Επιστημονικά Νέα

Κιρκάδιος ρυθμός: Οι γυναίκες πιο ανθεκτικές στις διαταραχές του ρολογιού του σώματος

Κιρκάδιος ρυθμός: Οι γυναίκες πιο ανθεκτικές στις διαταραχές του ρολογιού του σώματος

Κιρκάδιος ρυθμός: Η συνεχής μάχη ενάντια στον φυσικό ρυθμό του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου.

Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά όλοι έχουμε ένα ρολόι να τρέχει μακριά μας. Αυτό το κιρκάδιο ρολόι λειτουργεί σε έναν κύκλο περίπου 24 ωρών. Επηρεάζει το πότε κοιμόμαστε, ξυπνάμε και τρώμε, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, το ρολόι του σώματός μας μερικές φορές μπορεί να πάει στραβά, με αποτέλεσμα αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση». Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι η εργασία με βάρδιες. Σκεφτείτε νοσοκόμες, αστυνομικούς, εργάτες εργοστασίων και πολλούς άλλους που μοχθούν όσο εμείς οι υπόλοιποι κοιμόμαστε.

Αυτό το μοτίβο εργασίας τους αναγκάζει να είναι ενεργοί όταν το ρολόι του σώματός τους τους λέει να κοιμηθούν και το αντίστροφο. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η συνεχής μάχη ενάντια στον φυσικό ρυθμό του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτό είναι ένα σύμπλεγμα καταστάσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που συμβαίνουν μαζί και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι λιγότερο ευάλωτες στις συνέπειες για την υγεία της κιρκαδικής κακής ευθυγράμμισης από τους άνδρες. Στο πρώτο μέρος αυτής της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διερεύνησαν πώς η κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση επηρεάζει τα αρσενικά και τα θηλυκά ποντίκια. Χειροποίησαν το περιβάλλον των ποντικιών για να διαταράξουν τους συνήθεις κύκλους τους τη νύχτα της ημέρας, παρόμοια με τη διαταραχή που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε βάρδιες.

Τα θηλυκά ποντίκια αποδείχθηκαν εκπληκτικά ανθεκτικά σε αυτές τις αλλαγές. Ακόμη και κάτω από το άγχος μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά – ένα σενάριο που συνήθως προκαλεί προβλήματα υγείας – τα θηλυκά ποντίκια διατήρησαν τα κανονικά πρότυπα καθημερινής τους δραστηριότητας. Τα αρσενικά ποντίκια, από την άλλη, δυσκολεύονταν να προσαρμοστούν και ο χρόνος που έτρεχαν στους τροχούς τους έγινε λιγότερο συνεπής.

Εκτός από την παρατήρηση της δραστηριότητας των ποντικών, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της κιρκαδικής κακής ευθυγράμμισης στη λειτουργία των γονιδίων στο συκώτι των ποντικών. Ενώ το σώμα μας έχει ένα κεντρικό ρολόι στον εγκέφαλο, κάθε όργανό μας, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, έχει το δικό του σύνολο γονιδίων “ρολόι” που ακολουθούν τον ρυθμό που ορίζει αυτό το κύριο ρολόι. Τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά ποντίκια, τα κύρια γονίδια του ρολογιού στο συκώτι – αυτά που αποτελούν τον πυρήνα αυτού του τοπικού συστήματος χρονομέτρησης – παρέμειναν ενεργά ακόμη και όταν τα προγράμματα ύπνου-αφύπνισης των ποντικών διαταράσσονταν.

