Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος πρόληψη: Η χαρτογράφηση των βασικών αρχών της κυτταρικής δραστηριότητας

Καρκίνος πρόληψη: Η χαρτογράφηση των βασικών αρχών της κυτταρικής δραστηριότητας

Επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο ελέγχοντας δύο πρωτεΐνες που λειτουργούν βαθιά μέσα στο τέλμα των επιγενετικών μεταβάσεων της μοίρας των κυττάρων

Καρκίνος πρόληψη: Κάποια μέρα, οι επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο ελέγχοντας δύο πρωτεΐνες που λειτουργούν βαθιά μέσα στο τέλμα των επιγενετικών μεταβάσεων της μοίρας των κυττάρων, σύμφωνα με νέα έρευνα. Δημοσιεύθηκε από το Nature Communications, το άρθρο περιγράφει μια δυναμική ώθηση και έλξη μεταξύ των πρωτεϊνών ANP32E και H2AZ. Η σχέση τους είναι σημαντική επειδή πολύ λίγο από το H2AZ προάγει την κυτταρική διαίρεση και τους επιθετικούς όγκους, ενώ τα υψηλά επίπεδα του H2AZ προάγουν το χάος και τον μεταστατικό καρκίνο – και το ANP32E ενεργεί ως «συνοδός» που κατευθύνει το H2AZ, δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, Patrick Murphy, Ph. ΡΕ. Είναι επίκουρος καθηγητής Βιοϊατρικής Γενετικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και ερευνητής του Ινστιτούτου Καρκίνου του Wilmot.

Άφθονα επίπεδα H2AZ βρίσκονται συχνά σε άτομα με καρκίνο του μαστού και του εγκεφάλου και μελάνωμα. Με μια «φυσιολογική» ποσότητα H2AZ, είπε ο Murphy, τα υγιή κύτταρα μπορούν να απενεργοποιήσουν τα σήματα που επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να διαιρεθούν και να αναπτυχθούν όγκοι. Η επιγενετική είναι η ρίζα του έργου του Murphy. Το γήπεδο είναι εδώ και 80 χρόνια, αλλά γίνεται πολύ πιο έντονο πιο πρόσφατα. Επιστήμονες και καρκινοπαθείς μαθαίνουν ποιοι βιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν τις κληρονομικές μεταβολές των γονιδίων και την προδιάθεση για ασθένειες και πώς οι συμπεριφορές του τρόπου ζωής που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και οι χημικές εκθέσεις μπορούν επίσης να αλλάξουν τη λειτουργία των γονιδίων και να οδηγήσουν σε καρκίνο και άλλες ασθένειες. Ο πυρήνας της επιγενετικής είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δύο κύτταρα μπορούν να έχουν το ίδιο DNA αλλά έχουν διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα. Το έργο του εργαστηρίου Murphy προσθέτει μια κρίσιμη πληροφορία καθώς οι επιστήμονες διαφωνούν να βρουν τους παράγοντες που ενεργοποιούν ή σιωπούν τα γονίδια κατά τη διάρκεια των κυτταρικών μεταβάσεων.

Το εργαστήριό του έδειξε ότι όταν απέκλεισαν το ANP32E από συνδετικό ιστό ποντικών, το H2AZ εξαπλώθηκε άγρια. Επομένως, εάν οι ερευνητές μπορούν να βρουν έναν τρόπο να αναστέλλουν το ANP32E και να ελέγχουν την πρωτεΐνη H2AZ στον άνθρωπο, μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στα αντικαρκινικά φάρμακα ή την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία, οι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν τις μεταβάσεις κυττάρων σε συγκεκριμένες περιοχές του DNA. Η ομάδα του Wilmot μπόρεσε να ακονίσει πώς ακριβώς συντονίζονται τα ANP32E και H2AZ για τον έλεγχο της δραστηριότητας του DNA και των κυτταρικών οδηγιών. Ο “ακριβής έλεγχος των επιπέδων ANP32E και η τοποθέτηση Η2Α μπορεί να είναι κρίσιμος για την πρόληψη της καρκινογένεσης”, ανέφερε το έγγραφο. “Έτσι, θα είναι σημαντικό για τις μελλοντικές μελέτες να διερευνήσουν τους μηχανισμούς που περιγράφονται εδώ στο πλαίσιο των ανθρώπινων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστήμονες προτείνουν νέα θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Μπορεί το υποκειμενικό στρες να κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στον καρκίνο του μαστού ;.Νέα έρευνα

Καρκίνος θεραπεία όγκος: Οι επιστήμονες σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με νέα μέθοδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.

Πώς οι κρεατοελιές μετατρέπονται σε μελάνωμα

Μελάνωμα κρεατοελιές: Οι κρεατοελιές και τα μελανώματα είναι και οι δύο όγκοι του δέρματος που προέρχονται από το ίδιο κύτταρο που ονομάζεται μελανοκύτταρο. Πώς μια κρεατοελιά μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα;

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στο πόδι και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή. 

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.