Γιατροί

Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών γιατρών από σήμερα

Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών γιατρών από σήμερα

Στις αγωνιστικές επάλξεις οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ έχουν εξαγγείλει κλιμακωτές κινητοποιήσεις

Με αντικείμενο τις ελλείψεις προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις επικείμενες απολύσεις προσωπικού (συμβασιούχων και επικουρικών), αλλά και την υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων (ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ) προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ αναμένεται και συνάντησή τους με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δηλώσει ότι στην Υγεία δεν θα προχωρήσει “με τα μπαλώματα του ΣΥΡΙΖΑ” κι έχει εξαγγείλει μόνιμες προσλήψεις σχεδόν 2.300 εργαζομένων στο ΕΣΥ (930 μόνιμων γιατρών και 1.300 νοσηλευτών, τραυματιοφορέων κ.ά.), οι νοσοκομειακοί γιατροί εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους.

Έτσι, σε ευρεία σύσκεψη των σωματείων των δημοσίων δομών υγείας στο Δώμα του Ευαγγελισμού, με αντικείμενο, όπως αναφέρουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, τα “πασίγνωστα, αλλά διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα στις δομές Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας”, ελήφθησαν αποφάσεις για τον σχεδιασμό κοινής δράσης των υγειονομικών.

ΕΙΝΑΠ: Στάση Εργασίας Δευτέρα 18 Νοεμβρίου σε όλα τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους 285 επικουρικούς γιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος Νοεμβρίου, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εξήγγειλε στάση εργασίας τη Δευτέρα 18/11/19 από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι το τέλος τις βάρδιας. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Δευτέρας, το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, απαιτώντας “να δοθεί επιτέλους λύση σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα”, αναφέρουν οι γιατροί, οι οποίοι καλούν τους συναδέλφους τους σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 13:00.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε σε συνάντησή του με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ότι οι επικουρικοί είναι απαραίτητοι στα νοσοκομεία και δεσμεύτηκε ότι θα αναζητήσει λύση, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, οι γιατροί δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι. Όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει σαφής δέσμευση από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ενώ τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εκπνεύσουν οι συμβάσεις τους και υπάρξει «σιωπηλή» ομαδική απόλυση των 285 ειδικευμένων επικουρικών γιατρών στις 30/11 με την δικαιολογία «δεν φταίμε εμείς αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση».

Εκτός από τη σημερινή στάση εργασίας, οι γιατροί προγραμματίζουν για το επόμενο διάστημα τις παρακάτω κινητοποιήσεις:

 • • ΠΕΜΠΤΗ 21 /11: Μέρα κοινής δράσης (με διάφορες μορφές) σε όλους τους χώρους εργασίας.
 • • ΤΕΤΑΡΤΗ 27/11: Πανυγειονομική Στάση Εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια – πορεία σε Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, με αιχμή τα ΒΑΕ και το Ασφαλιστικό
 • • ΣΑΒΒΑΤΟ 30/11: Συμμετοχή στα συλλαλητήρια ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και για την υπεράσπιση της Κοιν. Ασφάλισης
 • • ΤΕΤΑΡΤΗ 11/12: Αγωνιστική παρέμβαση στην ημερίδα που οργανώνει ο Π.Ι.Σ. στο Ζάππειο με θέμα «Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα “ΣΔΙΤ” στην παροχή υπηρεσιών υγείας»

Επίσης, υπάρχει απόφαση για νέα συνάντηση των πρωτοβάθμιων σωματείων σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, ενώ θα υπάρξει και κοινή συνέντευξη τύπου των όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων των γιατρών (θα οριστεί προσεχώς ημερομηνία & χώρος)

Οι γιατροί αντιτίθενται:

 • • στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, στην ομηρία, στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων,
 • • στην ανακύκλωση της ανεργίας και στις απολύσεις των συμβασιούχων – εργολαβικών.
 • • στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και “την περαιτέρω – ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση που προετοιμάζεται – με «λαγό» τον Π.Ι.Σ. – με την επέκταση και επικράτηση των ΣΔΙΤ (κ.ά. μορφών βλ. ΝΠΙΔ, leasing κλπ)”.
 • • στη νέα “κυβερνητική λαιμητόμο”, όπως τη χαρακτηρίζουν οι γιατροί, “που έρχεται στα ασφαλιστικά δικαιώματα και που επιδεινώνει αλματωδώς το αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων”.
 • • στον διαρκώς αυξανόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό και καταστολή.

H Εκτελεστική Γραμματεία της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε καταγγέλλει, επίσης, “την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από αστυνομικές δυνάμεις στην ΑΣΟΕΕ, για να καταστείλουν φοιτητές οι οποίοι αντιδρούσαν στην απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου για lock out του ιδρύματος μέχρι τις 17 Νοέμβρη”, ενώ δηλώνει «παρών» και στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Οι γιατροί διεκδικούν:

 • • Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Καμιά απόλυση συμβασιούχου, εργολαβικού (ή με όποια «ελαστική» σχέση εργασίας πχ μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ).
 • • Μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.
 • • Άμεση, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και των Δημόσιων δομών Υγείας – Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμιά πληρωμή από τους ασθενείς.
 • • Ανάπτυξη όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝ, χειρουργείων κι εξειδικευμένων κέντρων αναφοράς με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό.
 • • Αύξηση στους μισθούς, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας, επαναφορά 13 ου – 14 ου μισθού
 • • Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στα Νοσοκομεία, ένταξη στα ΒΑΕ. Καμιά περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αντίθετα διεύρυνση και επέκτασή του.

