ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς σχετίζονται οι επεξεργασμένες τροφές με την κατάθλιψη

Πώς σχετίζονται οι επεξεργασμένες τροφές με την κατάθλιψη

Μπορεί στη σημερινή εποχή να μας φανεί περίεργο, όμως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν, σε συνειδητό ή υποσυνείδητο επίπεδο, ότι ο νους και το σώμα δεν συνδέονται με κανένα τρόπο. Κι όμως, υπάρχει μια εξαιρετικά ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο νου και το σώμα και πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε αυτή όταν μιλάμε για ψυχικές διαταραχές.

Τα ψυχικά προβλήματα είναι το ίδιο πραγματικά με τα σωματικά και μάλιστα εκδηλώνονται στο σώμα μας με συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, διάφορα άλλα είδη πόνου, κόπωση και πολλά άλλα. Επίσης, ισχύει και το αντίστροφο: φυσικοί τραυματισμοί και ασθένειες έχουν ψυχικές «παρενέργειες», όπως κατάθλιψη και άγχος.

Με τον ίδιο τρόπο το φαγητό που καταναλώνουμε έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ όση συνειδητοποιούμε. Οι παράγοντες που συνεισφέρουν σε μια ψυχική διαταραχή είναι πολλοί: εμπειρίες, γενετική προδιάθεση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, περιβάλλον, συνθήκες. Ζούμε σε μια εποχή «παράλογη» και η πίεση που ασκείται στον ανθρώπινο ψυχισμό είναι μεγάλη.

Οι πειρασμοί του πρόχειρου φαγητού

Ο κύκλος επιβαρύνεται όταν θρέφουμε το σώμα μας με πρόχειρες, εύκολες και «γευστικές» τροφές, οι οποίες είναι πλήρως επεξεργασμένες, με υψηλά ποσοστά ζάχαρης και πολλά τεχνητά συστατικά. Ο μέσος άνθρωπος που συνεχώς τρέχει να προλάβει χρειάζεται κάτι εύκολο και έτοιμο.

Ο μέσος άνθρωπος επίσης συναντά στο δρόμο του για την εργασία κάθε πρωί 4 ή 5 εστιατόρια. Επιπλέον, βομβαρδίζεται με προσφορές σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα πρόχειρου φαγητού. Και φυσικά είναι η γεύση αυτή που μας έλκει σε εκείνες τις προτηγανισμένες τηγανιτές πατάτες με κέτσαπ. Είναι μια γρήγορη, εύκολη λύση και οι άνθρωποι πέφτουμε θύματά της, αλλά εις βάρος της υγείας μας, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής.

Η σύνδεση ανάμεσα στο φαγητό και την ψυχική υγεία

Διάφορες έρευνες έχουν υποδείξει τη σύνδεση ανάμεσα στο φαγητό και την ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, έρευνα του 2018 από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ συμπέρανε ότι η διατροφή που βασίζεται στο πρόχειρο φαγητό, στα κέικ και στο επεξεργασμένο κρέας αυξάνει κατά 40% την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Φαίνεται ότι σε επίπεδο οργανισμού, οι φλεγμονές βρίσκονται πίσω από ένα μεγάλο μέρος της σχέσης κακής διατροφής και ψυχικής υγείας. Φυσικά, αν και οι αιτίες της κατάθλιψης είναι πολλές και όχι μία, το ντουέτο της υγιεινής διατροφής και της άσκησης βελτιώνει κατά πολύ την κατάσταση. Μπορεί να την απαλείψει, αλλά την κάνει πιο διαχειρίσιμη.

Η σύνδεση ψυχικής υγείας – διατροφής είναι κάτι που όλες οι κυβερνήσεις και οι εταιρίες χρειάζεται να λάβουν υπόψη τους. Η παχυσαρκία, το στρες και οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζονται και εντείνονται από τις τροφές που βάζουμε στο σώμα μας.

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι πολύ διαφορετικό από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε συχνά στο σπίτι μας. Αν έχουμε ένα πλυντήριο ρούχων και αποφασίσουμε να βάλουμε μια μπάρα σαπουνιού για να πλύνουμε τα ρούχα μας, το πλυντήριο δεν θα λειτουργήσει σωστά και τα ρούχα δεν πρόκειται να πλυθούν. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε ένα καλό υγρό απορρυπαντικό, τότε τόσο τα ρούχα όσο και το ίδιο το πλυντήριο θα είναι ασφαλή.

Ποια είναι η διαφορά με το ανθρώπινο σώμα; Το σώμα μας δεν είναι σχεδιασμένο να αντέξει τις επεξεργασμένες τεχνητές τροφές τις οποίες μας σερβίρουν, όπως το πλυντήριο δεν είναι σχεδιασμένο για μπάρες σαπουνιού.

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες είναι να γνωρίζουμε ότι κάθε μέρα οι άνθρωποι αργοπεθαίνουμε καταναλώνοντας τροφές ασύμβατες προς τον οργανισμό μας. Μέσα στις στρεσογόνες ζωές μας, αναζητάμε τροφές που θα μας προσφέρουν προσωρινά ευχαρίστηση, ώστε να μπορέσουμε απλά να λειτουργήσουμε. Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι το πρόχειρο φαγητό είναι ένας «σιωπηλός, αργός δολοφόνος», αλλά όλοι μας μπορούμε να απελευθερωθούμε αν επιλέξουμε σωστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εμβόλιαn κορωνοϊός : Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν

Εμβόλια κορωνοϊός : Με βάση τα δεδομένα από κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson η προστασία των εμβολίων είναι τουλάχιστον τρεις μήνες.  Στην πραγματικότητα αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το πόσο θα είναι αυτό, καθώς ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.

Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών

Μια νέα εξήγηση πίσω από τη θετική επίδραση μια διατροφής μεσογειακού τύπου στη ρύθμιση της φλεγμονής ανέδειξε πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου

Σεξουαλική υγεία: Τα αντησυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών

Σεξουαλική υγεία: Στο παρόν άρθρο φαίνεται ότι η από του στόματος αντισυλληπτική χρήση προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Το προστατευτικό αποτέλεσμα παραμένει για αρκετές δεκαετίες μετά τη διακοπή της χρήσης.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Γαλακτοκομικά διατροφή: Συμβουλές εξαιρετικά υγιεινών τροφών

Γαλακτοκομικά διατροφή: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύ χρήσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να τα τρώμε σε καθημερινή βάση . Γι αυτό σου βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε υγιεινές γαλακτοκομικές τροφές.

ΟΠΕΚΑ επιδόματα: Τότε γίνονται οι καταβολές

ΟΠΕΚΑ επιδόματα: Ο οργανισμός προνοιακών επιδομάτων και κοινωνικής αλληλεγγύης εξέδωσε ανακοίνωση για το πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα που δίνει για τον μήνα Απρίλιο και ποια επιδόματα θα καταβάλλει.