ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καφές Αλτσχάιμερ:Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με βραδύτερο ρυθμό γνωστικής έκπτωσης & συσσώρευσης β-αμυλοειδούς

Καφές Αλτσχάιμερ:Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με βραδύτερο ρυθμό γνωστικής έκπτωσης & συσσώρευσης β-αμυλοειδούς

Καφές Αλτσχάιμερ: Τα αποτελέσματα νέας αυσταλιανής μελέτης υποδηλώνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης καφέ από 1 σε 2 φλιτζάνια την ημέρα θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη γνωστική έκπτωση έως και 8% μετά από 18 μήνες. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μείωση έως και 5% στην εγκεφαλική συσσώρευση β-αμυλοειδούς κατά την ίδια περίοδο.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αν και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της. Μια νέα αυστραλιανή μελέτη υποδεικνύει ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφέ μπορεί να συνδέεται με βραδύτερο ρυθμό γνωστικής έκπτωσης. Υπήρχε επίσης συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης καφέ και της βραδύτερης συσσώρευσης εναποθέσεων αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια. Ο πιο κοινός τύπος άνοιας είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, για την οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι ευθύνεται για το 50-75% των περιπτώσεων άνοιας. Σε έναν γηράσκον πληθυσμό, οι περιπτώσεις Αλτσχάιμερ αναμένεται να αυξηθούν. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια περίπλοκη ασθένεια και όχι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Προκαλεί σύνθετες εγκεφαλικές αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης και γνωστική εξασθένηση.

Μια νέα μελέτη στην Αυστραλία αποκάλυψε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ποσότητας καφέ που πίνουν οι άνθρωποι και του ποσοστού γνωστικής έκπτωσης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης γνωστικών διαταραχών. Οι συγγραφείς αυτής της νέας μελέτης αποφάσισαν να το διερευνήσουν περαιτέρω. Η Δρ Samantha Gardener, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, λέει ότι εάν πρόσθετη έρευνα επιβεβαιώσει αυτή τη σχέση, «η πρόσληψη καφέ θα μπορούσε μια μέρα να συστηθεί ως παράγοντας τρόπου ζωής που στοχεύει στην καθυστέρηση της έναρξης της νόσου», και συνεχίζει: «Είναι απλό πράγμα που οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν […]. Θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης αλλά δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα».

Διερεύνηση του συνδέσμου

Η ερευνητική ομάδα εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη διαχρονική μελέτη Australian Imaging, Biomarkers, and Lifestyle (AIBL) και παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περισσότερο από μια δεκαετία. Στη μελέτη συμμετείχαν 227 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι δεν είχαν γνωστική έκπτωση στην αρχή της μελέτης. Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα ερωτηματολόγιο για να συγκεντρώσει πληροφορίες από τους συμμετέχοντες σχετικά με την ποσότητα και τη συχνότητα του καφέ που κατανάλωναν. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν γνωστικές αξιολογήσεις χρησιμοποιώντας μια επιλογή ψυχολογικών μέτρων κατά την έναρξη και με μεσοδιαστήματα 18 μηνών. Αυτές οι αξιολογήσεις μέτρησαν έξι γνωστικούς τομείς: μνήμη επεισοδιακής ανάκλησης, μνήμη αναγνώρισης, εκτελεστική λειτουργία, γλώσσα, προσοχή και ταχύτητα επεξεργασίας και το AIBL Preclinical Alzheimer Cognitive Composite (PACC). Το PACC είναι μια σύνθετη βαθμολογία, που συνδυάζει τεστ για τη μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία και τη γνωστική ικανότητα και φαίνεται ότι μπορεί να μετρήσει αξιόπιστα τα πρώτα σημάδια γνωστικής έκπτωσης. Ένα υποσύνολο 60 συμμετεχόντων υποβλήθηκε σε σαρώσεις εγκεφάλου PET για να εκτιμηθεί η συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ένα άλλο υποσύνολο 51 συμμετεχόντων υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες για να αξιολογήσουν την ατροφία του όγκου του εγκεφάλου τους.

Ευρήματα

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η συνήθης κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε θετικά με τους γνωστικούς τομείς της εκτελεστικής λειτουργίας, την προσοχή και τη βαθμολογία PACC. Η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων καφέ συσχετίστηκε με βραδύτερη γνωστική έκπτωση σε αυτούς τους τομείς κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η υψηλότερη αρχική κατανάλωση καφέ συνδέθηκε επίσης με βραδύτερη συσσώρευση πρωτεΐνης αμυλοειδούς κατά τους 126 μήνες. Δεν φάνηκε να υπάρχει σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφέ και της ατροφίας του όγκου του εγκεφάλου σε αυτή τη μελέτη.

Τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν υποδηλώνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης καφέ από 1 σε 2 φλιτζάνια την ημέρα θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη γνωστική έκπτωση έως και 8% μετά από 18 μήνες. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μείωση έως και 5% στην εγκεφαλική συσσώρευση β-αμυλοειδούς κατά την ίδια περίοδο. Η Δρ Γκάρντενερ αναφέρει, «η υψηλότερη πρόσληψη καφέ συσχετίστηκε με βραδύτερη συσσώρευση της κολλώδους πρωτεΐνης που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές, η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο εκείνων με νόσο του Αλτσχάιμερ».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι ο καφές ωφέλιμος για την υγεία μας;

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καταπολεμώντας τις φλεγμονές

Αλτσχάιμερ: Μονοκλωνικά αντισώματα και υποψήφια εμβόλια αποτελεσματικά σε ποντίκια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο καρκίνος μπορεί να προκληθεί από έναν ιό σε σε άτομα με «συμπεριφορά υψηλού κινδύνου»

Ο ιός μπορεί να μολύνει το δέρμα ή τις βλεννώδεις μεμβράνες  Ορισμένες φορές προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή και οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι έχουν τουλάχιστον μια λοίμωξη HPV στη ζωή τους.

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.