Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μύκητες νύχια: Πώς αντιμετωπίζονται οι μύκητες στα νύχια και ποια καθημερινή ρουτίνα πρέπει να ακολουθούμε;

Μύκητες νύχια: Πώς αντιμετωπίζονται οι μύκητες στα νύχια και ποια καθημερινή ρουτίνα πρέπει να ακολουθούμε;

Μύκητες νύχια: Οι μύκητες εμφανίζονται λόγω λοιμώξεων που προσβάλλουν τα δάχτυλά σας. Αυτό προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα και οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται από τον ιό τύπου 1 και όχι από τον τύπο 2.

Οι μύκητες στα νύχια έχουν οριστεί ως μια επώδυνη λοίμωξη του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως στα δάχτυλά. Ευρέως αποκαλούμενο ερπητικό λευκό, προκαλείται από έναν ιό που είναι γνωστός ως απλός έρπης. Υπάρχουν δύο είδη ιών που οδηγούν σε ερπητική λοίμωξη. Είναι γνωστά ως τύπου 1 και τύπου 2. Μεταδίδεται μέσω στενής επαφής (κυρίως μέσω σωματικών υγρών) με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό του απλού έρπητα.

Αιτίες

Οι μύκητες εμφανίζονται λόγω λοιμώξεων που προσβάλλουν τα δάχτυλά σας. Αυτό προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα και οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται από τον ιό τύπου 1 και όχι από τον τύπο 2.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν λίγοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ερπητοειδούς λευκού. Αυτά είναι:

 • Εάν πάσχετε ήδη από επιχείλιο έρπη ή λοίμωξη από έρπη και έχετε αγγίξει την περιοχή, μεταδίδοντας έτσι τη μόλυνση σε άλλα μέρη και αυξάνετε τον κίνδυνο αιμορραγίας.
 • Μέσω στενής επαφής ή επαφής πληγής ή φουσκάλας ενός ήδη μολυσμένου ατόμου.
 • Σε περίπτωση που έχετε εξασθενημένη ανοσία , διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να υποφέρετε από αυτή την πάθηση. Διαβάστε περίπου 10 τροφές που βοηθούν να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Συμπτώματα

Υπάρχουν μερικά συμπτώματα που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ένα whitlow.

 • Μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση καψίματος στα δάχτυλα. Κατά καιρούς, μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη ή και ακραία.
 • Θα υπάρχει πρήξιμο κάτω από τα νύχια των δακτύλων , το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο.
 • Μπορεί να παρατηρήσετε μερικές φουσκάλες που είναι γεμάτες με υγρό.
 • Μπορεί να υπάρχει ερυθρότητα σε όλη την περιοχή (μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή σε ορισμένες περιπτώσεις).

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει για συμπτώματα που βιώσατε πριν από την εξέταση. Θα ερωτηθείτε επίσης για οποιοδήποτε ιστορικό λοιμώξεων από έρπητα και επίσης για τυχόν τρέχουσες λοιμώξεις που επηρεάζουν άλλες περιοχές του σώματός σας, όπως τα χείλη, το στόμα ή ακόμα και τα γεννητικά όργανα. Εάν οι λοιμώξεις επαναλαμβάνονται, ο γιατρός σας πιθανότατα θα πάρει ένα στυλεό από αυτό το δάχτυλο που έχει προσβληθεί. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της κατάστασής σας και να σας βοηθήσει να αποφασίσετε το σωστό είδος θεραπείας που απαιτείται.

Θεραπεία

Συνήθως, οι ερπητικές ασφυξίες δεν χρειάζονται περισσότερο από ένα μήνα για να αναρρώσουν και δεν απαιτούν δαπανηρή θεραπεία. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε έντονο πόνο στον αντίχειρα ή στα δάχτυλα, συνήθως συνιστώνται παυσίπονα καθώς ανακουφίζουν την επώδυνη αίσθηση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να μην κάνετε αυτοθεραπεία για να αποφύγετε τυχόν σοβαρές επιπλοκές.

Επιπλοκές

Εάν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση στις γύρω περιοχές. Επίσης, η πιθανότητα υποτροπής είναι πολύ υψηλή. Μπορεί να ταλαιπωρήσει την περιοχή του δακτύλου ή του αντίχειρα με αποτέλεσμα να γίνει λίγο ευαίσθητο ή μουδιασμένο. Επιπλέον, ο κίνδυνος να επηρεαστούν και άλλα δάκτυλα είναι πολύ υψηλός. Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας όταν έχετε μολυνθεί, καθώς τα μάτια σας μπορεί επίσης να μολυνθούν. Εάν έχετε λοιμώξεις ασταμάτητα και δεν λάβετε θεραπεία, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ουλές στα δάχτυλά σας.

Πρόληψη

Μπορείτε πάντα να αποτρέψετε την εξάπλωση των μυκήτων σε άλλα μέρη του σώματός σας ακολουθώντας μερικά απλά βήματα σε τακτική βάση. Αυτά είναι:

 1. Μην αγγίζετε ποτέ τη μολυσμένη περιοχή καθώς είναι πιο πιθανό να μεταδώσετε τη μόλυνση σε άλλες περιοχές.
 2. Θα πρέπει να καλύψετε τα δάχτυλά σας με ένα γύψο όταν επηρεάζονται από ασφυξία.
 3. Προσπαθήστε να μην μοιράζεστε τις πετσέτες με άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό του έρπητα (ειδικά κρατήστε τις πετσέτες σας καθαρές σε τακτική βάση και φροντίστε να τις στεγνώνετε καλά).
 4. Διατηρήστε την κατάλληλη υγιεινή για να είστε ασφαλείς και να αποτρέψετε την εξάπλωση του ιού.
 5. Μην φοράτε τους φακούς επαφής σας εάν πάσχετε από ασφυξία. Αντ’ αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γυαλιά σας για κάποιο χρονικό διάστημα.
 6. Εάν το παιδί σας έχει προσβληθεί από λοίμωξη, ενθαρρύνετέ το να μην πιπιλίζει τον αντίχειρα για να αποτρέψετε την εξάπλωση της λοίμωξης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περιποιηθείτε τις παρωνυχίδες για πιο απαλά χέρια

Έξι τρόποι για δυνατά και υγιή νύχια

Φυσικός τρόπος για την περιποίηση των άκρων σας

Μην κόβετε τα πετσάκια, είναι «ασπίδα»

Συμβουλές για δυνατά και υγιή νύχια

Νύχια υγιή και μακριά σε χρόνο ρεκόρ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

BRI: Τι είναι ο δείκτης στρογγυλότητας σώματος;

BRI: Αντί να εξετάζει το ύψος και το βάρος, το BRI ποσοτικοποιεί μαθηματικά τα επίπεδα σωματικού λίπους εξετάζοντας το ύψος και την περίμετρο της μέσης. Αυτό παρέχει μια τιμή που κυμαίνεται συνήθως από ένα έως 20.

Close Icon