ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Σήμερα: Ανίσχυρη η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος

Κορωνοϊός Σήμερα: Ανίσχυρη η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος

Κορωνοϊός Σήμερα: Μπορεί η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τον Covid-19; Όχι, ακόμη και σε υψηλές δόσεις, σύμφωνα με την πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη για τη δοκιμή των δύο συμπληρωμάτων υπό ιατρική παρακολούθηση.

Παρά τη δημοφιλή χρήση βιταμίνης C και ψευδαργύρου για την καταπολέμηση ή τη μείωση της σοβαρότητας των ιογενών κρυολογημάτων και της γρίπης, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι τα δύο συμπληρώματα δεν ωφελούσαν τους ανθρώπους που απομονώθηκαν στο σπίτι με το Covid-19.

Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που η μελέτη σταμάτησε νωρίς. “Δυστυχώς, αυτά τα 2 συμπληρώματα δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στη διαφημιστική τους εκστρατεία”, έγραψε ο Dr. Erin Michos του νοσοκομείου John Hopkins.

Η κλινική δοκιμή έδωσε υψηλές δόσεις κάθε συμπληρώματος μεμονομένα και σε συνδυασμό σε μία από τις τρεις ομάδες 214 ενηλίκων που βρίσκονταν στο σπίτι. Μια τέταρτη ομάδα έλαβε τυπική φροντίδα, όπως φάρμακα ανάπαυσης, ενυδάτωσης και μείωσης του πυρετού, αλλά χωρίς συμπληρώματα. «Η υψηλή δόση γλυκονικού ψευδαργύρου (ψευδάργυρος), ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) ή και των δύο συμπληρωμάτων μαζί δεν μείωσαν τα συμπτώματα του SARS-CoV-2», σύμφωνα με τον καρδιολόγο της Κλινικής του Κλίβελαντ, Δρ Milind Desai.

Οι υψηλές δόσεις, ωστόσο, προκάλεσαν κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες για τους ασθενείς που έλαβαν τα συμπληρώματα. “Περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες (ναυτία, διάρροια και κράμπες στο στομάχι) αναφέρθηκαν στις ομάδες συμπληρωμάτων από ό, τι στη συνηθισμένη ομάδα φροντίδας”, έγραψε ο Erin Michos, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν τη χρήση βιταμινών και συμπληρωμάτων στη θεραπεία του Covid-19. Τυχαιοποιημένες δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν – εκτός από την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των οστών, η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ερευνητές στις ΗΠΑ και την Κίνα χρησιμοποιούν ενδοφλέβιες δόσεις βιταμίνης C για να προσδιορίσουν εάν μπορεί να βοηθήσει άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια. Και περισσότερες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν ο Covid-19 μπορεί να προληφθεί με συμπληρώματα όπως βιταμίνες C και D και ψευδάργυρο. Βάσει αυτής της μελέτης, ωστόσο, η χρήση βιταμίνης C και ψευδαργύρου για τη μείωση της διάρκειας του Covid-19 φαίνεται να είναι άχρηστη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος της χολίνης στον μεταβολισμό και τα "κρυφά" χαρακτηριστικά

Ποια διατροφή διώχνει το ηπατικό λίπος

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση με φυσικό τρόπο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επίγνωση των συμπτωμάτων των θρόμβων αίματος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία

Η ευαισθησία ή ο πόνος στο πόδι μπορεί να είναι σύμπτωμα θρόμβου αίματος. Ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου αίματος.

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν στο αδυνάτισμα

Γλυκαιμικός Δείκτης: Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκειμένου να περιορίσουν την πείνα τους, να αποφύγουν την υπερκατανάλωση φαγητού και κατ’ επέκταση να αδυνατίσουν. Πράγματι, ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ταμπού των γυναικών στο κρεβάτι

Σεξουαλική Συμπεριφορά: Σε μια εποχή κατά την οποία τα ταμπού για το σεξ είναι λίγα και για πολύ λίγους, και που η σεξουαλική απελευθέρωση αφορά αρκετές φορές ακόμα και εφήβους, φαντάζει «αστείο» να έχουν οι γυναίκες ταμπού που δεν αφορούν στην σεξουαλική τους συμπεριφορά, αλλά ιατρικές καταστάσεις.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Αναστολές ΚΑΔ : Όλα όσα ισχύουν για τον μήνα Απρίλιο

Αναστολές ΚΑΔ : Δείτε, όλα όσα θα ισχύσουν για τις επιχειρήσεις για τις αναστολές Απριλίου και για το ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και αυτές που ανοίγουν και γίνονται πληττόμενες.