Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος πρόληψη: Η χαρτογράφηση των βασικών αρχών της κυτταρικής δραστηριότητας

Καρκίνος πρόληψη: Η χαρτογράφηση των βασικών αρχών της κυτταρικής δραστηριότητας

Επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο ελέγχοντας δύο πρωτεΐνες που λειτουργούν βαθιά μέσα στο τέλμα των επιγενετικών μεταβάσεων της μοίρας των κυττάρων

Καρκίνος πρόληψη: Κάποια μέρα, οι επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο ελέγχοντας δύο πρωτεΐνες που λειτουργούν βαθιά μέσα στο τέλμα των επιγενετικών μεταβάσεων της μοίρας των κυττάρων, σύμφωνα με νέα έρευνα. Δημοσιεύθηκε από το Nature Communications, το άρθρο περιγράφει μια δυναμική ώθηση και έλξη μεταξύ των πρωτεϊνών ANP32E και H2AZ. Η σχέση τους είναι σημαντική επειδή πολύ λίγο από το H2AZ προάγει την κυτταρική διαίρεση και τους επιθετικούς όγκους, ενώ τα υψηλά επίπεδα του H2AZ προάγουν το χάος και τον μεταστατικό καρκίνο – και το ANP32E ενεργεί ως «συνοδός» που κατευθύνει το H2AZ, δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, Patrick Murphy, Ph. ΡΕ. Είναι επίκουρος καθηγητής Βιοϊατρικής Γενετικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και ερευνητής του Ινστιτούτου Καρκίνου του Wilmot.

Άφθονα επίπεδα H2AZ βρίσκονται συχνά σε άτομα με καρκίνο του μαστού και του εγκεφάλου και μελάνωμα. Με μια «φυσιολογική» ποσότητα H2AZ, είπε ο Murphy, τα υγιή κύτταρα μπορούν να απενεργοποιήσουν τα σήματα που επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να διαιρεθούν και να αναπτυχθούν όγκοι. Η επιγενετική είναι η ρίζα του έργου του Murphy. Το γήπεδο είναι εδώ και 80 χρόνια, αλλά γίνεται πολύ πιο έντονο πιο πρόσφατα. Επιστήμονες και καρκινοπαθείς μαθαίνουν ποιοι βιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν τις κληρονομικές μεταβολές των γονιδίων και την προδιάθεση για ασθένειες και πώς οι συμπεριφορές του τρόπου ζωής που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και οι χημικές εκθέσεις μπορούν επίσης να αλλάξουν τη λειτουργία των γονιδίων και να οδηγήσουν σε καρκίνο και άλλες ασθένειες. Ο πυρήνας της επιγενετικής είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δύο κύτταρα μπορούν να έχουν το ίδιο DNA αλλά έχουν διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα. Το έργο του εργαστηρίου Murphy προσθέτει μια κρίσιμη πληροφορία καθώς οι επιστήμονες διαφωνούν να βρουν τους παράγοντες που ενεργοποιούν ή σιωπούν τα γονίδια κατά τη διάρκεια των κυτταρικών μεταβάσεων.

Το εργαστήριό του έδειξε ότι όταν απέκλεισαν το ANP32E από συνδετικό ιστό ποντικών, το H2AZ εξαπλώθηκε άγρια. Επομένως, εάν οι ερευνητές μπορούν να βρουν έναν τρόπο να αναστέλλουν το ANP32E και να ελέγχουν την πρωτεΐνη H2AZ στον άνθρωπο, μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στα αντικαρκινικά φάρμακα ή την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία, οι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν τις μεταβάσεις κυττάρων σε συγκεκριμένες περιοχές του DNA. Η ομάδα του Wilmot μπόρεσε να ακονίσει πώς ακριβώς συντονίζονται τα ANP32E και H2AZ για τον έλεγχο της δραστηριότητας του DNA και των κυτταρικών οδηγιών. Ο “ακριβής έλεγχος των επιπέδων ANP32E και η τοποθέτηση Η2Α μπορεί να είναι κρίσιμος για την πρόληψη της καρκινογένεσης”, ανέφερε το έγγραφο. “Έτσι, θα είναι σημαντικό για τις μελλοντικές μελέτες να διερευνήσουν τους μηχανισμούς που περιγράφονται εδώ στο πλαίσιο των ανθρώπινων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστήμονες προτείνουν νέα θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Μπορεί το υποκειμενικό στρες να κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στον καρκίνο του μαστού ;.Νέα έρευνα

Καρκίνος θεραπεία όγκος: Οι επιστήμονες σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με νέα μέθοδο

Σκύλοι στην ανιχνευση της λοίμωξης covid-19

Η μοναδική έως τώρα δημοσιευμένη μικρή πιλοτική μελέτη πάνω στο θέμα (από την ομάδα του Φολκ στη Γερμανία), η οποία έγινε με τη συμμετοχή οκτώ σκύλων και μόνο 14 ανθρώπων -επτά ασθενών και επτά υγιών- έδειξε ότι τα ζώα μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το 83% των θετικών στον ιό ανθρώπων και το 96% των αρνητικών.

Οι 2 αιτίες που εχουν "γονατίσει" το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη

Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα "ασπίδα" προστασίας κατά του κορωνοϊού

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε θέση να συμπληρώνουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία έναντι της μόλυνσης. Όταν χορηγούνται σε ένα άτομο, παρέχουν άμεση προστασία για εβδομάδες έως μήνες

Πώς συνδέεται η εμμηνόπαυση με την κατάθλιψη σύμφωνα με έρευνες

Αλλά πολλές φορές ακόμα η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αρκετή για να βελτιώσει τη διάθεση και μια ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να έχει άμεση επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των μεταβάσεων της εμμηνόπαυσης.