ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ φλεγμονή: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καταπολεμώντας τις φλεγμονές

Αλτσχάιμερ φλεγμονή: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καταπολεμώντας τις φλεγμονές

Αλτσχάιμερ φλεγμονή: Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ και άνοια. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης.

Η πτώση σε ορισμένες γνωστικές ικανότητες, όπως η μνήμη και η προσοχή, είναι χαρακτηριστικό της γήρανσης. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν άνοια, η οποία περιλαμβάνει σοβαρή μείωση των γνωστικών ικανοτήτων που βλάπτουν την καθημερινή λειτουργία. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ και άνοια. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης. Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) δείχνει ότι η μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο μπορεί να μεσολαβήσει στα γνωστικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική άσκηση είχε συσχετίσεις με μειωμένη ενεργοποίηση των μικρογλοίων, των πρωταρχικών κυττάρων του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kaitlin Casaletto, καθηγήτρια στο UCSF, δήλωσε στο Medical News Today, “Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία (π.χ., εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αδράνεια από μόνη της ευθύνεται για το 13% της νόσου του Αλτσχάιμερ περιπτώσεις παγκοσμίως). Ωστόσο, εξακολουθούμε να μην κατανοούμε ουσιαστικά τους μηχανισμούς που συνδέουν τη φυσική δραστηριότητα με τη γνωστική λειτουργία στους ανθρώπους. Η μελέτη μας είναι τα πρώτα ανθρώπινα δεδομένα που δείχνουν ότι η μικρογλοιακή ενεργοποίηση («φλεγμονή του εγκεφάλου») μπορεί να είναι ένας σημαντικός μηχανισμός”. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Neuroscience.

Φυσική δραστηριότητα και μικρογλοία

Το νευρικό σύστημα αποτελείται από δύο κύριους τύπους κυττάρων: νευρώνες και γλοιακά κύτταρα. Οι νευρώνες συμμετέχουν κυρίως στη μετάδοση ηλεκτρικών και χημικών σημάτων, ενώ τα νευρογλοιακά κύτταρα προστατεύουν και υποστηρίζουν τους νευρώνες. Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα νευρογλοιακά κύτταρα μπορούν να ρυθμίσουν τη μετάδοση σήματος μεταξύ των νευρώνων. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα νευρογλοιακά κύτταρα στον εγκέφαλο μπορεί να μεσολαβούν στις ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας στη γνωστική λειτουργία. Συγκεκριμένα, η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι μεταβάλλει τη δραστηριότητα της μικρογλοίας, ενός υποτύπου γλοιακών κυττάρων.

Τα μικρογλοία είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου και ενεργοποιούνται ως απόκριση σε μόλυνση ή βλάβη νευρώνων. Η ενεργοποίησή τους μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς δημιουργεί μια φλεγμονώδη απόκριση ενάντια σε μια μόλυνση. Αλλά μια μη φυσιολογική αύξηση στην ενεργοποίηση της μικρογλοίας μπορεί να βλάψει τους νευρώνες. Η χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικό της γήρανσης και των νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν μια μη φυσιολογική αύξηση του αριθμού των ενεργοποιημένων μικρογλοίων στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η σωματική άσκηση στα ζώα μειώνει την ενεργοποίηση των μικρογλοίων και άλλων εγκεφαλικών δεικτών φλεγμονής.

Τα μικρογλοία μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τη δομή και τη λειτουργία των συνάψεων, οι οποίες είναι εξειδικευμένες θέσεις επαφής μέσω των οποίων οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους. Τα μικρογλοία παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό και την εξάλειψη των συνάψεων. Επιπλέον, μπορούν να ρυθμίσουν την ισχύ αυτών των συνάψεων, επηρεάζοντας έτσι τη μετάδοση σήματος μεταξύ των νευρώνων. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα γνωστικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με βελτιώσεις στην υγεία ή την ακεραιότητα των συναπτικών. Επιπλέον, αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι η μικρογλοία μπορεί να μεσολαβεί στις επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας στη συναπτική ακεραιότητα και τη γνωστική λειτουργία.

Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της μικρογλοιακής ενεργοποίησης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Δεδομένης της συσχέτισης μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και των βελτιώσεων στη γνωστική λειτουργία και τη συναπτική υγεία, η μελέτη εκτίμησε τον βαθμό στον οποίο οι αλλαγές στη μικρογλοιακή δραστηριότητα μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις επιπτώσεις της φυσικής δραστηριότητας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, όπως και στα ζώα, η σωματική δραστηριότητα είχε συσχετίσεις με μειωμένη ενεργοποίηση μικρογλοίων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η μειωμένη ενεργοποίηση των μικρογλοίων θα μπορούσε να είναι μία από τις οδούς του εγκεφάλου μέσω των οποίων η σωματική δραστηριότητα προστατεύει τα άτομα από τη γνωστική έκπτωση, ειδικά στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο: Μια νέα στρατηγική προσέγγιση στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Μονοκλωνικά αντισώματα και υποψήφια εμβόλια αποτελεσματικά σε ποντίκια

Η χρήση ψηφιακών βοηθημάτων μνήμης βελτιώνει την καθημερινότητα σε ήπιες διαταραχές

Αξιοσημείωτο ορόσημο η έναρξη της πρώτης ανθρώπινης δοκιμής ενός ρινικού εμβολίου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαγειρέψτε πάπια με μήλο και καταπλήξτε τα πλήθη

Πάπια με μήλο: Η πάπια είναι ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα. Το κρέας της είναι ελαφρώς λιπαρό και κοκκινωπό, αλλά πάρα πολύ γευστικό, ενώ σε συνδυασμό με φρούτα, η γεύση της απογειώνεται.

Η τακτική άσκηση είναι ευεργετική κατά της πνευμονίας

Πνευμονία άσκηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον φέρνει κατάθλιψη και αίσθημα απόγνωσης σε όλους

Όμικρον ψυχική υγεία: Αν και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έδωσαν την υπόσχεση μιας ανάκαμψης, η παραλλαγή Όμικρον από την Μποτσουάνα επηρεάζει και πάλι ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με την ψυχική υγεία,

20% περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ επέλεξαν τον τοκετό στο σπίτι το 2020

ΗΠΑ τοκετός στο σπίτι: Ο αριθμός των γεννήσεων στο σπίτι αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% από 38.000 το 2019 σε περισσότερες από 45.000 το 2020, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ανάλυσης που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μύθοι γύρω από τα σνακ, οι οποίοι μπορεί να σας μπερδεύουν και να σας οδηγούν σε λάθος διατροφικές επιλογές

Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με νάτριο, που αυξάνει την πίεση, και μην ξεχνάτε να περιορίζεστε στην ποσότητα της μιας χούφτας.

Το Viagra μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ερευνητές προβλέπουν ότι η προσέγγισή τους θα εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων σε άλλες εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig.

Οι δείκτες λιπιδίων στο αίμα προβλέπουν καρδιαγγειακά επεισόδια 20 χρόνια πριν

Υγεία καρδιάς: Οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα εάν οι αναλογίες δύο μεταφορέων λιπιδίων στο αίμα μπορούν να προβλέψουν καρδιαγγειακά συμβάντα. Οι μεταφορείς λιπιδίων που μας ενδιαφέρουν ονομάζονται απολιποπρωτεΐνη Β (apoB) και απολιποπρωτεΐνη Α-1 (apoB1). Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα apoB και τα χαμηλότερα επίπεδα apoA-1 έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα από εκείνους με χαμηλότερες αναλογίες apoB προς apoA-1. Οι ερευνητές λένε ότι οι μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές που υπογραμμίζουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους λόγους apoB/apoA-1.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια ακοής;

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Το κοχλιακό εμφύτευμα επιτρέπει στους περισσότερους υποψηφίους να βελτιώσουν τρομερά την αντίληψη της ομιλίας σε σύγκριση με την ακοή τους (πριν), παρά την πιθανή παρουσία νέου σχηματισμού οστού.