ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος του Μαστού: Δεν είναι γυναικεία υπόθεση

Καρκίνος του Μαστού: Δεν είναι γυναικεία υπόθεση

Καρκίνος του Μαστού: Δεν είναι γυναικεία υπόθεση. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός όγκος στις γυναίκες καθώς εκτιμάται ότι επηρεάζει 1 στις 8 γυναίκες. Ωστόσο, αν και σε μικρότερο βαθμό, είναι επίσης ένας όγκος που μπορεί να προσβάλει τους άνδρες.

Από όλες τις περιπτώσεις, οι άνδρες υποφέρουν περίπου 1% . Αυτός ο αριθμός, αν και φαίνεται μικρός, μεταφράζεται σε περίπου 300 άνδρες το χρόνο που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με στοιχεία της Ισπανικής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (SEOM), εκτιμάται ότι 32.953 νέες περιπτώσεις καρκίνου αυτού του τύπου θα εμφανιστούν.

Ποια συμπτώματα είναι αυτά που μπορούν να ειδοποιήσουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στους άνδρες.

  • Ένα ανώδυνο εξόγκωμα στο στήθος.
  • Γυναικομαστία (ανάπτυξη του μαστού).
  • Ανάκληση θηλής ή δέρματος
  • Απόρριψη θηλής

Η ευαισθητοποίηση των ανδρών σχετικά με την ύπαρξη καρκίνου είναι απαραίτητη για τη διάγνωση που γίνεται πιο γρήγορα αλλά και για την πρόληψή της. Συνιστάται και στους  άνδρες να κάνουν μια μικρή αυτοεξέταση των μαστών σε μια συγκεκριμένη ηλικία για να δουν αν υπάρχει κάποια αλλαγή.

Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι παρόμοια με εκείνη των γυναικών, ηλικίας περίπου 50 και 60 ετών και χωρίς ειδικό παράγοντα κινδύνου. Αυτός είναι ο λόγος επισημαίνεται η  ανάγκη διεξαγωγής γενετικών μελετών. Κάθε φορά που ένας άντρας έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, είναι υποχρεωτικό να διεξαχθεί μια γενετική μελέτη για να καθοριστεί εάν υπάρχει μετάλλαξη στο BRCA1 ή στο BRCA 2 ή σε άλλα γονίδια.

Αυτή η ανάλυση πρέπει να πραγματοποιηθεί σε όλα τα μέλη της οικογένειας, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, επειδή η μετάλλαξη κληρονομείται με αυτοσωμικό κυρίαρχο τρόπο και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστεί στο 50% των απογόνων ή των ανερχόμενων. Σύμφωνα με τους ειδικούς η μαστεκτομή στους άνδρες δεν προκαλεί ψυχολογικές συνέπειες. Αυτό που μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα είναι η χημειοθεραπεία ή οι ορμονικές θεραπείες, οι οποίες προκαλούν κατάργηση των ορμονών, με επακόλουθη απώλεια λίμπιντο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Άλμα Ζωής: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με ΕΧΕΜ και ΕΕΑΜ

Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες ανά δύο έτη

Νέες μελέτες υποστηρίζουν την έννοια της «ανοσοθεραπείας στο περιβάλλον του καρκίνου»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επίγνωση των συμπτωμάτων των θρόμβων αίματος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία

Η ευαισθησία ή ο πόνος στο πόδι μπορεί να είναι σύμπτωμα θρόμβου αίματος. Ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου αίματος.

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν στο αδυνάτισμα

Γλυκαιμικός Δείκτης: Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκειμένου να περιορίσουν την πείνα τους, να αποφύγουν την υπερκατανάλωση φαγητού και κατ’ επέκταση να αδυνατίσουν. Πράγματι, ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ταμπού των γυναικών στο κρεβάτι

Σεξουαλική Συμπεριφορά: Σε μια εποχή κατά την οποία τα ταμπού για το σεξ είναι λίγα και για πολύ λίγους, και που η σεξουαλική απελευθέρωση αφορά αρκετές φορές ακόμα και εφήβους, φαντάζει «αστείο» να έχουν οι γυναίκες ταμπού που δεν αφορούν στην σεξουαλική τους συμπεριφορά, αλλά ιατρικές καταστάσεις.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Αναστολές ΚΑΔ : Όλα όσα ισχύουν για τον μήνα Απρίλιο

Αναστολές ΚΑΔ : Δείτε, όλα όσα θα ισχύσουν για τις επιχειρήσεις για τις αναστολές Απριλίου και για το ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και αυτές που ανοίγουν και γίνονται πληττόμενες.