ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μυϊκοί πόνοι: Πότε μπορεί να νιώσουμε μυϊκούς πόνους και πώς τους αντιμετωπίζουμε;

Μυϊκοί πόνοι: Πότε μπορεί να νιώσουμε μυϊκούς πόνους και πώς τους αντιμετωπίζουμε;

Μυϊκοί πόνοι: Ο μυικός πόνος εμφανίζεται λίγες μόνο ώρες μετά την άσκηση και παραμένει μετά τη δραστηριότητα για μία ή δύο ημέρες.

Οι μυϊκοί πόνοι ή μυαλγίες είναι εξαιρετικά συχνές. Είτε πήγατε για μεγαλύτερη βόλτα από ό,τι συνήθως είτε προπονείστε για μαραθώνιο, οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα εκτός του συνηθισμένου μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους και αυτό είναι μια φυσιολογική προσαρμοστική απόκριση.  Από τις πιο κοινές αιτίες, η μεγάλη είναι η υπερβολική προσπάθεια. Μας αρέσει να πιέζουμε τον εαυτό μας και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι αθλητής που πιέζεις τον εαυτό σου. Μπορεί απλώς να είστε ένα άτομο που πήγε για μια μεγάλη βόλτα ή σηκώσατε κάτι βαρύ ή μετακινείτε πολλά κουτιά πηγαίνοντας σε ένα νέο μέρος. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο.

Η υπερβολική προσπάθεια εξαρτάται από το άτομο;

Aυτό που μπορεί να είναι υπερβολικό για ένα άτομο μπορεί να μην είναι για κάποιον άλλο; Μερικοί άνθρωποι είναι πιο συνηθισμένοι στην άσκηση από άλλους. Έτσι, όταν λέμε ότι δεν κάνουμε ακραίες δραστηριότητες, αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι για έναν μαραθωνοδρόμο ή έναν υπερμαραθωνοδρόμο έναντι κάποιου που συνήθως δεν ασκείται. Και έτσι, το βασικό μήνυμα εκεί είναι να ακούτε το σώμα σας για να αποτρέψετε τέτοιου είδους προβλήματα.

Πώς μπορείτε να διακρίνετε τους πόνους που νιώθετε;

Ο πόνος είναι διαφέρει σε κάθε περιοχή.  Ο μυικός πόνος εμφανίζεται λίγες μόνο ώρες μετά την άσκηση και παραμένει μετά τη δραστηριότητα για μία ή δύο ημέρες. Μερικές φορές υπάρχει κάτι που ονομάζεται καθυστερημένη έναρξη μυϊκού πόνου ή είχατε μια ιδιαίτερα σκληρή προπόνηση και πονάτε για αρκετές ημέρες. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί όταν ασκούμαστε, οι μύες μας καταστρέφονται σε μικροσκοπικό επίπεδο και χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψουν. Αυτό είναι φυσιολογικό και υγιές.

Το είδος του πόνου που δεν μας αρέσει είναι αυτό που συμβαίνει ξαφνικά. Κάτι πονάει, κάτι αιχμηρό συνέβη και το νιώθεις. Μπορεί να γκρινιάζει. Μπορεί να γίνει χρόνιο πρόβλημα. Αυτός ο οξύς πόνος, αυτός που ακτινοβολεί σε διαφορετικές περιοχές, αυτός που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργείτε, τον τρόπο που περνάτε τη μέρα σας ή τον τρόπο που περπατάτε. Αυτός είναι ο πόνος που δεν θέλουμε. Και εδώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή. Κάτι όμως που δεν λύνεται μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό τραυματισμό.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του μυϊκού πόνου στο σπίτι;

Υπάρχει ένα απλό μνημονικό που κυκλοφορεί: Ξεκουραστείτε, πάγος, συμπιέστε και ανυψώστε. Και η ξεκούραση είναι πραγματικά το κλειδί εκεί. Εάν το σώμα σας λέει ότι κάτι πονάει, χαλαρώστε. Πάρτε μια ή δύο μέρες άδεια και αυτό θα σας βοηθήσει. Μπορείτε επίσης να πάρετε απλά παυσίπονα, εάν δεν υπάρχουν προβλήματα που σας είπε ο γιατρός σας, κάτι όπως ακεταμινοφαίνη ή ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη.

Σε ποιο σημείο πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από γιατρό;

Πες ότι απλά δεν βελτιώνεται. Είναι απλά πολύ οδυνηρό. Ό,τι και να κάνεις, δεν φεύγει. Νομίζω ότι σε εκείνο το σημείο, αξίζει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Θέλετε να προσδιορίσετε αν υπάρχει δομικά κάτι λάθος ή υπάρχει συστημική ασθένεια. Και αν αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα όπως πυρετός ή έχετε αδυναμία ή γενικά παρατηρήσετε ότι κάτι άλλο μειώνεται πέρα από τον πόνο, είναι καιρός να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό.

Ποια βήματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μυϊκού πόνου;

Ο απλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κάνετε μια σταδιακή προοδευτική άσκηση που βασίζεται σε αυτά που σας λέει το σώμα σας. Η ξεκούραση είναι φίλος σας και οι στόχοι της άσκησης θα πρέπει να είναι σαν να χτίζετε ένα σπίτι και δεν εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Έτσι, για να δείτε αυτά τα οφέλη με την πάροδο του χρόνου, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε την άσκηση σε τακτική βάση. Όταν σηκώνετε κάτι ή κάνετε μια δραστηριότητα, το να διατηρείτε καλή φόρμα και να γνωρίζετε ποια είναι τα όριά σας, είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποτρέψετε τον πόνο και τον τραυματισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κότσι ποδιού: Η χειρουργική επέμβαση θα λειτουργήσει για εσάς;

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συσχετίσει τον πόνο των ασθενών με κεφαλαλγία;

Πώς μπορείτε να αυτοεξυπηρετείστε στο σπίτι μετά από μία επέμβαση;

Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Με μια ισορροπημένη διατροφή και την αντίληψη των συμπτωμάτων έλλειψης, μπορούμε να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και ενεργητικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βελτίωση της πρόβλεψης του προχωρημένου καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων

Η προσφορά συμπληρωματικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει την πιθανότητα διάγνωσης προχωρημένου καρκίνου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θυμαριού

Θυμάρι: Με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, την υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το θυμάρι μας χαρίζει μια συνολική ευεξία που ξεπερνά τα σύνορα της καθημερινής μας ζωής.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.