ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ φλεγμονή: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καταπολεμώντας τις φλεγμονές

Αλτσχάιμερ φλεγμονή: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καταπολεμώντας τις φλεγμονές

Αλτσχάιμερ φλεγμονή: Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ και άνοια. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης.

Η πτώση σε ορισμένες γνωστικές ικανότητες, όπως η μνήμη και η προσοχή, είναι χαρακτηριστικό της γήρανσης. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν άνοια, η οποία περιλαμβάνει σοβαρή μείωση των γνωστικών ικανοτήτων που βλάπτουν την καθημερινή λειτουργία. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ και άνοια. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης. Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) δείχνει ότι η μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο μπορεί να μεσολαβήσει στα γνωστικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική άσκηση είχε συσχετίσεις με μειωμένη ενεργοποίηση των μικρογλοίων, των πρωταρχικών κυττάρων του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kaitlin Casaletto, καθηγήτρια στο UCSF, δήλωσε στο Medical News Today, “Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία (π.χ., εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αδράνεια από μόνη της ευθύνεται για το 13% της νόσου του Αλτσχάιμερ περιπτώσεις παγκοσμίως). Ωστόσο, εξακολουθούμε να μην κατανοούμε ουσιαστικά τους μηχανισμούς που συνδέουν τη φυσική δραστηριότητα με τη γνωστική λειτουργία στους ανθρώπους. Η μελέτη μας είναι τα πρώτα ανθρώπινα δεδομένα που δείχνουν ότι η μικρογλοιακή ενεργοποίηση («φλεγμονή του εγκεφάλου») μπορεί να είναι ένας σημαντικός μηχανισμός”. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Neuroscience.

Φυσική δραστηριότητα και μικρογλοία

Το νευρικό σύστημα αποτελείται από δύο κύριους τύπους κυττάρων: νευρώνες και γλοιακά κύτταρα. Οι νευρώνες συμμετέχουν κυρίως στη μετάδοση ηλεκτρικών και χημικών σημάτων, ενώ τα νευρογλοιακά κύτταρα προστατεύουν και υποστηρίζουν τους νευρώνες. Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα νευρογλοιακά κύτταρα μπορούν να ρυθμίσουν τη μετάδοση σήματος μεταξύ των νευρώνων. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα νευρογλοιακά κύτταρα στον εγκέφαλο μπορεί να μεσολαβούν στις ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας στη γνωστική λειτουργία. Συγκεκριμένα, η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι μεταβάλλει τη δραστηριότητα της μικρογλοίας, ενός υποτύπου γλοιακών κυττάρων.

Τα μικρογλοία είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου και ενεργοποιούνται ως απόκριση σε μόλυνση ή βλάβη νευρώνων. Η ενεργοποίησή τους μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς δημιουργεί μια φλεγμονώδη απόκριση ενάντια σε μια μόλυνση. Αλλά μια μη φυσιολογική αύξηση στην ενεργοποίηση της μικρογλοίας μπορεί να βλάψει τους νευρώνες. Η χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικό της γήρανσης και των νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν μια μη φυσιολογική αύξηση του αριθμού των ενεργοποιημένων μικρογλοίων στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η σωματική άσκηση στα ζώα μειώνει την ενεργοποίηση των μικρογλοίων και άλλων εγκεφαλικών δεικτών φλεγμονής.

Τα μικρογλοία μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τη δομή και τη λειτουργία των συνάψεων, οι οποίες είναι εξειδικευμένες θέσεις επαφής μέσω των οποίων οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους. Τα μικρογλοία παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό και την εξάλειψη των συνάψεων. Επιπλέον, μπορούν να ρυθμίσουν την ισχύ αυτών των συνάψεων, επηρεάζοντας έτσι τη μετάδοση σήματος μεταξύ των νευρώνων. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα γνωστικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με βελτιώσεις στην υγεία ή την ακεραιότητα των συναπτικών. Επιπλέον, αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι η μικρογλοία μπορεί να μεσολαβεί στις επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας στη συναπτική ακεραιότητα και τη γνωστική λειτουργία.

Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της μικρογλοιακής ενεργοποίησης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Δεδομένης της συσχέτισης μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και των βελτιώσεων στη γνωστική λειτουργία και τη συναπτική υγεία, η μελέτη εκτίμησε τον βαθμό στον οποίο οι αλλαγές στη μικρογλοιακή δραστηριότητα μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις επιπτώσεις της φυσικής δραστηριότητας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, όπως και στα ζώα, η σωματική δραστηριότητα είχε συσχετίσεις με μειωμένη ενεργοποίηση μικρογλοίων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η μειωμένη ενεργοποίηση των μικρογλοίων θα μπορούσε να είναι μία από τις οδούς του εγκεφάλου μέσω των οποίων η σωματική δραστηριότητα προστατεύει τα άτομα από τη γνωστική έκπτωση, ειδικά στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο: Μια νέα στρατηγική προσέγγιση στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Μονοκλωνικά αντισώματα και υποψήφια εμβόλια αποτελεσματικά σε ποντίκια

Η χρήση ψηφιακών βοηθημάτων μνήμης βελτιώνει την καθημερινότητα σε ήπιες διαταραχές

Αξιοσημείωτο ορόσημο η έναρξη της πρώτης ανθρώπινης δοκιμής ενός ρινικού εμβολίου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι Ρεπουμπλικανοί εισάγουν τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων των γυναικών» για να προστατεύσουν τα επιτεύγματα των βιολογικών γυναικών

Το θέμα των βιολογικών αρσενικών που αγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής πρόσφατα, καθώς η τρανς γυναίκα Lia Thomas έκανε αγώνες στο πρωτάθλημα κολύμβησης και καταδύσεων NCAA 2022.

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

8 παράξενα αίτια που μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή σας πίεση

Υπέρταση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα υγείας σε όλο τον κόσμο και μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, όπως η παχυσαρκία, το στρες και ο διαβήτης μεταξύ άλλων.

Νέα θεραπεία για το σύνδρομο Allan Herndon Dudley

Σύνδρομο Allan Herndon Dudley: Οι γονιδιακές θεραπείες είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος τρόπος για τη θεραπεία αναπτυξιακών νευρολογικών διαταραχών, όπως το AHDS, παράγοντας την πρωτεΐνη MCT8.

Καιρός να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας και να μαγειρέψετε!

Διαισθητική μαγειρική: Μην δεσμεύεστε από την αλληλουχία βημάτων μιας συνταγής, ούτε από την στείρα αναπαραγωγή υλικών. Προσαρμόστε κάθε πιάτο στα γούστα σας, έχοντας εμπιστοσύνη στις αισθήσεις σας!

Νόστιμο σάντουιτς για τη δουλειά

Σνακ: Φτιάξτε ένα νόστιμο, υγιεινό και vegan σνακ για την εργασία σας ή τη βόλτα σας. Γνωρίστε πώς να τρώτε υγιεινά, χωρίς να στερείστε τις λαχταριστές γεύσεις.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

6 Tips για να κάνετε σεξ μετά τον τοκετό

Σεξ και τοκετός: Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τον σύζυγό τους μετά τον τοκετό. Διαβάστε τα tips που σας δίνουμε και απολαύστε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.