Τα παραπάνω συναποφασίστηκαν από τα σωματεία: Ευαγγελισμός, Αττικόν, ΚΑΤ, Ελπίς, Σωτηρία, Οφθαλμιατρείο, Λαϊκό, Ασκληπιείο Βούλας, ΝΙΜΤΣ, Θριάσιο, ΨΝΑ «Δαφνί», Νίκαια, Παίδων Πεντέλης, Ε.Ι.Ν.Α.Π. Επίσης, συμμετείχαν και μέλη ΔΣ, συνδικαλιστές και συνάδελφοι από ΟΚΑΝΑ, Αλεξάνδρας, Μεταξά, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Αρεταίειο, Κ.Υ. Περιστερίου, ΠΑΙΔΩΝ Αγλαΐα Κυριακού και Άγιος Σάββα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η COVID-19 ώθησε τους γιατρούς να εγκαταλείψουν το ιδιωτικό ιατρείο για απασχόληση με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης των ζώων αντιμετώπιζαν άγχος στον χώρο εργασίας και πριν την πανδημία covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μετά από μια βουτιά το 2020, όταν πολλά ιατρεία έκλεισαν, η αποζημίωση των γιατρών άρχισε να ανακάμπτει το 2021, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Αυτό αντικατοπτρίζεται στα ευρήματα ότι έξι από τις 10 κορυφαίες πολιτείες για εισόδημα γιατρών βρίσκονται στον Νότο, και οι έξι κατατάσσονται μεταξύ των χειρότερων για τη συνολική υγεία, σύμφωνα με έκθεση του United Health Foundation.

Αναφορά με τις Καλύτερες & Χειρότερες Πολιτείες του 2022 για τους Γιατρούς στις ΗΠΑ

Οι αριθμοί που απασχολούνται στο Μισισιπή είναι 4,7 φορές χαμηλότεροι από ό,τι στην Περιφέρεια της Κολούμπια, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης με 5,9 ανά 1000 άτομα.

Μέτρο ασφάλειας των ασθενών απαγορεύει την κατάχρηση τίτλων ιατρικής ειδικότητας

Μια δήλωση από την Αμερικανική Οστεοπαθητική Εταιρεία (AOA), για παράδειγμα, επισημαίνει ότι μόνο οι DO και οι MD μπορούν να έχουν άδεια για την άσκηση της ιατρικής — και, ως εκ τούτου, η λέξη «υπό την καθοδήγηση ιατρού» δεν πρέπει να σημαίνει «προαιρετικός ιατρός».

Πολλοί ρευματολόγοι στην Ουκρανία γίνονται πρόσφυγες εν μέσω χάους

Είπε στο Medscape Medical News ότι οι μάχες απέχουν περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) από αυτόν. «Έχω μια μικρή ιδιωτική ρευματολογική κλινική στη Zaporizhzhia [στη νοτιοανατολική Ουκρανία], οπότε αν εισβάλουν στην πόλη μας, θα πρέπει να κλείσω την κλινική μου και να βρω άλλο μέρος για να ζήσω και να εργασθώ».

Αύξηση ρεκόρ των υποψήφιων ιατρικών κολλεγίων στις ΗΠΑ για το σχολικό έτος 2021-2022

"Η πανδημία έριξε φως στις ανισότητες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό θα μπορούσε να παρακινήσει κάποιον που λέει: "Θέλω να κάνω τη διαφορά στον κόσμο. Ποιος είναι ο τρόπος για να το κάνω αυτό;"

Απεργία πείνας νοσηλευτή του Νοσοκομείου Λάρισας

Ο συνάδελφος προέβη σε αυτήν τη μορφή διαμαρτυρίας για την ανάδειξη των δυσμενών συνθηκών εργασίας και νοσηλείας. Για την ένταξη των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων σε όλους. Ο αγώνας του συναδέλφου είναι δίκαιος και το μήνυμα εστάλη στους αρμόδιους

Γιατροί από όλο τον κόσμο στην “πράσινη” μάχη κατά του κοροναϊού

Γιατροί και επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες να διασφαλίσουν μια πράσινη ανάκαμψη από την κρίση του ιού κοροναϊού λαμβάνοντας υπόψη την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κατάρρευση του κλίματος. Περισσότεροι από 200 οργανισμοί που εκπροσωπούν τουλάχιστον 40 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα της υγείας – αποτελώντας περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου ιατρικού εργατικού […]

Η ΟΕΝΓΕ σε συνέντευξη τύπου με μέτρα προάσπισης της υγείας όλων έναντι του κοροναϊού

Να εισακουστούν οι προτάσεις τους από την κυβέρνηση ζήτησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ προκειμένου η Ελλάδα να μην ζήσει σκηνές Λομβαρδίας όπου οι γιατροί επέλεγαν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αποφασίζοντας ποιος θα έχει προτεραιότητα στη διασωλήνωση. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι έξω από το Αττικό Νοσοκομείο η πρόεδρος […]