράμματος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Υγεία που αφορούν:

  • την εξάλειψη των ανισοτήτων για πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας,
  • την προσφορά λύσεων με νέες ψηφιακές υπηρεσίες στον πολίτη,
  • την διαμόρφωση ενός συστήματος που θα αποτελέσει ένα αξιόπιστο συνεργάτη του επαγγελματία Υγείας, και τέλος
  • τη δημιουργία πλήρως ψηφιοποιημένων νοσοκομείων που θα είναι ασφαλέστερα για τους ασθενείς.

Όπως επεσήμανε, η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, το Ψηφιακό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο, η Ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και η διευρυμένη χρήση της τηλεϊατρικής είναι οι 4 στόχοι του Εθνικού Προγράμματος που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία, εξασφαλίζοντας του πόρους για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των ψηφιακών συστημάτων, αλλά και στην ανάπτυξη των ψηφιακών ηγετών μέσα στα νοσοκομεία (digital clinical  leaders) οι οποίοι θα αναλάβουν την ψηφιακή αναβάθμισή τους. Επίσης ο κ. Κωτσιόπουλος τόνισε την ανάγκη οι χρήστες των νέων υπηρεσιών να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό τους έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο πιο κοντά σε αυτό που θέλουν.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη – εμβολιασμοί

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην διαχείριση της πανδημίας και στην παρακαταθήκη που υπάρχει πλέον ώστε να πραγματοποιηθεί το βήμα της επόμενης ημέρας. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, ανακαίνιση των κτιρίων και αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε να γίνει δυνατή η ψηφιακή στρατηγική για βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών υγείας στον πολίτη με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Η στρατηγική αυτή εστιάζει σε βασικούς άξονες όπως ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και τα e-ραντεβού, η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση – διαχείριση φαρμάκων.

Η ασθενοκεντρική οργάνωση του συστήματος υγείας, πρέπει να στοχεύει στην ολιστική φροντίδα, την πρόληψη, τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων και τη χρηματοδότηση βάσει αποτελεσμάτων, μέσω ξεκάθαρων και μετρήσιμων δεικτών. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι «όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς έναν ψηφιακό μετασχηματισμό στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του πολίτη σε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας επιτυγχάνοντας την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, σημείωσε πως το υπουργείο στηρίχθηκε στη ψηφιοποίηση για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου για τη διεξαγωγή τους, με τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του πολίτη. Όλα τα συστήματα έπρεπε να είναι ψηφιοποιημένα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια. Και για να επιτευχθεί αυτό, αναπτύχθηκε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού.

Πρώτος στόχος ήταν η διασφάλιση της ποιότητας της διαχείρισης του συστήματος και δεύτερος, η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών. Οι στόχοι επιτεύχθηκαν με τη χρήση ενός συστήματος πλήρως ψηφιοποιημένου, εύκολου και απλού, ενώ παράλληλα μέσω των SMS υπήρξε η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας διάλογος με το κράτος. Βεβαίως όλα αυτά τα συστήματα δεν υπήρχαν και αναπτύχθηκαν μέσα σε 2 μήνες. Τέλος η ψηφιοποίηση ολοκληρώθηκε δημιουργώντας έναν πύργο ελέγχου (control tower) επιτρέποντας την επιτυχή κάλυψη των αναγκών με βάση τον αριθμό εμβολίων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Αλέξανδρος Μπέρλερ στο Healthweb.gr: Σε καλό δρόμο είναι η Ελλάδα για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό

Από σήμερα το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid - Η Ελλάδα στο πρώτο κύμα των χωρών που το ενεργοποιούν

Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό από 1η Ιουνίου για τους Έλληνες - Πώς θα λειτουργεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Γιατί αρρωσταίνουμε το καλοκαίρι;

Κρυολόγημα; Ανεξάρτητα από την εποχή, οι ιώσεις που προκαλούν συμπτώματα κρυολογήματος είναι μεταδοτικές. Μεταδίδονται μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων στον αέρα που αποβάλλονται από τη μύτη και το στόμα ενός ατόμου όταν φτερνίζεται, βήχει ή μιλάει.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.

Τελικά, είναι η στυτική δυσλειτουργία ψυχολογικό σύμπτωμα;

Στυτική Δυσλειτουργία: Τα ψυχολογικά θέματα μπορούν να επηρεάσουν περισσότερα από την ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στη σεξουαλική σας λειτουργία.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.