ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Νέα μελέτη δείχνει γιατί απειλούνται περισσότερο τα παχύσαρκα άτομα από τον ιό

Κορωνοϊός: Νέα μελέτη δείχνει γιατί απειλούνται περισσότερο τα παχύσαρκα άτομα από τον ιό

Κορωνοϊός: Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός συνιστά σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους με πολλά κιλά και η αιτία πιθανώς δεν είναι η φλεγμονή, όπως πίστευαν πολλοί ειδικοί μέχρι τώρα.

Επιστήμονες από τη Βοστώνη διαπίστωσαν ότι η αναπνευστική δυσκολία που επιφέρουν τα περιττά κιλά είναι ένας από τους κυριότερους λόγους, ενώ αντιθέτως, η γενικευμένη φλεγμονή που προκαλεί στον οργανισμό η παχυσαρκία δε φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο:

  • Να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)
  • Να χρειασθούν διασωλήνωση
  • Να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός
  • Πληθυσμιακές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι στις χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφεται υψηλότερη θνησιμότητα από τη λοίμωξη Covid-19

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Anahita Mostaghim, από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης: «Οι πάσχοντες από παχυσαρκία είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στο νέο κορωνοϊό. Οι ακριβείς λόγοι γι’ αυτό δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Μπορεί όμως να έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση ή/και στεφανιαία νόσο, που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο. Τα νοσήματα αυτά είναι φλεγμονώδη και μπορεί να επηρεάζουν την ανοσολογική αντίδραση».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μελέτης η δρ. Mostaghim και οι συνεργάτες της συνέκριναν τους δείκτες φλεγμονής σε 791 ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19. Οι ασθενείς είχαν ηλικία 18 ετών και άνω. Οι 361 από αυτούς, ένα ποσοστό της τάξεως του 45,6% δηλαδή, ήταν παχύσαρκοι.

Οι αναλύσεις αίματος, που έκαναν όλοι οι ασθενείς, έδειξαν ότι οι παχύσαρκοι είχαν συνήθως χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής τις πρώτες δύο ημέρες της νοσηλείας τους. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «οι αυξημένες αρνητικές εκβάσεις δε σχετίζονται με τον υψηλότερο βαθμό φλεγμονής», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Natasha Hochberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Όπως εξήγησε, οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά έχουν ταυτοχρόνως λιπώδη διήθηση του ήπατος ή/και μειωμένες αναπνευστικές εφεδρείες. Μπορεί επίσης ο κορωνοϊός να τους προκαλέσει μεγαλύτερη ιϊκή εισβολή με πολυοργανική δυσλειτουργία. Όλα αυτά θα μπορούσαν να εξηγούν την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα μεταξύ τους, κατά την Dr. Hochberg.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως προσθέτει: «τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από παχυσαρκία έχουν συχνά χειρότερη έκβαση, ακόμα και χωρίς αυξημένη φλεγμονή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκε τύπος κυττάρου - υπεύθυνος για την παχυσαρκία

Γιορτές Καρντίνα: Καμπανάκι κινδύνου για τους διαβητικούς μια εκτός ελέγχου διατροφή

Πως η παχυσαρκία επιταχύνει την ανάπτυξη των όγκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.

Η συνεργασία συνιστά αλλαγές στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και έγκριση των φαρμάκων για την ψυχική υγεία

Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αξίζει να επανεξεταστούν φάρμακα που εγκρίθηκαν υπό λιγότερο αυστηρές συνθήκες και ότι αυτό μπορεί να πρέπει να γίνει από δημόσιους πόρους.