ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός λοίμωξη: Κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα & διαβήτη αμέσως μετά τη μόλυνση

Κορωνοϊός λοίμωξη: Κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα & διαβήτη αμέσως μετά τη μόλυνση

Κορωνοϊός λοίμωξη: Οι ασθενείς που προσβάλλονται από COVID-19 αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, ιδιαίτερα τους τρεις μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη των Emma Rezel-Potts, Martin Gulliford και συνεργατών του King's College του Λονδίνου που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουλίου στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS Medicine.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο το COVID-19 ως μια πολυσυστηματική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια σε όλο το σώμα, πιθανότατα ενεργοποιώντας μονοπάτια που προκαλούν φλεγμονή. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν ένα δείγμα ασθενών με COVID-19 ανέπτυξε νέες περιπτώσεις διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων σε υψηλότερα ποσοστά. Ανέλυσαν ανώνυμα ιατρικά αρχεία από περισσότερους από 428.000 ασθενείς με COVID-19 και τον ίδιο αριθμό ατόμων της ομάδας ελέγχου – δεν είχαν νοσήσει με Covid.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν 81% περισσότερες διαγνώσεις διαβήτη τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση και ότι ο κίνδυνος παρέμεινε αυξημένος κατά 27% για έως και 12 εβδομάδες. Ο COVID-19 σχετίστηκε επίσης με εξαπλάσια αύξηση των καρδιαγγειακών διαγνώσεων συνολικά, κυρίως λόγω της ανάπτυξης πνευμονικής εμβολής (θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες) και ακανόνιστου καρδιακού παλμού. Ο κίνδυνος μιας νέας διάγνωσης καρδιοπάθειας άρχισε να μειώνεται πέντε εβδομάδες μετά τη μόλυνση και επέστρεψε στα αρχικά επίπεδα ή χαμηλότερα μέσα σε 12 εβδομάδες έως ένα έτος.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η λοίμωξη από τον COVID-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών διαταραχών και διαβήτη, αλλά ευτυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει μακροπρόθεσμη αύξηση στη συχνότητα αυτών των καταστάσεων για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Με βάση αυτά τα ευρήματα, oι ερευνητές συνιστούν στους γιατρούς να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους που αναρρώνουν από τον COVID-19 να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη μέσω υγιεινής διατροφής και άσκησης.

Ο συγγραφέας της μελέτης Ajay Shah προσθέτει ότι “οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την πολύ μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19 στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη θα είναι εξαιρετικά πολύτιμες για τους γιατρούς που διαχειρίζονται τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είχαν COVID- 19 μέχρι τώρα. Είναι σαφές ότι απαιτείται ιδιαίτερη επαγρύπνηση για τουλάχιστον τους πρώτους 3 μήνες μετά τον COVID-19”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επεκτείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον COVID-19 στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός 19/07: 148.435 νέα κρούσματα και 200 θάνατοι

Μακροχρόνιος ο ψυχοκοινωνικός αντίκτυπος της λοίμωξης COVID-19 [Μελέτη]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.