Ωστόσο, η διαταραχή είχε διαφορετική επίδραση σε ένα ευρύτερο σύνολο γονιδίων στο ήπαρ. Αυτά τα γονίδια ακολουθούν ένα ρυθμικό μοτίβο υπό τον έλεγχο των πρωταρχικών γονιδίων του ρολογιού και είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού. Σε αρσενικά ποντίκια, η ρυθμική δραστηριότητα αυτών των γονιδίων του ήπατος είχε σχεδόν χαθεί εντελώς. Αλλά στα θηλυκά ποντίκια, πολλά από αυτά τα γονίδια συνέχισαν την κυκλική τους δραστηριότητα παρά τη διαταραχή ύπνου-εγρήγορσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα βακτήρια του εντέρου των ποντικών, ή αλλιώς «μικροβιόδιο». Είναι ενδιαφέρον ότι τα αρσενικά ποντίκια εμφάνισαν σημαντική αύξηση σε ορισμένα βακτήρια που παρατηρούνται συχνά σε άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, παρόμοιο με τα γονίδια του ήπατος, το μικροβίωμα των θηλυκών ποντικών δεν φαινόταν να έχει αλλάξει πολύ. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά στην κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση από τα αρσενικά ποντίκια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μετάφραση ευρημάτων από ποντίκια σε ανθρώπους δεν είναι πάντα απλή. Τα ποντίκια δεν είναι μικροσκοπικοί άνθρωποι – υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των ειδών μας. Για παράδειγμα, ενώ τα ποντίκια έχουν επίσης κιρκάδιο ρυθμό, είναι νυχτερινά. Ωστόσο, μπορούμε συχνά να μάθουμε πολλά για την ανθρώπινη υγεία κοιτάζοντας τι συμβαίνει στα ποντίκια και να συγκεντρώσουμε πολύτιμες οδηγίες για έρευνα σε ανθρώπους.

Αναπαράγοντας τα αποτελέσματα στους ανθρώπους

Για να δουν εάν αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ανθρώπους, οι ερευνητές στράφηκαν στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλη συλλογή δεδομένων υγείας. Μελέτησαν δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων αρχείων υγείας και πληροφοριών από φορητές συσκευές από περισσότερα από 90.000 άτομα με ιστορικό εργασίας σε βάρδιες.

Οι παρατηρήσεις τους σε ποντίκια φάνηκε να ισχύουν για τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, ενώ και τα δύο φύλα είχαν υψηλότερη συχνότητα μεταβολικού συνδρόμου σε σύγκριση με άτομα που δεν έκαναν εργασία με βάρδιες, η εμφάνιση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στους άνδρες εργαζόμενους σε βάρδιες σε σύγκριση με τις γυναίκες εργαζόμενες σε βάρδιες, όταν κοιτάζαμε άτομα που έκαναν το ίδιο είδος εργασίας. Όπως και στα μοντέλα ποντικιών, οι γυναίκες φαινόταν να έχουν έναν ισχυρότερο εσωτερικό ρυθμό, παρέχοντάς τους ενδεχομένως έναν βαθμό προστασίας από τις επιβλαβείς συνέπειες της κιρκάδιας κακής ευθυγράμμισης.

Γιατί έχει σημασία;

Η ιδέα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να ανταποκρίνονται διαφορετικά στην κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τους εργαζόμενους σε βάρδιες αλλά για όλους. Πάρτε, για παράδειγμα, το «κοινωνικό jetlag». Αυτό συμβαίνει όταν μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά τα Σαββατοκύριακα και μετά δυσκολευόμαστε να ξυπνήσουμε νωρίς τη Δευτέρα. Αυτή η απότομη αλλαγή στο πρόγραμμα του ύπνου μας είναι ένας τύπος κιρκαδικής κακής ευθυγράμμισης και μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας με την πάροδο του χρόνου.

Συγκεκριμένα, η ιδέα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να έχουν διαφορετικά εσωτερικά ρολόγια δεν είναι εντελώς νέα. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ημερήσιοι ρυθμοί της θερμοκρασίας του σώματος και των ορμονών ύπνου ρυθμίζονται σε παλαιότερο χρόνο στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει επίσης ότι οι άνδρες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη ως συνέπεια της εργασίας σε βάρδιες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει τους άνδρες η νυχτερινή εργασία;

Πώς η αλλαγή των ρολογιών επηρεάζει τον ύπνο μας;

Πώς η υψηλή κορτιζόλη επηρεάζει πραγματικά την υγεία σας

Πώς η μηχανική μάθηση μπορεί να προβλέψει το ρολόι του σώματός μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Η επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Robyn Lawrence, λέει ότι η ελπίδα είναι πως οι διαιτολόγοι θα είναι σε θέση να παρέχουν καλές, βασισμένες στην έρευνα συμβουλές στους γονείς σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισάγουν τα μωρά για να βοηθήσουν καλύτερα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Το σαμποτάζ και η συμπαιγνία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ταξίδι απώλειας βάρους σας διαπιστώνει μελέτη

Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, ωστόσο, μερικές φορές οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι ματαιώνουν τις προσπάθειές τους, δελεάζοντάς τους με ανθυγιεινά τρόφιμα ή λειτουργώντας ως εμπόδιο στο να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής".

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.