Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Νέες μελέτες για το ογκολογικό περιβάλλον

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Νέες μελέτες για το ογκολογικό περιβάλλον

Για να καταλάβετε πώς η επούλωση πληγών μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του καρκίνου, σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν κάποιος τραυματιστεί

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Παρά τις αξιοσημείωτες επιτυχίες των θεραπειών που βασίζονται στο ανοσοποιητικό για τον καρκίνο, δεν ανταποκρίνονται όλοι σε αυτές τις προσεγγίσεις και εμφανίζονται υποτροπές. Ερευνητές σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να βρουν τρόπους βελτίωσης των αποτελεσμάτων για άτομα που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία. Ωστόσο, νέα ευρήματα από επιστήμονες στο Memorial Sloan Kettering δείχνουν ότι μπορεί να εστιάζουν πολύ στενά στο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Ming Li, έναν ανοσολόγο στο Sloan Kettering Institute, οι περισσότερες υπάρχουσες προσεγγίσεις ανοσοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένων τόσο του αποκλεισμού σημείων ελέγχου όσο και της θεραπείας CAR T, στοχεύουν να ωθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα – ένα είδος μετωπικής επίθεσης στην ασθένεια.

Όμως, οι όγκοι χρειάζονται επίσης υποστηρικτικά περιβάλλοντα – ασφαλή λιμάνια – για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. «Χρειάζονται την υποστήριξη των αιμοφόρων αγγείων που τους παρέχουν θρεπτικά συστατικά», λέει ο Δρ Λι. Θα μπορούσε η καταστροφή αυτών των ασφαλών λιμανιών να είναι ένας έμμεσος τρόπος για την καταπολέμηση αυτού του εσωτερικού εχθρού; Ο Δρ Λι πιστεύει ότι η απάντηση είναι ναι, και  δημοσίευσε δύο δημοσιεύσεις στο περιοδικό Nature για την υποστήριξη της ιδέας. “Γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά ικανό να αναγνωρίζει τους επιβλαβείς εισβολείς και να τους επιτίθεται με ακρίβεια”, λέει. “Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα μας προστατεύει από απειλές. Προάγει επίσης την επούλωση του κατεστραμμένου ιστού, έτσι ώστε τα παθογόνα να μην μπορούν να ριζωθούν στο σώμα. Αυτός ο τελευταίος ρόλος, όπως δείχνουμε τώρα, μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί στον αγώνα κατά του καρκίνου.” Ο Δρ Λι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους καρκίνους σε ποντίκια ενθαρρύνοντας τα ανοσοκύτταρα να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποκατάστασης πληγών γύρω από έναν όγκο. Στη διαδικασία αυτή, τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον καρκίνο κλαδεύονται και τα καρκινικά κύτταρα λιμοκτονούν και πεθαίνουν. Είναι μια προσέγγιση που ο Δρ Λι έχει ονομάσει «ανοσοθεραπεία για καρκίνο περιβάλλον».

Πληγές και καρκίνος

Για να καταλάβετε πώς η επούλωση πληγών μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του καρκίνου, σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν κάποιος τραυματιστεί, πείτε ένα κομμάτι από ένα μαχαίρι. Νωρίς, ο ιστότοπος γίνεται φλεγμονή – κόκκινο, ζεστό και πρησμένο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της επούλωσης των πληγών, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και τα ανοσοκύτταρα σπεύδουν να καταπολεμήσουν τους εχθρούς που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση και να καθαρίσουν τα συντρίμμια. Αλλά αργότερα, η πληγή γεμίζει με νέο ιστό και η φλεγμονή υποχωρεί. Ένας σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία επούλωσης πληγών είναι ένα μόριο που ονομάζεται TGF-beta, του οποίου η παρουσία κηλιδώνεται και μειώνεται με τον κύκλο φλεγμονής. Στο πλαίσιο μιας καρκινικής «πληγής», ο TGF-beta επιμένει και επιδεινώνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Αντιθέτως, ο αποκλεισμός της δράσης του αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων. Αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα εξαρτάται από τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ κύτταρα, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

Ο Δρ Λι και η ομάδα του ήθελαν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα Τ κύτταρα που συμμετείχαν στη συγκράτηση της ανάπτυξης του καρκίνου όταν μπλοκάρεται το TGF-beta. Αρχικά υποψιάστηκαν ότι ένα υποσύνολο Τ κυττάρων που ονομάζεται CD8 Τ κύτταρα, ή “δολοφονικά” Τ κύτταρα, ήταν υπεύθυνα για τον περιορισμό της ανάπτυξης όγκων. Αλλά όταν αφαίρεσαν γενετικά τον υποδοχέα για τον ΤΟΡ-βήτα από κύτταρα CD8 σε ποντίκια, δεν είχε καμία επίδραση στην ανάπτυξη του καρκίνου. Στη συνέχεια, ρώτησαν εάν ένα διαφορετικό υποσύνολο Τ κυττάρων, που ονομάζεται CD4 Τ κύτταρα, ή “βοηθητικά” Τ κύτταρα, θα μπορούσε να εξηγήσει το φαινόμενο της καταστολής του καρκίνου. Πράγματι, η γενετική αφαίρεση του υποδοχέα για TGF-beta σε CD4 Τ κύτταρα μείωσε δραματικά την ανάπτυξη καρκίνου σε ποντίκια.

Πώς συμβάλλουν τα κύτταρα CD4 T στον έλεγχο του καρκίνου σε αυτό το πλαίσιο; Ο Δρ Λι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι αυτά τα κύτταρα προάγουν την επούλωση πληγών γύρω από έναν όγκο. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν θρεπτικά συστατικά σε έναν όγκο αναδιαμορφώνονται δραματικά και σχηματίζεται ένα είδος προστατευτικού τοιχώματος γύρω από τον όγκο, στερώντας τον από τροφή. Αυτά τα αποτελέσματα, που αναφέρθηκαν στο πρώτο έγγραφο Nature, έδειξαν ότι ο αποκλεισμός της σηματοδότησης TGF-beta σε CD4 Τ κύτταρα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μια ισχυρή απόκριση επούλωσης πληγών που αντιτίθεται άμεσα στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το υποκειμενικό στρες να κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στον καρκίνο του μαστού ;.Νέα έρευνα

Καρκίνος θεραπεία όγκος: Οι επιστήμονες σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με νέα μέθοδο

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Moderna vs Pfizer: Σύγκριση εμβολίων κατά της Covid

Σύγκριση εμβολίων Moderna vs Pfizer: Συσσωρεύονται στοιχεία ότι τα εμβόλια mRNA COVID-19 είναι αποτελεσματικά και θα πρέπει να αποτρέπουν τις περισσότερες λοιμώξεις, ενώ οι ερευνητές δεν είδαν σημαντική διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας.

Ο Covid εμβολιασμός των γονιών προστατεύει τα παιδιά

Γονικός εμβολιασμός Covid: Ο γονικός εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική προστασία στα παιδιά που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, καθώς δεν προστατεύει μόνο τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μακράς covid σύμφωνα με μελέτη

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας. Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

Η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία μας;

Άνοια μικροβίωμα: Το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου είναι γνωστό ως "άξονας εντέρου-εγκεφάλου" και η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.