ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μικροβίωμα: Γιατί αυξάνεται ο καρκίνος του εντέρου στις μικρότερες ηλικίες;

Μικροβίωμα: Γιατί αυξάνεται ο καρκίνος του εντέρου στις μικρότερες ηλικίες;

Μικροβίωμα: Ο αριθμός των νεαρών ενηλίκων που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν διπλασιάστηκε σε διάστημα 25 ετών.

Με τον καρκίνο του παχέος εντέρου να αυξάνεται στους νεότερους Αμερικανούς, οι ερευνητές εργάζονται για να καταλάβουν το γιατί. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το μικροβίωμα – η κοινότητα των μικροοργανισμών στο σώμα – μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Μικροβίωμα του εντέρου

“Οι νεότεροι άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν πιο βιολογικά επιθετικούς καρκίνους και οποιοδήποτε όφελος επιβίωσης έχουν όταν είναι νεότεροι αντισταθμίζεται από την πιο επιθετική βιολογία του όγκου. Γνωρίζουμε επίσης ότι, ως επί το πλείστον, η γενετική δεν εξηγεί την πρόσφατη αύξηση των νέων έναρξη της νόσου», είπε ο Δρ Benjamin Weinberg. Είναι αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Καρκίνου Lombardi του Πανεπιστημίου Georgetown, στην Ουάσιγκτον, D.C.

«Όμως έχουμε τρισεκατομμύρια βακτήρια που κατοικούν στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου μας, μερικά από τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, επομένως πιστεύουμε ότι το μικροβίωμα μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της νόσου καθώς εμπλέκεται σε την αλληλεπίδραση μεταξύ της γενετικής, του περιβάλλοντος, της διατροφής και του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου», πρόσθεσε ο Weinberg σε δελτίο ειδήσεων από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

Τα ευρήματα έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν τον Ιούνιο στην ετήσια συνάντηση της εταιρείας, στο Σικάγο. Η έρευνα που παρουσιάζεται σε ιατρικές συναντήσεις θα πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές.

Ο αριθμός των νεαρών ενηλίκων που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν διπλασιάστηκε σε διάστημα 25 ετών. Το ποσοστό περιστατικών ήταν 11% το 1995 και 20% το 2020, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Μελετώντας το μικροβίωμα ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ερευνητές είδαν ότι τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί στους όγκους των ασθενών διέφεραν ευρέως ανάλογα με το αν είχαν πρώιμη έναρξη της νόσου (ηλικία 45 ετών ή μικρότερη) ή όψιμη έναρξη (ηλικία 65 ετών και άνω).

Ορισμένα μικρόβια μπορεί να διαταράξουν την επένδυση του παχέος εντέρου. Αυτό προάγει τη φλεγμονή των ιστών και μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων του παχέος εντέρου, οδηγώντας σε καρκίνο, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ένας συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων, το Fusobacterium nucleatum (F. nuc), μπορεί να καταστείλει τις ανοσολογικές αποκρίσεις στο κόλον, επιτρέποντας την ανάπτυξη του καρκίνου.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το DNA και το μικροβίωμα των όγκων από 36 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 45 ετών. Εξέτασαν επίσης δείγματα από 27 άτομα που διαγνώστηκαν μετά την ηλικία των 65 ετών.

Οι ερευνητές εντόπισαν 917 μοναδικά είδη βακτηρίων και μυκήτων στους όγκους. Μεταξύ των πιο κοινών ήταν το F. nuc, το οποίο εμφανίστηκε εξίσου στο 30% περίπου των όγκων πρώιμης και όψιμης έναρξης. Cladosporium sp. βρέθηκε πιο συχνά στον πρώιμο καρκίνο. Pseudomonas luteola, Ralstonia sp., και Moraxella osloensis παρατηρήθηκαν περισσότερο σε ηλικιωμένους ασθενείς. Άλλα βρέθηκαν μόνο στο μικροβίωμα των ατόμων με όψιμη έναρξη της νόσου. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Επειδή έχουμε γενετικά δεδομένα όγκου και αποτελέσματα ερωτηματολογίων διατροφής από πολλούς από τους ασθενείς μας, ελπίζουμε να διερευνήσουμε περισσότερες σχέσεις και άλλες πτυχές του τρόπου με τον οποίο το μικροβίωμα επηρεάζει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου στο μέλλον», είπε ο Weinberg. «Μας ενδιαφέρει επίσης το κυκλοφορούν μικροβίωμα, όπως τα βακτήρια που θα μπορούσαν να ληφθούν σε δείγμα αίματος, και πώς αυτό συσχετίζεται με τα βακτήρια στο έντερο και στον όγκο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υποστήριξη του πεπτικού σας συστήματος - Τρεις τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πάτε τουαλέτα το πρωί!

Νικήστε τον χρόνο με την επίτευξη της βέλτιστης ευεξίας

Οι γυναίκες πιο ανθεκτικές στις διαταραχές του ρολογιού του σώματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είδη τροφών μπορούν να καθαρίσουν το στομάχι σας;

Στομάχι τροφές: Όταν αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές, είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι ήπιες για το πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.

Τι είναι ο σαποϊός και πώς αντιμετωπίζεται;

Σαποϊός συμπτώματα: Ο σαποϊός είναι ένας τύπος ιού που επηρεάζει κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με γαστρεντερίτιδα, όπως έμετο, διάρροια, κράμπες στο στομάχι και ναυτία.

Ξεκίνησε η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων

Φορολογικές δηλώσεις: Η περίοδος υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023 ξεκίνησε την Πέμπτη 25 Απριλίου, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024.

Νέα έρευνα υπόσχεται ελπίδα στη μάχη κατά της παιδικής άνοιας

Οι περισσότεροι τύποι παιδικής άνοιας προκαλούνται από μεταλλάξεις (ή λάθη) στο DNA μας. Αυτά τα λάθη οδηγούν σε μια σειρά από σπάνιες γενετικές διαταραχές, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν παιδική άνοια. 

Είναι τα σπορέλαια επικίνδυνα για την υγεία σας;

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry διαπίστωσε ότι η θέρμανση φυτικών ελαίων, όπως το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο, σε υψηλές θερμοκρασίες παρήγαγε υψηλά επίπεδα τοξικών ενώσεων.

Κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών της φλεγμονής και της μεταβολικής δυσλειτουργίας που προκαλείται από την παχυσαρκία

Ο καθηγητής POSTECH Jong Kyoung Kim δήλωσε, "Επιτέλους αποκαλύψαμε τον μηχανισμό που διέπει τον μηχανισμό της πρωτεΐνης TM4SF19 για τη ρύθμιση της λυσοσωμικής δραστηριότητας. Οι ανακαλύψεις μας μπορεί να ανοίξουν νέους δρόμους για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών διαταραχών."